3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce te îngraşi chiar dacă nu mănânci

De ce te îngraşi chiar dacă nu mănânci

Un dezechilibru hormonal, o deficienţă de vitamine sau un tratament medicamentos, toate acestea pot duce la o creştere în greutate. Iată patru dintre motivele pentru care este posibil să te îngraşi, chiar dacă duci o viaţă sănătoasă, cu o dietă echilibrată şi sport.

Suferi de depresie

Multe medicamente antidepresive cauzează creştere în greutate – deci, dacă ai fost diagnosticat cu depresie şi iei tratament pentru această afecţiune, aşteaptă-te la o creştere graduală în greutate, pe parcursul lunilor. Dacă nu iei pastile, există numeroase studii care demonstrează că există o legătură între depresie şi creşterea în greutate. Un studiu din 2010 publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică a constatat că persoanele care se simt triste şi singure câştigă în greutate mai repede decât cele care raportează mai puţine simptome legate de depresie, pentru că sunt tentate să mănânce mai multe alimente bogate în grăsimi şi calorii, alimente care sporesc de cele mai multe ori confortul psihic.

Nu te odihnești suficient

Cantitatea și calitatea somnului sunt la fel de importante precum hrana. Studiile arată că persoanele care nu reușesc să aibă un somn odihnitor au tendința să consume alimente bogate în grăsimi și zahăr.

Stresul

Stresul zilnic și anxietatea duc la mărirea nivelului de cortizol. Acesta este un hormon cu impact atât asupra stării emoționale, cât și fizice. Are ca efect creșterea fluxului de sânge și a ritmului cardiac, perturbând astfel odihna și somnul, iar somnul insuficient și de proastă calitate duce, pe termen lung, la îngrășare.

Alimentație haotică

Dacă dimineața sari peste micul dejun, prânzul îl iei pe fugă sau poate de multe ori omiți și acest pas, seara vei fi inevitabil înfometată. Chiar dacă nu vei mânca mult, după ora 18.00 organismul procesează mult mai greu mâncarea, iar grăsimile și zaharurile nu vor mai fi consumate sub formă de energie, ci vor fi stocate sub formă de depozite adipoase.

Anumite medicamente

Există o listă lungă de medicamente care pot provoca creşterea în greutate: anticoncepţionale, medicamente pentru terapie hormonală, steroizi, beta-blocante pentru bolile de inimă şi tensiunea arterială, medicamente anticonvulsii, medicamente pentru cancerul de sân, unele tratamente pentru poliartrita reumatoidă şi chiar unele medicamente pentru migrenă şi arsuri la stomac. Dacă observi o creştere în greutate care nu se justifică prin schimbarea stilului de viaţă, aruncă un ochi la prospectele medicamentelor pe care le ei şi este posibil să observi că aceasta este cauza. Dacă este vorba despre un tratament de durată, discută cu medicul tău pentru a vedea ce alternative terapeutice ai.

Îţi lipsesc anumiţi nutrienţi

Deficienţa de magneziu, fier sau vitamina D poate compromite sistemul imunitar, scădea nivelul de energie sau modifica metabolismul în feluri în care să îngreuneze respectarea unui stil de viaţă sănătos. De aceea, de cele mai multe ori vei încerca să compensezi crescând consumul de cafeină, dulciuri şi carbohidraţi simpli. Mergi la medic şi la recomandarea acestuia fă un set complet de analize, pentru a identifica orice tip de deficit, pe care încearcă apoi să îl compensezi fie printr-o dietă adecvată, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare recomandate de specialist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS