Sala Polivalentă din Craiova a fost, duminică seară, scena unui moment important din voleiul românesc, calificarea echipei masculine a României la turneul final al Campionatului European, la 23 de ani distanță de când „tricolorii“ au participat la un turneu final continental. SCM-U Craiova a avut patru reprezentanți la națională, antrenorul Dan Pascu și jucătorii Laurențiu Lică, Bogdan Ene și Răzvan Olteanu. După succesul cu Finlanda, care le-a adus calificarea, voleibaliștii români au încins hora bucuriei pe teren și au sărbătorit alături de puținii, dar inimoșii suporteri care i-au purtat spre calificare atât în disputa cu Finalanda, cât și în cea cu Danemarca, din 15 august.
Cu jucători aflați aproape de finalul carierei, dar și cu tineri talentați, naționala masculină de volei a României, pregătită de craioveanul Dan Pascu și de Ovidiu Macarie, pornea pe 15 august în calificările pentru Campionatul European din 2019. Încurajați de faptul că la ediția de anul viitor vor participa mai multe echipe, tricolorii, care fuseseră repartizați într-o grupă de trei formații, alături de Finlanda și Danemarca, erau optimiști înainte de primul joc oficial.
Meciul de debut, cu Danemarca, s-a desfășurat de Sfânta Maria, în Polivalenta din Craiova, locul unde tricolorii se antrenaseră mai bine de o lună.
România a obținut două puncte, după ce s-a impus cu 3-2. La câteva zile distanță, tricolorii au jucat la Helsinki, cu Finlanda, și au obținut tot o victorie de două puncte (scor 3-2), surprinzătoare pentru mulți.
Duminică seară, aflați la o victorie distanță de calificarea la Euro, Laurențiu Lică și colegii săi au întâlnit tot Finlanda. S-au mobilizat și s-au impus cu 3-1. Astfel, deși mai au de disputat un meci în grupă, cu Danemarca, în ianuarie 2019, jucătorii români, lideri în grupă, nu mai pot rata calificarea.
Finalul partidei de duminică seară a fost încărcat de emoție, atât în rândul jucătorilor, cât și pentru suporteri, care realizau că participă la un moment istoric. În tribunele Polivalentei nu au fost mulți spectatori, dar cu toții au încurajat echipa pe tot parcursul jocului, iar punctul victoriei a declanșat sărbătoarea în sală.
Foști mari voleibaliști ai României, președintele FRV, Vișan, rudele jucătorilor, dar și suporterii care i-au încurajat pe tricolori și au crezut în calificare mai mult ca niciodată s-au îmbrățișat, au țipat de bucurie, iar unii chiar aveau lacrimi în ochi. De partea cealaltă, finlandezilor, care sunt pe locul 10 în clasamentul european și pe locul 18 în cel mondial, nu le venea să creadă că au fost învinși de două ori într-o săptămână de România. După meci, jucătorii nordici și staff-ul tehnic au poposit minute bune pe băncile de pe marginea terenului, cu privirea pierdută, fără să scoată un cuvânt.
Rataseră la mustață calificarea de două ori
După două campanii de calificare la Campionatul European, neîncununate de succes, selecționerul Dan Pascu a reușit acum să ducă echipa la Campionatul European. „Trebuia să vină și rândul nostru, pentru că eu, ca antrenor al lotului național, sunt la a treia campanie de calificare pentru Campionatul European. Pe celelalte două le-am pierdut la mustață. Am făcut azi un joc deosebit, calculat. Am obținut o mare victorie, deoarece Finlanda este pe locul 18 la Federația Internațională și pe locul 10 în Federația Europeană. Nu știu dacă spectacolul a fost foarte mare, dar este o calificare istorică, după foarte mult timp în care România nu a mers la Campionatul European. Pentru mare parte din acești jucători tineri înseamnă extraordinar de mult, un pas înainte, o promisiune pentru voleiul românesc. Sperăm că ne vom face datoria la Europene și vom evolua cât mai bine. Vor fi cele mai bune echipe, dar așa cum le-am spus și băieților după meciul din Finlanda, cred în nebunia lor și dorința lor de afirmare. Pentru mine, această calificare este o satisfacție profesională extraordinar de mare. Felicit băieții, mulțumesc publicului, care chiar dacă a fost în număr mic, a fost plin de energie și ne-a ajutat“, a spus tehnicianul din Bănie.
Bartha, calificare sub privirile tatălui, fost internațional
Cristian Bartha, fostul jucător al Craiovei, a fost supervizat din tribune de familia sa, mama și tatăl, fost jucător de volei, obișnuit cu participări la Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. „Aceasta este cea mai mare realizare a mea ca sportiv. Tatăl meu m-a ajutat tot timpul în viața de sportiv. La 15 ani, mi-a zis că ori mă las de volei și mă apuc de școală, ori mă duc în Franța și fac volei la un nivel mare și școală. Mama m-a îndrumat spre școală, iar tata spre volei. Prin această calificare la Europene poate fac și eu un sfert din performanțele tatei“, a spus „Barthez“.
Jucătorul tricolor a punctat că unitatea grupului a fost decisivă în obținerea calificării: „Nimeni nu se aștepta, dar eu am crezut de la început că putem să facem ceva, având în vedere că avem jucători de calitate, care joacă la echipe bune. Jucăm împreună de mult timp, chiar și la echipe de club, mulți chiar la Craiova, și cred că s-a văzut coeziunea echipei. Am jucat mult mai bine ca în Finlanda. Și ei au evoluat mai bine, dar noi am ridicat nivelul echipei și asta s-a văzut. Vom merge la Euro, iar după atâția ani de absență vom fi văzuți acolo foarte mici. Mi-aș dori ca grupa noastră să se dispute în Franța, deoarece soția și fetele mele sunt franțuzoaice, iar acea țară este a doua mea casă. Ar veni și familia la meciuri, am avea galerie“.
Lică: Mă bucur că această generație a renăscut în Polivalenta craioveană
Pentru Laurențiu Lică, această calificare la Campionatul European, la 38 de ani, este un vis împlinit. „De mulți ani mă gândesc la calificare. Trebuie să recunosc că nu am crezut că o să se realizeze anul acesta. Cred că în dubla cu Finlanda a fost o mobilizare extraordinară. Băieții și-au dorit victoria mai mult ca niciodată. Mă bucur că această generație renaște, odată cu Sala Polivalentă din Craiova. Suporterii au fost alături de noi și le mulțumim. S-a împlinit un vis! Aș fi regretat dacă nu mai dam curs invitației la națională“, a spus căpitanul echipei SCM-U Craiova, care în Polivalentă s-a simțit ca acasă.
Bala: A fost o vară productivă
Marian Bala a mărturisit că a avut o vară productivă. „A meritat pregătirea din vară. Nimeni nu s-a plâns că stă în cantonament, ne gândeam că după pauză vrem să intrăm cât mai repede în formă. Așteptam de mult calificarea, iar anul acesta am avut șansa că se califică mai multe echipe decât la ediția trecută. Am progresat și noi, fiecare jucător. Am avut o vară productivă, iar acum putem să sărbătorim două nopți calificarea“, a menționat Bala, și el fost jucător la Craiova.
Mezinul Aciobăniței: Am fost o echipă unită
Adrian Aciobăniței, mezinul echipei tricolore, nu își mai încăpea în piele de bucurie. Internaționalul român, care joacă în Germania, are 21 de ani, el nefiind născut când România mergea ultima dată la Euro. „Am avut atmosferă foarte bună la lot. Am fost foarte motivați, am jucat foarte bine, am fost o echipă unită. Este o calificare care mă ajută foarte mult în carieră. Și colegii mei din Germania sunt tot timpul la Europene și mi-am dorit foarte mult să ajungem și noi acolo“, consideră Aciobăniței.
Clasament grupa A
1. România 7 puncte (3 meciuri)
2. Finlanda 4p (3 meciuri)
3. Danemarca 1p (2 meciuri)
Lotul României: Liviu Cristudor, Nicolae Ghionea, Gabriel Cherbeleață, Claudiu Dumitru, Bogdan Ene, Mihai Gheorghiță, Adrian Aciobăniței, Cristian Bartha, Marian Bala, Rareș Bălean, Vlad Kantor, Răzvan Olteanu, Andrei Spînu.
Fetele, victorioase în Letonia
Și naționala feminină a jucat duminică seară, în deplasare, cu Letonia, și s-a impus cu scorul de 3-0 (13, 13, 15), păstrându-și poziția de lideră în grupă. Tricolorele au 10 puncte, urmate de Spania (6), Bosnia și Herțegovina (5) și Letonia. (0). Următorul meci va fi acasă, contra Spaniei, iar ultimul pe 9 ianuarie 2019, în deplasare, cu Bosnia și Herțegovina. Primele două clasate vor merge la Campionatul European.