6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani EuropeniOperațiunea „Bani pentru PSD”: Fonduri europene plimbate cu sacoșa și o sinucidere suspectă, anchetate de procurorii de la Constanța

Operațiunea „Bani pentru PSD”: Fonduri europene plimbate cu sacoșa și o sinucidere suspectă, anchetate de procurorii de la Constanța

E toiul verii. Rămășițele unui bărbat sunt măturate de pe asfaltul încins, undeva spre periferia orașului. În urma lor rămân o baltă de sânge, un contur mâzgălit strâmb și multe întrebări. În celălalt capăt al orașului, un alt bărbat dă multe răspunsuri. Îi povestește senin unui procuror cum a cărat sacoșe cu bani dintr-o firmă fantomă până la intermediarul partidului care îl ajutase să câștige o licitație. Pentru procuror e prea târziu însă, rămășițele de pe asfalt nu mai pot vorbi. Intermediarul sacoșelor cu bani află că afacerea lor a încăput pe mâna anchetatorilor și urcă la etajul 10 al unui bloc în construcție, de unde se aruncă pur și simplu în gol. Așa ar putea începe scenariul unui thriller american. De fapt, este o secvență reală din Constanța, vara anului 2015. În rolurile principale: Consiliul Județean Constanța, patronul unei firme coordonate de apropiații baronului, un consilier cu zilele curmate înainte de vreme și o schemă infracțională care a înghițit multe milioane de euro.

– Procurorii DNA au trimis în judecată în aprilie 2016 șase persoane și șase firme, acuzate că au constituit un grup infracțional organizat, au făcut evaziune fiscală și au spălat bani, într-un dosar legat de refacerea cetății Capidava;
– Prejudiciul invocat de procurori: 4,8 milioane de lei;
– Dosarul se judecă încă, nu există o primă decizie a instanței;
– Sinuciderea unuia dintre personajele-cheie în dosar a avut loc în plină instrumentare a cauzei de către procurori.

În 2010, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța la acel moment, decide că vrea să reabiliteze cetatea Capidava cu fonduri europene. La scurtă vreme, Consiliul Județean pornește procedura de licitație. În primă fază, instituția lui anunță că toată afacerea ar putea să coste 20 de milioane de euro. Ulterior, lucrările au fost estimate de experți la 10 milioane de euro.

La licitație se înscriu șase firme. Cinci dintre ele evaluează că lucrările de reabilitare îi vor costa maximum 10 milioane de euro, în funcție de cât profit își propune fiecare să obțină. A șasea firmă spune că, de fapt, lucrările vor costa de două ori mai mult. Adică exact cât valoarea bugetului maxim oferit de CJC. Firma respectivă era controlată de Maria Cătălina Lăpăduș, chiar de fina de cununie a președintelui CJ, organizatorul licitației.

Celelalte cinci firme, care au spus că lucrările nu pot costa mai mult de 10 milioane de euro, sunt descalificate, în urma unor proceduri anevoioase, presărate cu plângeri în instanțe și pe la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Patronul uneia dintre firmele descalificate nu acceptă că a fost înlăturat de la masa licitației și face o vizită la malul mării, pe Strada Ion Corvin nr. 7. Adică la sediul DNA Constanța. Ajunge în fața procurorului, îi explică în detaliu de ce reabilitarea Cetății Capidava nu poate costa 20 de milioane de euro și relatează și cum au fost descalificați toți participanții în urma încălcării unor decizii ale Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor și a unor proceduri tehnice. Între timp, pe șantierul de la Capidava încep lucrările de reabilitare a cetății. În același timp, în biroul de pe Ion Corvin începe și ancheta procurorului DNA.

Citește tot articolul pe Info Sud-Est.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS