4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePodul lui Apollodor - in pericol

Podul lui Apollodor – in pericol

Cetatea medievala a Severinului si Castrul Roman sunt zone istorice cu o foarte mare importanta in procesul de formare al poporului român. In urma cu 1.900 de ani, la Drobeta Turnu Severin a fost construit de Apollodor din Damasc podul pe care legiunile romane conduse de imparatul Traian au trecut Dunarea si au cucerit Dacia. Insa trecerea anilor si nepasarea autoritatilor au facut ca zona in care se afla ultima dovada a existentei acestuia, un picior al podului, sa ajunga groapa de gunoi.


Din cauza unei cuve din beton construite in jurul monumentului istoric, piciorul podului construit de Apollodor este in prezent scaldat de ape. Mai mult, vizitatorii, in loc sa arunce gunoiul in cosurile special amenajate, arunca sticlele de plastic si resturile menajere in aceasta cuva. „O data cu construirea acestei cuve de beton in jurul piciorului de pod, apa se infiltreaza inauntru si degradeaza monumentul istoric. Cresterile si descresterile apei fac ca, din punct de vedere al conservarii, piciorul Podului lui Traian sa aiba de suferit. Ruina antica implineste 1.900 de ani si nu este protejata din punct de vedere al securitatii, nu exista un punct de paza, astfel ca oricine poate sa vina si sa arunce gunoaie in cuva de beton si sa provoace nenorociri in zona. Dorim sa demaram un proiect cu finantare europeana pentru a conserva aceste monumente unice din punct de vedere istoric“, a declarat conf. univ. dr. Ion Stânga.


Elevii au invatat la Istorie despre pod


Singurii care isi mai aduc aminte de monumentul istoric sunt elevii de clasa a VIII-a. „In cartea de istorie era foarte frumos, dar când am vazut cât de neingrijit este piciorul din Podul lui Traian, m-a cuprins mila“, a declarat Andrei Mitea, elev. „In carte scria ca a fost facut peste Dunare de un arhitect din Damasc si ca au trecut armatele romane pe aici. Daca nu citeam in carte, nu aveam de unde sa aflu ce este in acest loc de pe malul Dunarii“, a declarat Misu Dinca, alt elev. Conducerea Muzeului Regiunii Portile de Fier continua sa spere ca se vor gasi fonduri pentru conservarea Cetatii medievale si a Castrului Roman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS