1.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatiunile din Valea Jiului nu au turisti

Statiunile din Valea Jiului nu au turisti

Chiar daca a nins, iar zapada e buna pentru schiat, turistii nu s-au inghesuit in week-end-ul trecut la munte. In jur de 60 de persoane au fost pe pârtii, cei mai multi fiind proprietarii cabanelor si salvamontistii, care au si deschis sezonul de schi.


Salvamontistii din Parâng sustin ca in aceasta zona turistica sunt asteptati sa vina mai multi turisti abia la sfârsitul acestei saptamâni. „In Parâng, stratul de zapada are 20 de centimetri. Am reusit sa o batatorim si sa amenajam pârtiile. Am pornit si o instalatie de nocturna, iar la sfârsitul acestei saptamâni sunt anuntati deja foarte multi turisti“, a afirmat Dumitru Bârlida, seful echipei Salvamont Petrosani.


Nici la Straja nu a fost aglomeratie, iar cei din zona montana spun ca abia au reusit sa batatoreasca zapada, turistii fiind asteptati din 1 decembrie.


Pregatiti pentru turism


Turistii care vor veni in aceasta iarna in masivele Parâng si Straja vor beneficia de locuri de cazare la aceleasi preturi ca si anul trecut, in schimb conditiile oferite de cabanieri sunt ultramoderne, iar pârtiile de schi au fost amenajate la standarde europene. Cabanierii din zona spun ca oferta din aceasta iarna are drept scop incurajarea dezvoltarii turismului. Tariful unui pat pentru o noapte este cuprins intre 20 RON si 50 RON de persoana. „Noi nu ne batem joc de turisti, iar cei care s-au cazat la noi au plecat multumiti de fiecare data. Oferim, pe lânga televiziune cu circuit inchis, sauna, o sala de conferinte, precum si echipament sportiv“, a afirmat Marian Miches, proprietarul Vilei Parâng. Aceasta este in prezent singurul motel aflat chiar in centrul statiunii, iar o camera de doua persoane se inchiriaza contra 110 RON, micul dejun fiind inclus in pret.


Pârtii amenajate la standarde europene


Muntii Parâng ofera celor care doresc sa-si faca vacanta de iarna, in functie de cum stiu sa schieze, sase pârtii de schi, a caror lungime este cuprinsa intre 1.400 si 2.500 de metri. Doua dintre aceste pârtii de schi pot fi folosite si noaptea, fiind dotate cu instalatie pentru nocturna. Ca sa ajungi in statiune, accesul se poate face atât cu telescaunul, care costa 9 RON dus-intors, sau cu masina, pentru cei care au autoturisme 4X4.


Si in Masivul Straja, conditiile de cazare si de practicare a sporturilor de iarna sunt, de asemenea, foarte avantajoase, iar preturile foarte mici in comparatie cu alte statiuni montane din tara.


Aici sunt cinci pârtii de schi, toate private, dintre care trei au instalatie de nocturna, iar cazarea pentru o noapte este in medie 400.000 de lei pentru un pat.


Echipamentul de schi, minimum 20 de milioane de lei


Craiovenii nu au fost inca suficient de norocosi pentru a beneficia de zapada. Cu toate acestea, multi olteni sunt pasionati de sporturile de iarna. Cei care vor sa-si schimbe echipamentul de schi sau il vor cumpara anul acesta pe primul trebuie insa sa stie ca vor scoate din buzunar aproximativ douazeci de milioane de lei. Preturile variaza in functie de calitate, de firma producatoare si, bineinteles, de marime. In Craiova se gasesc schiuri cu un pret mediu de sase milioane de lei si clapari cu un cost de patru-cinci milioane de lei. In ceea ce priveste betele, acestea pot fi achizitionate cu aproximativ 500.000 de lei. Pretul de raft al accesoriilor este mult mai accesibil: curelusele de schi sunt 83.000 de lei, cofix de reparat schiuri – 150.000 de lei, pila radiala – 400.000 de lei, iar pluta ceara pentru schiuri – 80.000 de lei. Imbracamintea este deosebit de importanta. Astfel, chiar daca schiurile si claparii se pot inchiria, costumul de schi este obligatoriu. Pentru pantaloni si geaca, craiovenii vor scoate din buzunar peste sase milioane de lei, la care mai trebuie adaugata cel putin o pereche de sosete speciale, al caror pret este de aproximativ 200.000 de lei. Nici manusile nu sunt mai putin costisitoare. Cu cel putin 800.000 de lei in plus, costumul e aproape complet. Mai lipsesc ochelarii, cu lentila dubla, speciali pentru schi, care au un pret apropiat de cel al manusilor. Costul total depaseste douazeci de milioane de lei. Nu mai trebuie aleasa decât perioada concediului si destinatia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS