5.9 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUnu din trei oameni suferă de carenţă de fier

Unu din trei oameni suferă de carenţă de fier

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carenţa de fier se numără printre cele mai răspândite deficienţe nutriţionale din lume. Este cel mai des întâlnită la femei cu vârsta între 25 şi 35 de ani şi la copiii de până în cinci ani, dar adesea este nediagnosticată. O stare de oboseală aparent nejustificată, cel puţin nu prin lipsa de somn, poate fi primul simptom. Dacă te simţi obosit aproape în permanenţă şi unele activităţi simple, precum urcatul a câteva trepte, te epuizează, atunci ai putea suferi de lipsă de fier.

Carența de fier apare atunci când organismul nu beneficiază de un nivel optim din acest mineral, ceea ce duce la scăderea numărului de globule roșii, manifestată prin diverse simptome neplăcute. Fierul este necesar pentru producerea de hemoglobină, o proteină din celulele roșii care ajută la transportul substanțelor nutritive și al oxigenului către țesuturi și organele vitale.

Simptome ale carenţei de fier şi testarea nivelului de fier din organism

Oboseală mentală, iritabilitate, ameţeală, pierderea rapidă a concentrării sunt primele semne care se pot remarca în cazul lipsei de fier. Urmează senzaţia de epuizare fizică, paloarea, căderea părului, unghiile friabile şi ulceraţiile bucale. Dacă tu sau cineva din familie are astfel de simptome, cea mai bună soluţie este testarea cât mai rapidă a nivelului de fier din organism.
Carenţa de fier poate deveni din ce în ce mai mare, iar dacă lipsa este netratată, simptomele vor evolua până la forme severe de anemie. De asemenea, carenţa de fier poate fi semnul unei afecţiuni ascunse. Lipsa fierului poate fi ţinută sub control, însă diagnosticarea precoce este esenţială.

Fierul se găsește în mai multe legume și fructe

Alimentaţia este foarte importantă în aceste situaţii. O dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume şi cereale poate reface cantitatea de fier necesară unei sănătăţi optime. Fierul se găseşte în: linte, soia, năut, ovăz, alge, gălbenuş de ou, pâine integrală, spanac, mei, seminţe de floarea-soarelui, mazăre, ciuperci, urzici, broccoli, sparanghel, pătrunjel, cireşe, banane, avocado, prune uscate, stafide, migdale. n şi, în special, vitamina C.

Carența de fier la copii

Bebelușii și copiii mici care au anemie din lipsă de fier pot să nu crească cum ar trebui și să aibă retard (întârzieri) în dezvoltarea unor abilități precum mersul și vorbitul. Copiii pot fi iritabili și să aibă deficit de atenție (perioade scurte în care nu se pot concentra). Aceste probleme de obicei dispar atunci când dispare deficiența de fier. Dacă nu este tratată, problemele mentale și de comportament pot fi permanente. Rareori, se poate dezvolta maladia Plummer-Vision, în special la femeile trecute de 60 de ani. În cazul sindromului Plummer-Vision, o rețea tisulară se dezvoltă în esofag. Aceasta are ca rezultat prinderea mâncării în rețea, dificultăți la înghițit, gâtul uscat și cheilită angulară (crăpături în colțul gurii.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS