3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCum sa fugi de stomatolog

Cum sa fugi de stomatolog

Pentru a ajunge la stomatolog doar pentru o verificare de rutina trebuie sa sti sa previ aparitia cariei. Pentru a intelege ce se intimpla la nivelul dintelui, trebuie sa ne imaginam o persoana cu o dantura perfect sanatoasa si curata, care pleaca intr-o deplasare, dar isi uita periuta de dinti acasa.

Pe suprafata dintilor apar niste depozite care incet, dar sigur, sint colonizate de microbii care de obicei traiesc in cavitatea bucala si astfel apare placa bacteriana. In acest moment, un periaj energic ar fi eficient, dar sa presupunem ca persoana continua sa mentina aceasta igiena proasta. Microbii de la nivelul placii bacteriene se vor hrani cu produsele rezultate din descompunerea resturilor alimentare si vor produce acizi. Acestia vor ataca smaltul dintilor, producind caria dentara. Pe masura trecerii timpului, placa bacteriana devine din ce in ce mai rezistenta, producind acizi si prin metabolismul propriu, ceea ce accelereaza ritmul producerii cariilor. Prin mineralizarea placii dentare apare tartrul, care face imposibila o buna igienizare de catre pacient, fiind necesara interventia medicului sau a igienistului, pentru detartraj si periaj profesional.

Moduri de prevenire a cariei dentare

1. Cresterea rezistentei naturale a dintelui la atacul acid

Rezistenta dintelui la carie poate fi influentata esential inainte de eruptia in cavitatea bucala, in asa-zisa perioada preeruptiva. Un aport alimentar echilibrat si sanatos in aceasta perioada favorizeaza formarea unor dinti mai bine mineralizati, cu o mai buna rezistenta la carie.

O excelenta metoda de profilaxie, aplicata de multa vreme in strainatate si de curind pe scara larga si in Romania, este administrarea de preparate pe baza de fluor, in perioada de virsta 0-18 ani, cind se formeaza si erup dintii temporari si cei definitivi. Aceste preparate conduc la formarea unui smalt de mai buna calitate, in care apare fluorapatita, mai rezistenta la atacul acid. Dintii erupti au dimensiuni si forme care favorizeaza o mai buna curatire (coroana mai mica, cu santuri mai largi pe suprafata ocluzala). Nu s-au constatat reactii adverse sau secundare la administrarea de fluor in doze corecte.

2. Prevenirea depunerii placii dentare si/sau indepartarea eficienta a acesteia

Pentru a preveni depunerile de placa dentara, este necesar un periaj corect al dintilor, de doua ori pe zi (dimineata si seara). In cazul copiilor mici, unde exista riscul inghitirii pastei de dinti, se recomanda simplul periaj mecanic. Dupa ce deprind corect tehnica de periaj, pot folosi si pastele de dinti, dar in cantitati mici.

3. Reducerea substratului fermentativ

Pentru reducerea substratului fermentativ trebuie ca, inca din copilarie, alimentatia sa contina cit mai putine alimente rafinate excesiv. Fructele, piinea integrala sint preferabile dulciurilor. O atentie deosebita trebuie acordata cariei de biberon, care apare la copiii care sint lasati mult timp sa bea din biberon lichide dulci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS