0.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportIstoria participării Științei în Europa

Istoria participării Științei în Europa

Știința/campioana unei mari iubiri/ înaintea meciului cu Fiorentina/stadion Central, octombrie 1973:
Oblemenco (cpt), P. Manta, Al. Boc, P. Deselnicu, D. Marcu, I. Niță și… peste 30.000 de suporteri

Pentru că Universitatea Craiova a revenit în fotbalul de înaltă performanță, participând pentru a doua oară consecutiv în Liga Europa de la renaștere, GdS vă va prezenta într-un serial de șase episoade istoria Științei în cupele europene. Asta pentru a potoli setea nostagicilor, dar și pentru ca mai tinerii suporteri să cunoască istoria clubului în cele mai mici detalii.

În competițiile europene intercluburi, Universitatea Craiova a debutat în ediția 1970/1971, în Cupa Orașelor Târguri (denumirea de atunci a Cupei UEFA). De atunci și până în prezent, echipa olteană a participat la 23 de ediții ale competițiilor europene: patru în Cupa Campionilor Europeni, patru în Cupa Cupelor, 15 în Cupa UEFA (Cupa Orașelor Târguri, Cupa UEFA, Europa League). Știința a susținut în aceste competiții europene 78 de partide.

1. Ediția 1970/1971, Cupa Orașelor Târguri – FRF a interzis Științei să joace peste hotare

În Cupa Orașelor Târguri (COT), în turul I, Universitatea a fost eliminată de echipa maghiară Pecsi Dozsa: 2-1 la Craiova (marcatori pentru olteni fiind Țarălungă și Strîmbeanu); în retur, la Pecs, maghiarii au învins categoric, 3-0. Jucătorii folosiți de antrenorul Ștefan Coidum în aceste două meciuri: T. Pilcă – V. Niculescu, P. Deselnicu, C. Mincă, C. Bîtlan, I. Velea, L. Strîmbeanu, N. Ivan, I. Niță, Fl. Martinovici, D. Neagu, I. Oblemenco, I. Bălan, T. Țarălungă. După această eliminare, FRF (președinte: M. Angelescu) a sancționat clubul Universitatea cu înterzicerea dreptului de a susține timp de un an meciuri internaționale peste hotare!

2. Ediția 1973/1974, Cupa UEFA – Deplasare în Belgia cu trenul

Oltenii au jucat două tururi, în primul eliminând cunoscuta formație italiană Fiorentina, cu Antognoni și De Sisti în teren.
După un meci și un rezultat bun pe „Stadio Comunale“ din Florența (0-0), la Craiova, cu 30.000 de suporteri în tribuna stadionului „Central“, Știința a dat lovitura în penultimul minut de joc, 1-0 (Oblemenco ’89). „Bombardierul Oblemenco și-a făcut din nou datoria“, avea să scrie Marius Popescu (autorul cărții „Oblemenco și campioana unei mari iubiri“) în „Flacăra“ lui Adrian Păunescu.
Antrenorul Cernăianu a folosit (în cele două meciuri) pe: P. Manta – V. Niculescu, Al. Boc, P. Deselnicu, D. Bădin, C. Berneanu, I. Velea, C. Ștefănescu, L. Strîmbeanu, I. Balaci, T. Țarălungă, I. Niță, I. Oblemenco, D. Marcu.
În turul 2, Racing Standard Club Liege (Belgia) a câștigat partida tur cu 2-0 (oltenii au fost incomodați de ploaia continuă). Delegația Craiovei s-a deplasat cu trenul până în Belgia! În retur, într-un meci de luptă dramatică, Universitatea a remizat cu Liege, scor 1-1. Marcatori au fost Bălan (’43), respectiv Henrotay (’67).

3. Ediția 1973/1974, Cupa Campionilor Europeni – Meci jucat în două zile

Câștigând campionatul 1974, Universitatea și-a reluat asaltul asupra Europei în cea mai puternică întrecere, Cupa Campionilor Europeni. Din păcate, oltenii au părăsit competiția chiar din primul tur, fiind eliminați de suedezii de la Atvidaberg FF. A fost 2-1 în tur, la Craiova: 0-1 (B. Augustsson ’6), apoi „tunarul“ Oblemenco a înscris două goluri (’14, ’50). Returul din Suedia s-a jucat în două zile! Pe 2 octombrie 1974, în minutul cinci, arbitrul meciului, Hirviniemi (Finlanda), consultându-se cu delegatul UEFA, a decis întreruperea partidei deoarece terenul era impracticabil, ploua torențial, iar suprafața de joc a stadionului „Kopparvallen“ devenise un veritabil bazin. Întâlnirea s-a reluat a doua zi (3 octombrie), din minutul șase. A fost 3-1 pentru gazde, dar oltenii au pretins că două goluri ale gazdelor au fost înscrise în urma unor erori de arbitraj… După această eliminare din C1, FRF a decis să acorde clubului din Craiova / secției de fotbal avertisment public, iar antrenorul Cernăianu a fost sancționat financiar timp de trei luni.

4. Ediția 1975/1976, Cupa UEFA – Filipovici (Steaua Roșie), trei goluri în poarta Craiovei

Sorții au adus la Craiova echipa lui Filipovici, Steaua Roșie Belgrad. Cu peste 40.000 de suporteri în tribuna „Centralului“, Oblemenco și compania au părăsit terenul învinși de puternica echipă a sârbilor, scor 1-3 (Oblemenco ’45 / Savici ’18, Filipovici ’55, ’70).
În retur, la Belgrad, în fața unei echipe a gazdelor relaxată de scorul din tur, elevii antrenorului Cernăianu au evoluat mai bine decât la Craiova, dar nu au reușit decât un rezultat de egalitate, 1-1 (marcatori: Filipovici / Crișan).
În cele două întâlniri au evoluat: M. Purcaru, S. Lung – P. Purima, Al. Boc, P. Deselnicu, C. Berneanu, I. Constantinescu, N. Negrilă, Gr. Ciupitu, I. Balaci, L. Strîmbeanu, Z. Crișan, R. Cămătaru, C. Ștefănescu, I. Oblemenco, L. Nedelcu, D. Marcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS