5.9 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Stiati ca 27 mai 1844 este data la care inventatorul american Samuel Morse a terminat instalatia primei linii telegrafice?


Stiati ca pentru descoperirea unor planete mai mici in jurul altor stele – planete de marimea Pamântului, de exemplu – va trebui sa asteptam trimiterea in spatiu a unui telescop mai puternic decât Hubble? Acest lucru s-ar putea produce peste aproximativ zece- douazeci de ani.


Stiati ca corbul isi confectioneaza unelte? In Noua Zeelanda au fost observati corbi care smulg câte o ramurica, ii indeparteaza frunzele si se servesc de ea introducând-o in diferite gauri pentru a prinde insecte.


Stiati ca un drum din regiunea Vittel din Franta, este acoperit cu un covor? Acesta, gros de doi milimetri, are rolul de a impiedica eventualele infiltrari de benzina ale masinilor in sol, unde isi au originea rezervele unei ape – celebra apa Vittel – exportata in intreaga lume.


Stiati ca perfectionarea industriei, incepând cu anul 1500, sta la originea primelor lupe, a primelor telescoape si microscoape?


Stiati ca, dorind sa creeze un lipici extrem de rezistent, inginerul Roy Plankett a inventat in 1938 un material care avea sa revolutioneze tehnica? Este vorba despre teflon.


Stiati ca centrul Pamântului, numit miez, se invârte mai repede decât Pamântul? Nu cu foarte mult, dar destul totusi, sustin specialistii, din moment ce acesta are un avans de o zecime de rotatie intr-un interval de 30 de ani. Cauza nu este cunoscuta.


Stiati ca o galaxie ca a noastra, Calea Lactee, numara miliarde de stele? Soarele este doar una dintre aceste stele, insa nici macar cea mai stralucitoare !


Stiati ca radomul nu este chiar atât de periculos pe cât se pretinde? Timp de zece ani, nici unul dintre studiile consacrate acestui produs radioactiv nu a reusit sa asocieze acest element cu cresterea riscurilor de cancer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS