11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe analize medicale de prevenție recomandă medicii

Ce analize medicale de prevenție recomandă medicii

Consultația de prevenție este extrem de importantă pentru că mulți pacienți ajung la medic cu afecțiuni grave, în stadiu avansat, cu șanse foarte mici de recuperare și supraviețuire. Indiferent de vârsta pe care o aveți, este recomandat să mergeți la medicul de familie cel puțin o dată pe an pentru efectuarea analizelor de sânge uzuale și a unei examinări clinice.
Analizele de rutină, împreună cu examenul de evaluare generală a sănătății, rămân cea mai bună metodă de screening pentru boli frecvente precum anemia, diabetul zaharat, tulburările de coagulare a sângelui, hepatitele, insuficiența renală, bolile cardiovasculare, infecțiile digestive sau urinare.

Copiii au dreptul la controale de prevenție, gratuite

Serviciile medicale preventive şi profilactice sunt prevăzute distinct în contractul-cadru pe care furnizorii de servicii medicale îl încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). De aceste servicii pot beneficia mai multe categorii de pacienţi şi vizează urmărirea anumitor parametri, în funcţie de vârsta pacienţilor.
Pentru pacienţii cu vârste între 0 şi 18 ani se urmăresc: creşterea şi dezvoltarea, starea de nutriţie şi practicile nutriţionale, depistarea şi intervenţia în consecinţă pentru riscurile specifice grupei de vârstă/sex. Gravidele vor beneficia, la rândul lor, de la luarea în evidenţă şi până la patru săptămâni de la naşterea copilului, de consultaţii în vederea urmăririi evoluţiei sarcinii şi lăuziei. Şi adultul asimptomatic poate beneficia de un set de analize, dacă medicul constată expunerea la eventuali factori de risc.
Analizele pentru ficat și rinichi sunt recomandate pentru diagnosticarea hepatitelor și a afecțiunilor renale. Acestea includ: dozarea enzimelor hepatice, a transaminazelor și bilirubinei totale, dar și măsurarea valorilor ureei și creatininei. Altă analiză utilă este sumarul de urină. Prezența în sânge a unor compuși în cantități anormale indică un anumit tip de afecțiune. De exemplu, cantitatea mare de glucoză poate însemna că suferiți de o boală endocrină sau diabet zaharat.

Controlul cardiac este recomandat, anual

Dacă aveți hipertensiune arterială sau palpitații, este bine să faceți anual un examen clinic și o cardiogramă, completate de monitorizarea ritmului cardiac cu un holter, o probă de efort și o tomografie computerizată.

Controlul ginecologic trebuie făcut periodic

Toate femeile, indiferent de vârstă, trebuie să se programeze în fiecare an la ginecolog pentru controlul de rutină, însoțit de testul Babeș Papanicolau și testul HPV. Dacă aveți sub 30 de ani, trebuie să faceți o ecografie mamară și o consultație senologică o dată la trei ani. După vârstă de 30 de ani, ecografia mamară și cea transvaginală trebuie făcute în fiecare an.
Odată ce ați împlinit 40 de ani, înlocuiți ecografia mamară anuală cu mamografia și continuați să va faceți la timp toate celelalte investigații.

Dreptul la analize și controale medicale

Legea sănătății spune că toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani beneficiază de consultație gratuită o dată la trei ani, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc, finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare.
„Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se acordă anual“, se arată în contractul-cadru privind drepturile asiguraţilor. În cazul persoanelor asimptomatice cu vârsta peste 40 de ani, consultaţia de prevenţie trebuie făcută anual. În privinţa analizelor de laborator, este vorba de „testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, consiliere pre şi post testare HIV, precum şi alte investigaţii paraclinice necesare, dintre cele prevăzute în pachetul de bază“, conform aceluiaşi document.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS