18 străzi din Craiova, care nu au avut niciodată asfalt, vor intra în această toamnă în proces de modernizare, în baza acordului-cadru pe patru ani, în valoare de peste 16 milioane de euro, pe care primăria l-a semnat în luna iulie cu firmele Erpia SA și Construcții Erbașu SA. Pentru aceste drumuri s-a dat deja ordinul de începere a lucrărilor, constructorii fiind pe ultima sută de metri cu partea de proiectare, premergătoare demarării execuției. Primele lucrări vor viza strada Carpenului, unde se va începe mai întâi cu defrișarea și casetarea canalului de pe mijloc.
Primăria Craiova va realiza în această toamnă primele minuni în materie de drumuri, pentru că va reuși să transforme pământul, balastul sau piatra de râu în asfalt. Potrivit autorităților locale, 18 străzi din oraș vor face în acest an, în premieră, cunoștință cu asfaltul, după ce a fost demarat acordul cadru de „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova (PT+execuție)“, atribuit în luna iulie firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat că în luna august a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a mai multor străzi din Bănie, în baza contractului pe patru ani în valoare de peste 16 milioane de euro semnat cu cele două societăți de construcții, și că acestea se află deja în lucru cu proiectarea, parte premergătoare demarării execuției.
Primele lucrări vor viza strada Carpenului, o arteră de 1,2 kilometri care pleacă, pe două benzi, din strada Teilor și ajunge până la intersecția cu Gârlești. Benzile sunt separate de un canal colector transformat între timp în groapă de gunoi, acoperită de copaci și buruieni. Potrivit edilului Craiovei, lucrările de pe Carpenului vor începe mai întâi cu defrișarea și casetarea canalului de pe mijloc, pentru ca mai apoi să se facă și proiectarea drumului, unul care se dorește cu patru benzi de circulație. „Acordul-cadru de modernizare a străzilor a intrat în lucru și la ora aceasta este dat ordinul de începere a lucrărilor pe mai multe străzi. Este vorba, în primul rând, de lotul I, unde lucrările au fost atribuite firmei Erpia, și vorbim aici de strada Carpenului, unde ordinul de începere s-a dat pe 8 august. Există un termen de 30 de zile de proiectare, după care începe execuția. La Carpenului s-a început defrișarea canalului, urmând ca în primă fază proiectarea și lucrarea de acolo să fie pe partea de casetare a canalului. În aceeași perioadă se va merge și cu proiectarea căii de rulare, care, sperăm noi, să iasă cu patru benzi“, a precizat Mihail Genoiu.
Străzile care intră în modernizare
Edilul a enumerat și celelalte străzi care au fost programate pentru a fi modernizate în acest an, la toate fiind în derulare partea de proiectare. Asfaltarea în sine ar demara însă din această lună. „Din același lot I, la firma Erbașu SA, conform procedurii, au fost atribuite mai multe străzi: Rășinari, Fermierului, Micșunele, Trifoiului, Drumul Fabricii, Hârșova și Răchitei. La toate acestea s-a dat ordinul de începere a lucrărilor spre sfârșitul lunii august și deja curge perioada de 30 de zile de proiectare. Așa că, în toamna aceasta, o să vedem aici lucrările în toi“, a spus Genoiu. „La lotul II, care cuprinde artere din zona centrală a orașului, au fost atribuite firmei Erbașu lucrările de modernizare a străzilor Măcin, Porumbului, Vrancei, Homer, Corcova, Marinei, Ecoului și este în derulare procedura de atribuire a lucrărilor pentru străzile Livezi și Oltenița, pentru a se da ordinul de începere. Și mai există o stradă care se află în procedura de proiectare. Este vorba de Ogorului“, a adăugat edilul Băniei. „Toate aceste străzi nu au avut niciodată asfalt și le-am ales din lotul de 87 pentru că au rețea de canalizare și apă și nu o să se mai intervină la ele după ce se asfaltează“, a conchis Mihail Genoiu.
Acesta a ținut să menționeze și cum vor decurge lucrările pe strada Fermierului, unde mai există o porțiune fără rețea de canalizare. „În paralel cu lucrările de asfaltare, se va derula și altă procedură pentru canalizare, pentru că strada are un capăt de circa o sută de metri, unde canalizarea nu este finalizată. Aici ne-am asumat ca noi, primăria, să facem această lucrare, însă lucrările nu se vor încurca una cu alta, ci drumul se va face de la un capăt la altul“, a explicat primarul Craiovei.
Cifrele acordului-cadru
Acordul-cadru de „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova (PT+execuție)“ a fost atribuit, în iulie, firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA, valoarea totală a contractelor pentru următorii patru ani fiind de 63.290.921 de lei, fără TVA. Lucrările au fost împărțite în trei loturi, după cum urmează: lotul I, zona de Nord, care a fost atribuit ambelor societăți, pentru suma de 29.126.775 de lei (fără TVA); lotul II – zona Sud-Est, care a revenit firmei Construcții Erbașu SA, cu o valoare a contractului de 25.531.735 de lei (fără TVA); locul III – zona Vest, atribuit firmelor Erpia și Erbașu, pentru suma de 8.632.411 lei, fără TVA.
Potrivit anunțului de atribuire, firmele au posibilitatea de a subcontracta unele lucrări, dar nu mai mult de 18% din contract. Tot aici se mai pune și o altă condiție câștigătorilor: „Reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor din Craiova se va realiza în amplasamentul existent, fără a se părăsi ampriza existentă a străzilor. Elementele geometrice atât în plan, cât și în profil longitudinal și transversal vor fi adaptate la amplasamentul existent, astfel încât proprietățile riveranilor să nu fie afectate, iar instalațiile electrice din zonă să nu fie necesar să fie mutate“.
Ce străzi intră în acordul-cadru de modernizare
Străzile care fac parte din lotul I: Aleea 1 și 2 Motru, Topolniței, Plopului, Constanța, Zalău, Mesteacănului, Drumul Fabricii, Corabia, Hârșova, Alunului, Trifoiului, Carpenului, Strungarilor, Cocorului, Leandrului, Bărbătești, Deltei, Alba Iulia, Aleile Izvoru Rece, Botoșani, Cărbunești, Micșunele, Grădinari, Prelungirea Teilor, Pescăruș, Postăvarul, Muntenia, Sinoe, Fermei, Trandafirului, Aleea 1 Maria Rosetti, Vișinului, Răchitei, Căpșunilor, Ion Creangă, Ciocârliei, Arad, Maghiranului, Cujmir, Techirghiol, Fermierului, Anina, Pui De Lei, Iezerului, Babadag, Stejarului, Rășinari, Merișorului, Brașov, Dăbuleni, Aleea I Albinelor.
Străzile care fac parte din lotul II: Vânătorii de Munte, Tisa, Pietrosu, Oltenița, Marinei, Livezi, Infanteriei, Gutuiului, Eroii Sanitari, Dimitrie Cantemir, Costache Negruzzi, Cavaleriei, Balzac, Antiaeriană, Aleile Gheorghe Donici, Porumbului, Măcin, Tulcea, Geniștilor, Mixandrelor, Petrila, Emil Marghitu, Homer, CristianTell, Corcova, Vrancei, Ecoului, Artileriei, Aleile Alexandru cel Bun, Buziaș, Aleea Dunării.
Străzile care fac parte din lotul III: Motru, Calea Brezei, Teilor, Alexandru cel Bun, Ogorului.
Pe lângă acestea, Primăria Craiova a mai scos la licitație, pentru modernizare, un pachet de nouă străzi, pentru care deocamdată trebuie întocmită documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Este vorba de străzile Parângului (extinderea până în Centura de Nord), Ramuri, Migdalului, Lăcrămioarei, Zăvoiului, Aleea III Bariera Vâlcii, Aleea II Cantonului, Drumul Corneșului și Vânători.