Primăria Craiova a semnat încă din toamna anului trecut un contract de achiziţie de garduri (balustrade), care să fie montate la ieşirea din unităţile şcolare, între trotuar şi partea carosabilă, cu menirea de a împiedica elevii să ajungă direct în stradă, dar lucrările efective de asamblare au demarat abia din toamna acestui an. Licitaţia s-a derulat în perioada 28 august 2017 – 30 octombrie 2017 şi prevedea achiziţia a 385 de metri de gard metalic pentru canalizare flux pietoni, contractul fiind estimat la valoarea de 108.809,53 lei, bani de la bugetul local. „Pentru creşterea gradului de siguranţă şi reducerea numărului de accidente înregistrate în zona acceselor în unităţile şcolare, a apărut ca necesară măsura de montare a unor garduri (balustrade) care să elimine posibilitatea ca elevii care părăsesc incinta şcolii să ajungă direct în stradă“, îşi motiva primăria intenţia de a cumpăra astfel de garduri. Montarea balustradelor contractate anul trecut a început recent, astfel de bucăţi de gard fiind amplasate joi pe trotuarul din faţa Liceului de Artă „Marin Sorescu“.
Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), gardul metalic a fost achiziţionat de la SC Belmar Prod SRL, o firmă din localitatea Dumbrava Roșie (județul Neamț), singura prezentă la licitaţia, care a oferit un preţ de 74.305 lei, adică 193 de lei metrul. Interesant este însă faptul că această firmă nu se află la primul contract încheiat cu autorităţile locale, ea fiind în ultimii ani un furnizor constant de produse pentru Craiova, evident în baza unor proceduri de achiziţie publică. SC Belmar Prod SRL a câştigat, în august 2018, licitaţia lansată de municipalitate în luna mai pentru achiziţia a 150 de bănci de agrement cu spătar şi cotiere, oferind suma de 205.950 de lei. Primăria estimase contractul la valoarea de 206.077,50 lei, iar la licitaţie nu s-a prezentat decât firma din Dumbrava Roșie.
Belmar Prod SRL, furnizor fidel de bănci de agrement
Primăria Craiova a mai achiziționat astfel de bănci de agrement cu spătar și cotiere și în trecut. În iunie 2016, folosind o procedură simplificată de data aceasta, municipalitatea achiziționa tot 150 de băncuțe, pentru care plătea singurului ofertant participant la licitație suma de 216.750 de lei (fără TVA), adică 257.932 de lei, exact cât era valoarea estimată a contractului. Ofertantul era chiar SC Belmar Prod SRL. Un an mai târziu (2017), municipalitatea achiziționa pentru Regia de Administrare a Domeniului Public alte 140 de bănci de agrement cu spătar și cotiere, de data asta prin procedură standard de achiziție publică. Anunțul de participare a fost postat în SEAP în august 2017, iar contractul a fost atribuit în luna octombrie aceleiași firme, SC Belmar Prod SRL. Valoarea estimată a contractului a fost de 201.111, 40 lei, iar atribuirea s-a făcut pentru suma de 174.650 de lei. La licitație s-au înscris două firme, dar oferta Belmar Prod a fost singura admisibilă.
SC Belmar Prod SRL este o firmă înfiinţată în anul 2008, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de 3.276.055 de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Tipul de activitate al firmei, conform clasificarii CAEN trecută pe site-ul MF, este „Comerţ cu amănuntul al cărnii şi al produselor din carne, în magazine specializate“. Anul trecut, societatea a raportat 11 salariaţi şi un profit net de 228.667 de lei. În bilanţul pe anul 2016 depus la Finanţe, Belmar Prod SRL figurează cu opt salariaţi şi un profit net de 653.798 de lei.