4.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportEma Bogdan: „Am vrut să renunț la tenis, dar mi-am dat seama cât de mult iubesc acest sport“

Ema Bogdan: „Am vrut să renunț la tenis, dar mi-am dat seama cât de mult iubesc acest sport“

La 26 de ani și câteva luni, jucătoarea craioveană de tenis de câmp Elena „Ema“ Bogdan (foto) dă restart carierei. Vine după a doua operație la genunchiul stâng și în perioada următoare va juca numai la dublu. S-a gândit să renunțe la tenis, dar și-a dat seama cât de mult iubește acest sport și acum privește încrezătoare spre viitor. „Mă voi focusa pe dublu, pentru că știu că pot ajunge foarte sus“, a mărturisit ambițioasa jucătoare, care în 2008 a jucat finala junioarelor de la Roland Garros, având-o ca adversară pe Simona Halep, liderul clasamentului WTA în prezent. Tot la junioare, la dublu, craioveanca a câștigat turneul de mare șlem de la Roland Garros, în 2009.
Într-un interviu acordat ieri GdS, Elena Bogdan a vorbit despre cum a fost acest an pentru ea și ce planuri de viitor are.
Gazeta de Sud: Elena, ai anunțat în urmă cu câteva zile pe o rețea de socializare că la aproape patru luni de când te-ai operat la genunchi te întorci pe terenul de tenis, la dublu. Cum a fost perioada de dinainte de operație și apoi, recuperarea?
Elena Bogdan: Grea, din mai multe puncte de vedere. Înainte să mă operez făcusem trei infiltrații cu plasmă și hialuron, sperând că pot evita operația și se va vindeca așa. Nu s-a întâmplat asta, iar în aprilie a trebuit să mă operez. Mi s-a spus că am cartilagiul destul de deteriorat și nu știam cum va fi, cum o să mă recuperez. Înainte de intervenție, nu mai jucam cu plăcere, ci cu foarte multă presiune. Pur și simplu nu mă mai bucuram de ceea ce făceam. Pe de altă parte, eu aveam un contract de sponsorizare cu cineva din Anglia, care mă ajuta financiar, iar după ce a aflat că o să mă operez la genunchi a decis să încheie contractul, să renunțe oarecum la colaborarea noastră.
GdS: Ai mărturisit că ai avut multe momente în care ai vrut să renunți la tenis.
E.B.: Da, luând în calcul și sănătatea și partea financiară, care nu era cea mai bună, mă gândisem să renunț.

„Am lucrat mereu mai bine în echipă“

GdS: Dar nu ai făcut-o! Ce a înclinat balanța spre a continua cu tenisul?
E.B.: Am început să joc, am simțit din nou dragostea pentru tenis. Instinctul mi-a spus să continuu, așa că am decis să-l ascult. Am realizat că m-am recuperat bine, că genunchiul este bine și doctorul și fizioterapeutul mi-au dat ok-ul să joc la dublu. Mi-au zis: dacă îți place să faci chestia asta în continuare și îți dorești poți juca la dublu, pentru că este riscul mai mic, deplasarea mai scurtă pe teren, efort mai mic. Este și ceea ce îmi place mai mult și am fost mai bună dintotdeauna la dublu. Am simțit tot timpul că lucrez mai bine în echipă și pentru mine a fost o veste bună. Este ceva ce îmi place, iar pentru mine este important să fac ce îmi place. Atunci apar și rezultatele. Dacă fac ceva forțat, mai bine nu mai fac.
GdS: După o perioadă de câteva luni, azi vei juca primul meci la dublu, în cadrul turneului de la București. Cu cine faci pereche?
E.B.: La turneul de la București joc cu Cristina Ene. Deocamdată nu am parteneră stabilă. Voi juca turnee mai mici și o să încerc să evoluez cu românce cât pot de mult.

„Iubesc jocul de dublu“

GdS: Vei continua numai cu dublu sau pe măsură ce trece timpul vei participa, din nou, și la simplu?
E.B.: Pornesc cu dublu. Depinde de cum vor evolua lucrurile, cum mă voi simți cu genunchiul. Dacă va merge bine, automat clasamentul meu de dublu va urca și cel la simplu nu va mai exista. Iubesc jocul de dublu, iar simplu nu mai este o prioritate. Va trebui să joc turnee mari la dublu și mici la simplu și atunci nu se mai pupă. Mă voi focusa pe dublu, pentru că știu că pot ajunge foarte sus la dublu. Până acum nu m-am concentrat doar pe proba de dublu. Au fost etape când am jucat dublu, apoi simplu. Cred că dacă m-aș fi concentrat doar pe dublu aș fi putut ajunge foarte sus, dar s-au ivit niște oportunități și cu simplu. Din păcate, uite că nu a fost benefic având și problema asta veche cu genunchiul și am ajuns la operație.
GdS: Pentru orice sportiv, perioada de recuperare este dificilă. Cine ți-a fost alături?
E.B.: Fizioterapeutul meu, Marcel Profirescu, m-a ajutat foarte mult, părinții, prietenii, mentorul meu, care este cumva și psihologul meu sportiv, Silviu Zancu. Au fost mulți oameni!

A inițiat o campanie de susținere

GdS: Ai inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru a fi susținută. Reacționează oamenii?
E.B.: Câțiva prieteni din SUA m-au ajutat să deschid pagina aceea de strângere de fonduri pe net. Este un website unde oricine își poate spune povestea, legat de orice, și oamenii dacă simt nevoia pot contribui financiar. Sunt foarte mulți sportivi, echipe, în special din America, care reușesc să strângă bani care să îi ajute în carieră. Eu, neputând să găsesc o persoană care să mă susțină mereu financiar, am decis să apelez la această variantă. Am simţit că e o idee bună. Am prieteni în toată lumea, care au reacționat foarte bine la postarea mea, și care, la rândul lor, au distribuit-o. Simt cumva că genul acesta de lucruri scot tot ce este mai bun din noi, în special acel instinct de a ne ajuta unii pe alții. Ca dovadă, am reușit să strângem 1.200 de dolari în câteva zile. Ideal ar fi să găsesc pe cineva să mă ajute în afara acestei campanii, pentru că am nevoie de mai mulți bani decât suma care am trecut-o acolo, aceasta fiind suficientă să îmi acopăr doar cheltuielile de anul acesta.
GdS: Mulți copii s-au apucat de tenis în ultimii ani, văzând-o pe Simona Halep. Ce mesaj ai pentru ei, acum, după ce ai trecut prin urcușuri, coborâșuri și accidentări?
E.B.: Dacă îți place ceea ce faci poți trece peste orice. Este un mesaj simplu și puternic în același timp.
Adresa unde puteți dona bani pentru a o sprijini pe Elena Bogdan să-și îndeplinească visul, locul 1 mondial la dublu este: https://www.gofundme.com/support-my-dream-of-becoming-1.

Performanţe

Cea mai bună clasare la simplu – locul 151 WTA (2011)
Cea mai bună clasare la dublu – locul 79 WTA (2015)
În prezent: 738 WTA simplu, 364 WTA dublu
La junioare, Elena Bogdan a ocupat locul 3 mondial. Tot la această categorie de vârstă, Elena Bogdan are în palmares un titlu în proba de dublu la Roland Garros în 2009. Ea a mai disputat trei finale la turneele de Mare Şlem, la junioare: Roland Garros, 2008, la simplu; Australian Open, 2008, la dublu şi US Open, 2009, la dublu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS