6.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFlăcări, fum şi panică în cartierul Bariera Vâlcii

Flăcări, fum şi panică în cartierul Bariera Vâlcii

Un incendiu de proporţii a izbucnit, ieri-dimineaţă, în cartierul craiovean Bariera Vâlcii, la un depozit de fier vechi. Flăcările au cuprins sute de anvelope, caroserii de maşini şi alte materiale inflamabile, ameninţând mai multe gospodării din apropiere. Deşi au intervenit cu 13 autospeciale, pompierii abia au reuşit să ţină în frâu incendiul violent.

În jurul orei 15.00, incendiul era departe de a fi stins (Foto: Lucian Anghel)

Panică printre mai mulţi craioveni din cartierul Bariera Vâlcii, care au fost la un pas să-şi piardă locuinţele în prag de iarnă. Un incendiu violent a cuprins, ieri-dimineaţă, tone de materiale inflamabile, depozitate pe platforma unei firme care se ocupă cu colectarea şi valorificarea materialelor reciclabile. Apelul prin 112 a venit în jurul orei 10.00, iar reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au trimis la adresa indicată trei autospeciale cu apă şi spumă, prea puţine, aveau să afle pompierii după puţin timp. Asta pentru că flăcările au fost alimentate de sute de anvelope de cauciuc, depozitate peste şi printre diverse caroserii de autoturisme, rezervoare de GPL sau de combustibil.
„Ard materiale combustibile (cauciucuri, mase plastice, deșeuri etc.) rezultate în urma dezmembrării autoturismelor. Nu sunt victime și pagube însemnate“, transmiteau reprezentanţii ISU Dolj aproape de ora 11.00.
Ulterior, au intervenit şi pompierii de la CET II, iar în jurul orei 12.00, pompierii doljeni au luat hotărârea să trimită o autospecială şi pe partea de nord a depozitului, pe Aleea 3 Bariera Vâlcii.

Flăcările au ajuns în scurt timp în apropierea gospodăriilor de pe Aleea 3 Bariera Vâlcii (Foto: Aldezir MARIN)

Panică în cartier

O femeie care locuieşte chiar lângă depozit a explicat că îi este teamă ca nu cumva să ajungă focul în gospodăria ei. „Stau cu frică, ardem toţi aici. Sper să reuşească pompierii să oprească focul“, a declarat Costinela Miuți. „Să mai aducă maşini, să ia din alte judeţe, că nu fac faţă“, spunea alt craiovean care locuieşte în apropiere.
După o oră, în jurul orei 13.00, toată partea de nord a depozitului era cuprinsă de flăcări, în ciuda faptului că pompierii doljeni mai aduseseră încă trei autospeciale. Intervenţia pompierilor s-a desfăşurat cu dificultate, mai ales că în incinta societăţii comerciale nu au găsit niciun hidrant, aşa că au fost nevoiţi să alimenteze cu apă de la CET II.
În jurul orei 14.00, după ce au sfătuit-o pe femeie să-şi scoată animalele din curte, pompierii au pus stăpânire pe gospodăria Costinelei Miuţi şi au intervenit pentru a ţine flăcările departe de casele de pe Aleea 3 Bariera Vâlcii. Femeia îşi dusese caprele la o vecină înainte de venirea pomierilor, parcă bănuind ce va urma.
La ora 14.00, ISU Dolj intervenea cu zece autospeciale, iar pompierii de la CET II cu alte trei autospeciale, însă incendiul era departe de a fi stins. La ora 16.00, pompierii încă încercau să domolească flăcările. Reprezentanţii ISU Dolj au mai precizat că, după lichidarea incendiului, se va putea stabili şi care a fost cauza acestuia.

Se pare că flăcările au pornit de la un scurtcircuit la o presă (Foto: ISU Dolj)

Garda de Mediu aşteaptă stingerea incendiului

La locul incendiuluiu a ajuns şi Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj, care a declarat pentru Gazeta de Sud că, cel mai probabil, societatea cu pricina va fi amendată.
„Din cele spuse de ei, se pare că incendiul a pornit de la o presă care s-a defectat. A fost un scurtcircuit de la care s-au aprins materialele inflamabile din apropiere. După lichidarea incendiului vom face un control privind activitatea desfăşurată de această societate comercială şi, probabil, vor fi aplicate sancţiuni în baza legii privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz“, a precizat Gheorghe Călinoiu.
Potrivit legii privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz, persoanele juridice care deţin vehicule scoase din uz au obligația să nu le depoziteze, dar şi „să aibă o capacitate adecvată de prevenire și stingere a incendiilor“.
Întrebaţi despre aceste prevederi legale, reprezentaţii ISU Dolj au explicat că societetea comercială în cauză nu se supune avizării/autorizării privind securitatea la incendiu.

Foto: Aldezir MARIN

Firma

Depozitul de materiale feroase şi neferoase aparţine SC Adidrad SRL, firmă autorizată să colecteze autovehicule scoase din uz pentru programul „Rabla“. De pe pagina de internet a firmei aflăm că a fost înfiinţată în 1996, în Craiova, şi are drept activitate principală recuperarea materialelor reciclabile sortate. La numerele de telefon care se găsesc pe pagina de internet a SC Adidrad SRL nu a răspuns nimeni în cursul zilei de ieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS