Dupa zece ani de absenta, negrul revine in forta, doamnele si domnisoarele cautând acum cu disperare in sifonier pentru a recupera hainele bagate la naftalina.
Acum chiar si o extravaganta Victoria Beckham, care ne obisnuise cu tinutele sale colorate, pare o domnisoara fina cu look-ul sau de „dark lady“. Tot negrul le „rafineaza“ pe Jennifer Lopez si pe Madonna, ii da senzualitate lui Jodie Foster sau o umanizeaza pe „inabordabila“ Gwyneth Paltrow. La galele hollywoodiene si la evenimentele caritabile negrul domina tinutele de seara ale divelor.
Cu secole in urma, negrul era culoarea vaduvelor si a calugaritelor. Mai apoi, moda si existentialistii au decis ca inseamna eleganta sau filosofie de viata. Azi, negrul este vazut si ca un „purificator“ dupa un sezon de excese. In „Dictionnaire des mots et des expressions de couleur, le noir“, lingvista Annie Mollard Desfour defineste negrul ca fiind o culoare „cameleonica“, perfecta pentru o epoca haotica, precum aceasta, unde toti sunt impotriva tuturor. Negrul aduce o nota de dramatism si de extravaganta.
„Nu ma surprinde revenirea negrului, asta se intâmpla ori de câte ori exista o suprasaturare a pietei. Si, sa nu uitam ca ne aflam in plina perioada de influenta a anilor ’50 si ’80, când negrul reprezenta eleganta si nonconformismul“, este de parere scriitoarea italiana Mariangela Surace. Eleganta clasica presupune negrul mai ales pentru momentele festive si serate mondene.
In realitate, mai nou, „negrul“ rezolva orice situatie, de dimineata pâna seara, bineinteles, cu accesoriile de rigoare. De exemplu, o rochita simpla, neagra, cu decolteu incitant si cu pantofi cu toc cui, este recomandata pentru o serata eleganta, insa in combinatie cu cizmele, aceeasi rochie poate fi cu usurinta o tinuta de zi. Negrul isi anuntase reintoarcerea inca din 2001, insa atentatele de la 11 septembrie i-au facut pe stilisti sa se razgândeasca.