1.2 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFumatul, principala cauză a bolilor de plămâni

Fumatul, principala cauză a bolilor de plămâni

Renunțarea la fumat și o igienă corectă sunt primii pași în prevenția bolilor de plămâni. Persoanele care fumează trebuie să ceară ajutorul necesar pentru a reuși să renunțe la fumat. Fumatul este principala cauză a bolilor de plămâni, precum cancerul de plămâni și obstrucția pulmonară cronică. Chiar dacă fumați de foarte mult timp, niciodată nu este prea târziu să renunțați pentru a preveni aceste afecțiuni.
Evitarea fumatului pasiv este o măsură importantă din cauza substanțelor chimice eliminate prin arderea tutunului în timpul fumatului. Fumatul pasiv poate avea aceleași efecte ca fumatul, boli pulmonare și chiar decesul.
Pentru a evita fumatul pasiv, nu permiteți să se fumeze în casă, în mașină sau în biroul de la serviciu. Protejați copiii de expunerea la fumatul pasiv.
Plămânul este organul vital care ne ajută să facem schimbul de oxigen și dioxid de carbon. Atunci când este măcinat de celulele canceroase, mecanismul se destramă. În spitalele din România, peste 2.300 de pacienți încep anual lupta cu cancerul pulmonar. Boala îi învinge pe 90% dintre ei. Numai în Dolj, anual, pe fișa a peste 300 de pacienți este scris cruntul diagnostic.
În România nu există nici un program național de prevenție pentru cancerul pulmonar. Nu sunt nici măcar decontate analizele de bază, care ar putea indica dacă un pacient suferă de această boală sau nu. Specialiștii estimează că numărul românilor care mor de cancer pulmonar a crescut în ultima perioadă cu 4%.

Simptomele unei boli pulmonare cronice

Cel mai frecvent simptom pe care îl acuză acești bonavi este dispneea (dificultatea în respirație), accentuată de efort. Unii bolnavi acuză inițial simptome ca: tuse, spută, respirație șuierătoare, astenie și scădere ponderală.
În Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) se descriu două sindroame clinice: Tipul A – cu predominanta emfizemului sau Tipul B – cu predominanta bronșitei.

Bronșita cronică și cauzele apariției bronșitei cronice

Bronșita cronică este o boală caracterizată prin tuse și expectorație, cel puțin trei luni pe an, timp de doi ani consecutiv. Cauzele de apariție a bronșitei cronice pot fi: endogene: deviația de sept, vegetațiile adenoide și exogene: fumatul, poluarea atmosferei, umiditatea, expunerea profesională la pulberi, minerale, vegetale, infecții bronșice bacteriene și virale.

Ce efect are dieta în bolile pulmonare

Specialiștii analizează felul în care anumite alimente pot influența evoluția bolilor pulmonare. Alimentele considerate a avea un efect protectiv în bolile de plămâni sunt vitaminele antioxidante și acizii grași OMEGA3. Se recomandă astfel consumul de pește precum ton, somon, sardine.
În același timp se recomandă un consum ridicat de fructe și legume proaspete.
O persoană cu o dietă sănătoasă are un risc mai scăzut de infecții, fiind astfel mult mai rezistentă la infecțiile pulmonare. Dieta trebuie însoțită de activitate fizică de o intensitate recomandată de medic, în funcție de boala pulmonară diagnosticată.
Bolnavii care au afecțiuni pulmonare se confruntă cu probleme în respirație. Menținerea unei greutăți corporale normale este foarte importantă în cazul acestor bolnavi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS