Pentru cei care iubesc plantele, dar care nu au prea mult timp la dispozitie sa il dedice ingrijirii lor, dar care totusi isi doresc câteva flori la fereastra locuintei, este recomandata cumpararea unei urzicute.
Originara din insula Java (arhipeleagul indonezian), urzicuta, pe numele ei stiintific Coleus, cu numeroase varietati si soiuri cultivate atât in ghivece, cât si in gradina, este una dintre cele mai fermecatoare plante. Prin coloritul viu si variat al frunzelor, urzicuta inveseleste orice incapere, fiind declarata de specialisti o adevarata opera de arta a naturii. Culorile sofisticate ale plantei, cu nuante de verde, galben, rosu, purpuriu inchis spre negru si brun se imbina in imagini fanteziste, intr-o armonie cromatica cum numai natura poate crea. Chiar si forma frunzelor este cu totul aparte. Acestea sunt ovale, sub forma de inima sau mici romburi cu marginile dintate sau ondulate. Suprafata lor este acoperita cu perisori desi, moi si foarte mici, incât par lucrate dintr-o catifea fina.
Cum se ingrijeste
Urzicuta este o planta putin pretentioasa, care rezista bine iarna si in incaperi mai reci, in care temperatura nu coboara sub 13 grade Celsius. Este in schimb o mare iubitoare de lumina, razele soarelui desenându-i arabescul de culori pe frunze. Tinuta la umbra, frunzele plantei isi pierd culoarea, devenind verzi. Se uda moderat, atât cât sa nu se usuce pamântul la suprafata ghiveciului, deoarece in exces de apa tulpina poate putrezi. In vârful ramurilor apar flori mici, albe, albastre sau violet, grupate sub forma de spic, care insa nu sunt nici pe departe la fel de frumoase ca frunzele. Primavara, când pericolul brumelor a trecut, urzicuta se poate planta si in gradina, alcatuind borduri, mozaicuri sau tufe izolate. De un efect deosebit sunt urzicutele plantate in grupuri mici, compacte, pe un gazon bine intretinut, unde ies in evidenta prin coloritul viu al frunzelor. Si tot primavara, inainte de a fi plantata definitiv in gradina, urzicuta trebuie obisnuita treptat cu temperaturile mai scazute de afara.
Distanta de plantare a urzicutei este de 10-12 cm. Iar pentru ca lastarii sa-i dea mai des si pentru a se mentine la aceeasi inaltime, urzicutele se tund la aproximativ trei luni. In grupuri izolate se planteza la distante mai mari, de aproximativ 30 cm.