4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste o treime dintre angajații doljeni, plătiți cu salariul minim

Peste o treime dintre angajații doljeni, plătiți cu salariul minim

Din totalul persoanelor angajate cu normă întreagă în Dolj, aproximativ 50.000 de persoane, adică 37,64% din totalul angajaților au în contractele de muncă trecut salariul minim pe economie de 1.900 de lei brut. Persoanele respective primesc lunar 1.162 de lei net, în timp ce angajatorii lor plătesc la stat 781 de lei, pentru fiecare asemenea angajat. În plus, numărul total de angajați a scăzut semnificativ față de anul trecut, din cauza migrației.

La sfârșitul lunii iulie 2018, în Dolj existau 132.634 de salariați cu contracte individuale de muncă cu normă întreagă, înregistrate de către angajatori din județ și active la momentul procesării datelor din REVISAL (Registrul Electronic de Evidență a Salariaților, unic la nivel național). Datele ne-au fost furnizate de Inspecția Muncii, la solicitarea GdS. Numărul total de salariați din Dolj este anul acesta în scădere față de anul trecut, când erau 138.000 de angajați cu normă întreagă. Numărul de angajați este în scădere și față de 2016, când existau aproximativ 140.000 de contracte de muncă înregistrate cu timp normal de lucru de opt ore pe zi (datele acestea sunt din partea a doua a anului 2016). Scăderea numărului de salariați a survenit, cel mai probabil, ca urmare a migrației populației active în alte state.

50.000 de doljeni încasează salariul minim

În același timp cu scăderea numărului de angajați, în Dolj se observă o creștere a numărului celor plătiți cu salariul minim pe economie. Dacă până anii anteriori erau cam 25% dintre angajați plătiți cu salariul minim, în 2018, procentul a crescut semnificativ, ca urmare a majorării salariului minim, respectiv a faptului că unii salariați care erau deja plătiți cu suma ce reprezenta salariul minim au rămas la acel nivel, după ce guvernul a crescut salariul minim brut la 1.900 de lei pe lună. Conform datelor obținute de la Inspecția Muncii de la București, la sfârșitul lunii iulie 2018 erau plătiți cu salariul minim pe economie 37,64% din cei 132.634 de salariați angajați cu contracte de muncă evidențiate cu normă întreagă. Peste o treime din numărul total al angajaților dintr-un județ cum este Doljul trăiesc din salariul minim pe economie sau cel puțin așa arată cifrele la nivel oficial. Înseamnă că în cifre absolute, circa 50.000 de doljeni încasează lunar salariul minim pe economie. În aceste condiții, după o lună de muncă, 50.000 dintre salariații doljeni pleacă acasă cu un câștig net de 1.162 de lei. Unii mai pot încasa „la negru“ alți bani pe lângă salariu, în timp ce alții trăiesc doar din suma aceasta de 1.162 de lei.
Cei mai mulți dintre cei care sunt plătiți cu salariul minim pe economie lucrează în domenii diverse, dintre care amintim: comerț, confecții, alimentație publică, servicii diverse, cum ar fi servicii de înfrumusețare și cosmetică, precum și la spălătorii auto și chiar service-uri, pază și ordine etc.

Cât suportă angajatorul pentru un salariat plătit la nivel minim

Diferența între salariul minim net de 1.162 de lei și până la 1.900 de lei pe lună, cât reprezintă salariul minim pe economie, sunt taxe și impozite care ajung la stat, după cum urmează. O persoană plătită cu salariul minim achită o contribuție la asigurările sociale, adică la Pensii (CAS), de 475 de lei pe lună, reprezentând 25% din salariu. La asigurările sociale de sănătate (CASS), o persoană angajată cu salariul minim plătește 190 de lei pe lună, adică 10% din salariu. În total, contribuțiile ce trebuie plătite la stat în numele angajatului sunt de 665 de lei. Mai există impozitul pe venit de 10%, de 73 de lei, iar angajatorul mai plătește o contribuție asiguratorie pentru muncă de 2,25%, în sumă de 43 de lei. Chiar dacă de la 1 ianuarie 2018 contribuțiile au trecut în sarcina angajatului, cel care trebuie să aibă lună de lună banii de salarii, să rețină la sursă contribuțiile și să le achite la stat este angajatorul. Altfel spus, angajatorul suportă, în total, 1.943 de lei cu fiecare persoană pe care o are angajată cu salariul minim pe economie, din care 1.162 de lei reprezintă remunerația efectivă care se plătește angajatului, iar 781 de lei sunt achitați la stat, pentru fiecare astfel de salariat. Exprimat în procente, 59,8% dintr-un salariu minim brut pe economie ajunge la angajat, în timp ce statul încasează de pe urma acestei persoane 40,2% din salariul său.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS