Ziua mondială a Creierului se celebrează, în fiecare an, la nivel internaţional, în data de 22 iulie. Este pentru a cincea oară când este marcată această zi la nivel mondial, prima Zi mondială a Creierului fiind sărbătorită în 2014, scrie Agerpres.
Potrivit www.wfneurology.org/world-brain-day-2018, tema aleasă în acest an este: „Aer curat pentru sănătatea creierului”. Tema Zilei mondiale a Creierului a fost selectată cu atenţie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la influenţa poluării aerului asupra bolilor neurologice.
Efectele poluării aerului asupra sănătăţii oamenilor au atras un interes sporit privind instituţiile internaţionale care oferă date privind creşterea mortalităţii şi a morbidităţii. Cea mai recentă estimare a deceselor cauzate de poluarea aerului la nivel mondial este de 12 milioane de decese anual, menţionează sursa citată. Aceste decese sunt legate de boli cardiace, cum ar fi infarctul miocardic sau insuficienţa cardiacă congestivă, precum şi evenimente neurologice cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile pulmonare şi cancerul.
Poluarea aerului este o contaminare globală şi difuză a bio-aerosolilor nocivi (polen, germeni şi toxine) şi a compuşilor chimici (de la om sau de origine naturală). În cea mai mare parte, expunerea pe termen lung la niveluri relativ ridicate de anumite substanţe chimice la locul de muncă aer a dus la multe exemple de leziuni ale sistemului nervos pe parcursul secolului trecut, precizează site-ul www.wfneurology.org.
Pe lângă poluarea aerului, se produce şi poluarea atmosferică ocupaţională şi rezidenţială. Natura chimică a poluanţilor de mediu este complexă şi variabilă. Unele gaze (dioxid de carbon şi metan) sunt emise în atmosferă în mod natural din degradarea deşeurilor organice. Studiile recente au arătat dovezi ale poluării aerului ca risc de accident vascular cerebral. Efectele adverse ale poluării aerului sunt cele mai importante în ţările cu venituri mici şi medii şi pentru pacienţii vulnerabili cu alţi factori de risc vascular sau cu o istorie anterioară a accidentului vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral este principala cauză a handicapului motor, a doua cauză de deces la persoanele mai în vârstă de 60 de ani, unul dintre principalele motive pentru spitalizare şi un factor de risc pentru demenţă.
Poluarea aerului şi a mediului reprezintă un factor de risc potenţial modificabil pentru unele boli cerebrovasculare şi neurodegenerative. „Lansarea Zilei mondiale a creierului are rolul de semnal de alarmă pentru decidenţii politici. În ciuda poverii pe care o provoacă, afecţiunile neurologice lipsesc în mare parte din agendele naţionale şi internaţionale de sănătate”, potrivit lui dr. Raad Shakir, preşedintele Federaţiei Mondiale de Neurologie (WFN), la prima celebrare a Zilei mondiale a Creierului. Marcarea acestei zile a fost aleasă astfel încât să coincidă cu cea a înfiinţării, în 1957, a Federaţiei Mondiale de Neurologie.