6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTratarea bolilor cu porumb si secara

Tratarea bolilor cu porumb si secara

Cerealele sunt un mod ideal de a incepe ziua. Ele furnizeaza organismului substantele nutritive si energia necesare pentru activitatile la care participam. Continând fibre, vitamine, fier si calciu, cerealele sunt foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit a sanatatii.


Secara este o cereala cu valoare alimentara. Din faina de secara se prepara o pâine deosebit de hranitoare. Persoanele care consuma aceasta pâine sunt ferite de maladii cardio-vasculare si arteroscleroza. Putini sunt insa cei care ii cunosc calitatile medicale si o folosesc la adevarata ei valoare.


Secara serveste ca materie prima in industria amidonului, glucozei si alcoolului. In medicina are multiple aplicatii. Usureaza vindecarea hepatitei, are efecte antiparazitare, subtiaza sângele, amelioreaza arteroscleroza si regleaza tensiunea arteriala.


Pentru reglarea tensiunii arteriale se prepara un decoct dintr-o lingura de secara si 250 ml de apa. Se fierbe timp de 10-15 minute. Se strecoara si se bea de doua, trei ori pe zi. Decoctul se poate utiliza si extern, pentru diverse leziuni, având efect antiinflamator. Faina de secara grabeste colectarea puroiului, in abcese, iar cataplasmele cu secara se folosesc in ameliorarea durerilor provocate de indigestii, boli reumatice sau de acumularea de gaze intestinale.


Porumbul, pe lânga calitatile alimentare, are si o valoare dietetica deosebita, fiind unul dintre cele mai eficiente antidoturi impotriva colesterolului. Din porumb se obtin: spirt, ulei comestibil, amidon si glucoza.


Se poate folosi sub diverse forme.


• Siropul de porumb se prepara din 25 g de extract de matase de porumb si 25 g de glucoza. Se iau doua-patru linguri pe zi, ca adjuvant in boli de rinichi, vezica si inima.


• Uleiul de porumb se prepara de fapt din germeni de porumb si se administreaza dimineata si seara câte una, doua linguri inainte de masa, timp de trei, patru saptamâni. Este indicat persoanelor care au colesterol ridicat, in arteroscleroza si diabet.


• Decoctul se prepara din 50 g boabe de porumb care se fierb timp de o ora intr-un litru de apa. Se bea in timpul zilei, fiind hranitor, dar si eficient in tuse rebele.


Matasea de porumb este adjuvant in menstre dureroase si neregulate, tulburari de menopauza si cistite, afectiuni ale sistemului cardio-vascular, hidropizie (acumulare de lichid in tesuturi), reumatism, hemoragii, litiaza renala, infectii urinare, guta. Ea se culege atunci când boabele se afla in faza de lapte. Se usuca la umbra si se pastreaza in pungi de hârtie. Poate fi folosita ca diuretic, având calitatea de a elimina apa din tesuturi, ajutând astfel vezica urinara.


Material realizat in colaborare cu SC FARMAPLANT Craiova, strada Unirii, nr. 38-40

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS