6.7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajConsiliul Județean Dolj pune în valoare obiectivele culturale

Consiliul Județean Dolj pune în valoare obiectivele culturale

Dincolo de proiectele care vizează infrastructura de transport, de sănătate sau de asistență socială, Consiliul Județean (CJ) Dolj a direcționat o mare parte din fondurile pe care le-a avut la dispoziție către cultură. Eforturile investiționale pe care administrația județeană le-a întreprins în ultimii ani au pus în valoare obiective emblematice ale Doljului. „Ne bucură faptul că, de-a lungul anilor, fie cu alocări din bugetul propriu al CJ Dolj, fie cu finanțare obținută de la Uniunea Europeană, am reușit să ducem la bun sfârșit mai multe inițiative pentru păstrarea și promovarea inestimabilului patrimoniu din această zonă. În acest sens, aș aminti demersul pentru restaurarea Muzeului de Artă, o clădire emblematică pentru Oltenia, în care se regăsesc opere ale inegalabilului Constantin Brâncuși – investiție realizată printr-un demers cu finanțare europeană în valoare de peste 6 milioane de euro. Și, pentru că am vorbit despre Brâncuși, trebuie spus că, în imediata vecinătate a Palatului «Jean Mihail», Consiliul Județean construiește în prezent un complex turistic și expozițional, dedicat în întregime marelui sculptor.
De asemenea, alte aproape 6 milioane de euro au fost investite în reabilitarea clădirii în care se află Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, sumă la care se adaugă alte aproape 3 milioane de euro, asigurate din fonduri proprii, pentru construirea unei noi clădiri destinate acestei instituții, imobil în care funcționează unul dintre cele mai moderne laboratoare de restaurare din România“, a declarat vicepreședintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
Miercuri, 19 septembrie, s-a deschis cea de-a XIV-a ediție a Salonului Național de Restaurare, eveniment găzduit de Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, prilej cu care vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Oana Bică, a apreciat că prezența unor reputate personalități în domeniu la această manifestare reprezintă o recunoaștere a valorii specialiștilor muzeului, precum și a eforturilor investiționale pe care administrația județeană le-a întreprins în ultimii ani.
„Muzeul Olteniei Craiova, una dintre cele mai vechi instituții de cultură din Cetatea Băniei, fondat în anul 1915, a ajuns la o vârstă a împlinirilor și a maturității. Acest eveniment, pe care îl vom parcurge de-a lungul a trei zile, reprezintă o bună ocazie de a pune în lumină investițiile Consiliului Județean Dolj, realizate în ultimii ani pentru Laboratorul de Restaurare și Conservare din cadrul MOC, investiții concretizate în dotarea acestuia după cele mai moderne standarde europene în materie.
Doresc să vă felicit pentru eforturile pe care le depuneți, pentru rezultatele cu adevărat remarcabile ale muncii dumneavoastră de înaltă calitate și de mare responsabilitate, datorită cărora astăzi putem vernisa o expoziție impresionantă, care grupează peste 100 de obiecte de patrimoniu, provenind de la 27 de instituții muzeale, religioase sau colecții particulare din țară. Faptul că, de-a lungul anilor, dumneavoastră girați această manifestare ne onorează și reprezintă un semn al recunoașterii valorii patrimoniale și științifice a Muzeului Olteniei“, a declarat vicepreședintele CJ Dolj, Oana Bică.
Printre cele mai importante obiective de investiţii ale CJ Dolj se află şi cele două obiective din patrimoniul naţional, a căror reabilitare se dorea de mulţi ani. Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova, și Cula Cernăteștilor, din Cernătești, vor intra într-un amplu proces de reabilitare care include și amenajarea lor pentru a deveni puncte muzeale, potrivit președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. „Culele Brabova și Cernătești, care au obținut un punctaj foarte mare, sunt unele dintre cele mai vechi clădiri civile de la noi, din ceea ce a însemnat istoria noastră. Le vom pune în valoare cu foarte mulți bani și ne vom obliga să avem accesibilitate la ele. Pe de o parte, pe acest drum Brabova – Cleanov, făcut pe fonduri UE, și pe de alta, pe drumul comunal care este între ele, pe care trebuie să-l facem cu bani de la CJ, pentru că oricine vrea să le vadă să poată să le vadă pe ambele“, a spus Ion Prioteasa. Proiectele cu finanţate europeană au fost aprobate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
De-a lungul timpului, Consiliul Județean Dolj s-a afirmat drept unul dintre partenerii tradiționali ai actului de cultură și a sprijinit manifestări de prestigiu, cum sunt Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, Festivalul Internațional „Shakespeare“, Festivalul Internațional „Adrian Păunescu“ sau Divanul degustătorilor de film și artă culinară.
„Doresc să evidențiez angajamentul CJ Dolj de a se implica și în viitor în susținerea unor astfel de evenimente și proiecte culturale, pentru că ele dăinuie peste ani și reușesc să unească oameni, indiferent de țară, de tradiție sau de granițe“, a declarat vicepreședintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS