6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePeriajul va poate salva dintii

Periajul va poate salva dintii

Una dintre cauzele majore ale caderii dintilor o constituie parodontoza. Exista tratamente naturiste si tehnici stomatologice care pot incetini sau chiar opri evolutia acestei boli infectioase.


Parodontoza este o boala infectioasa care afecteaza gingia, inclusiv tesutul de sustinere al danturii, putând duce in timp la caderea dintilor. Factorul determinant este placa bacteriana, boala manifestându-se prin descoperirea masiva a dintilor. Acestia devin sensibili la cald, rece, dulce.


Parodontoza este favorizata de o serie de factori cum ar fi vârsta, alimentatie, lipsa unei igiene corespunzatoare, ereditate, imunitate sau boli infectioase, care actioneaza asupra potentialului biologic de aparare a organismului.


Un studiu recent al Institutului National de Sanatate din SUA arata ca 47% din populatia masculina si 37 % din populatia feminina cu vârste cuprinse intre 18 si 64 de ani prezinta o forma mai mult sau mai putin grava de afectiune gingivala, ceea ce arata o incidenta destul de mare la un segment larg al populatiei.


Gingivita


Gingivita este primul stadiu al afectiunii parodontale. Ea este determinata de acumularea placii bacteriene si se manifesta prin inrosirea, inflamarea (umflarea) marginilor gingivale care sângereaza frecvent la periaj. Semnele alarmante ale gingivitei sunt: gust neplacut, respiratie urât mirositoare, gingii rosii, sensibile, care sângereaza, dinti sensibili, dureri la mestecat. Lipsa unui tratament poate duce la afectarea tesutului gingival maxilar si chiar a parodontiului (tesut de sustinere) si, in final la pierderea dintilor.


Daca placa bacteriana nu este indepartata, in timp se produce calcifierea ei si devine imposibil de indepartat prin periaj normal. Tartrul astfel format accentueaza inflamarea gingiilor prin favorizarea acumularii mai multor bacterii. In stadiu avansat, se instaleaza parondontoza propriu-zisa. Gingia se retrage si se formeaza puroi. In scurt timp se produce deteriorarea masiva a osului maxilar si slabirea sau chiar pierderea dintilor.


Prevenire


Imbolnavirea poate fi prevenita printr-o igiena buco-dentara corecta. Periajul dentar corect si eficient, cu o pasta de dinti cu actiune buna, controlul si curatirea tartrului de doua-trei ori pe an la cabinetul stomatologic asigura sanatatea dintilor si a gurii. Parodontoza mareste riscul aparitiei unor afectiuni sistemice cum ar fi cele cardiace si diabet.


Tratamentul este individualizat, in functie de stadiul bolii. Indepartarea placii bacteriene de la nivelul dintilor (inclusiv a radacinilor) cumulata cu un program de tratament in mai multe etape, iar uneori chiar cu operatii de intarire si refacere a gingiilor si dintilor afectati sunt cele mai bune metode de stopare a evolutiei bolii. In faza initiala sunt eficiente si tratamentele naturiste. Acestea nu pot insa inlocui tratamentul in cabinetul stomatologic. Pe piata se gasesc si paste de dinti speciale pentru prevenirea si tratamentul parodontozei: Parodontax si Lacalut Activ.


Tratament naturist


Remedii ale gingivitei le constituie gargarele cu ceai de musetel caldut si infuzie de matase de porumb. O bucata de radacina de hrean proaspat mestecata zilnic mareste afluxul de sânge la nivelul gingiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS