9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalAutoritatile publice mehedintene trebuie sa isi prezinte declaratiile de avere

Autoritatile publice mehedintene trebuie sa isi prezinte declaratiile de avere

Actiunile de control intreprinse de Corpul de control al primului ministru la Primaria Bucuresti se extind in toate judetele tarii. Prefectii au obligatia ca, pina la sfirsitul acestei luni, sa prezinte guvernului raportul privind controlul actelor administratiei publice locale, iar febra verificarilor a cuprins si judetul Mehedinti. Prefectul Dan Trancota le-a solicitat consilierilor municipali si judeteni sa-si prezinte averile pina la sfirsitul acestei saptamini.

Printr-un ordin semnat de Dan Trancota, comisia de prevenire si combatere a criminalitatii, infiintata la nivelul prefecturii, va supraveghea toate actiunile anticoruptie care se vor derula in Mehedinti, in perioada urmatoare. Din aceste comisii fac parte prefectul Dan Trancota, subprefectul Constantin Buliga, presedintele consiliului judetean – Constantin Sirbulescu, seful IJP Mehedinti – col. Doru Dumitrescu, seful IJPF Mehedinti-col. Stefan Aranaciu, comisarul-sef al Garzii Financiare-Emil Ghelner, inspectorul sef al ISJ Mehedinti – Lucian Capitanescu, dr. Stelica Ciobotea-director la Directia de Sanatate Publica, Georgeta Aprotosoaie-director la Directia pentru Protectia Copilului. Actiunile de control vor viza indeosebi activitatea desfasurata de alesii locali in primarii. „Am trimis deja un ordin catre directorii institutiilor descentralizate, ca pina astazi sa prezinte prefecturii si consiliului judetean masurile privind prevenirea si combaterea coruptiei la fiecare institutie. La sfirsitul saptaminii va avea loc sedinta comisiei anticoruptie si antidrog, cu planul de masuri pe intreg judetul. In paralel, am cerut directiei de contencios si verificare a legalitatii actelor sa verifice toate actele din 2001. Pina miine, directiile din prefectura trebuie sa verifice, impreuna cu directia juridica, toate declaratiile de avere ale consilierilor locali si judeteni“, a declarat prefectul de Mehedinti, Dan Trancota. Apreciind intentia autoritatilor din Mehedinti, expertul guvernamental Dan Ilie Morega a declarat ca se impune mai ales „controlul celor care se plimba in jeep-uri de lux, intre munte si mare, care au datorii de miliarde catre stat“.

Reprezentantii primariei sint nemultumiti ca nu sint consultati in privinta investitiilor din municipiu

Urmind exemplul controlului din Capitala, comisia anticoruptie din Mehedinti va urmari daca anumiti consilieri judeteni sau municipali au avut contracte cu primarii. Potrivit lui Dan Trancota, in urma verificarilor efectuate anul trecut, nu au reiesit aspecte din care sa rezulte legaturi de afaceri sau de alta natura intre consilieri si firmele care au cistigat licitatiile unor lucrari importante din judet. In prezent, o mare parte din investitiile ce se deruleaza in Mehedinti apartin consiliului judetean si au angajata finantare externa. Printre cele mai importante obiective se numara alimentarea cu apa si gaze a municipiului Drobeta Turnu Severin, ambele aflate in proiecte avansate. Acest fapt a creat insa o nemultumire in rindul reprezentantilor primariei, care au reclamat faptul ca se angajeaza investitii in municipiu, fara ca ei sa fie consultati. La sfirsitul saptaminii trecute, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Dinu, i-a solicitat prefectului de Mehedinti, Dan Trancota, sa nu se mai ia hotariri de investitii in municipiu, fara ca reprezentantii primariei sa cunoasca situatia. Primarul Dinu a declarat ca nu poate accepta sa se ia hotariri in numele primariei, de care sa nu stie si conducatorii acesteia. „Tot ceea ce se face in municipiu, domnule prefect, trebuie facut cu stirea noastra. Eu imi asum raspunderea ca stiu ce trebuie si cum trebuie organizata o activitate. Sa nu se apuce de ceea ce nu le apartine. Este legea autonomiei locale, dar sa se discute despre un proiect prin Germania, despre statie de epurare, despre aductiunea cu apa pe la Craiova sau Tirgu Jiu, iar noi sa fim beneficiari. Eu nu pot accepta sa se angajeze niste cheltuieli, pe banii primariei“.

Ramine cum am stabilit?

Constantin Sirbulescu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, a declarat ca nu se poate vorbi de o necunoastere a acestor proiecte, la nivelul primariei: „In prezent, se depun eforturi pentru gasirea a zece milioane de dolari, pentru alimentarea cu apa, iar in 28 februarie are loc licitatie pentru alimentarea cu gaze. Mai sint programe in derulare, cum este cel pentru groapa ecologica de gunoi a municipiului Drobeta Turnu Severin, caruia i s-a eliberat autorizatia de catre consiliul judetean. Daca s-ar verifica utilizarea resurselor financiare, asa cum se controleaza cele realizate cu fonduri atrase de la Banca Mondiala, ar fi foarte bine. Consiliul judetean este beneficiarul unor asemenea proiecte, documentele solicitate fiind de cel putin zece ori mai complexe decit cele cerute de legislatia romaneasca din domeniu. La toate etapele determinante ale unui proiect chemam specialisti, tocmai pentru a nu exista nici un fel de dubii“. Primarul Constantin Dinu este insa sceptic in privinta unor proiecte majore, cum ar fi aductiunea cu apa, despre care se vorbeste din 1992 si care pare abandonata: „S-a vorbit de apa din ’92, dar nu stim ce s-a cheltuit si in ce stadii ne aflam. Trebuie sa vedem de ce a fost abandonata aceasta lucrare“. Edilii locali nu au fost prea incintati de lucrarile care li s-au suflat de sub nas. Faptul ca demersul guvernului s-a extins la nivelul intregii tari este imbucurator, dar nu si suficient pentru a deveni semnificativ. In cazul in care comisia anticoruptie va scoate din plic averile consilierilor, numai pentru a le studia si a le pune din nou la naftalina, daca nu se va verifica legalitatea tuturor contractelor incheiate intre primarie si beneficiarii unor lucrari de miliarde de lei, totul va ramine…asa cum am stabilit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS