Directorul Centrului de Calificare si Recalificare Oltenia a fost trimis in judecata pentru ca nu poate justifica modul in care a folosit 30.000 de euro din fonduri PHARE. El este acuzat de fals, uz de fals, fals intelectual si delapidare.
Procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova au dispus trimiterea in judecata a directorului Centrului de Calificare si Recalificare (CCR) Oltenia. Oamenii legii considera ca Dragos Dumitru Neacsu, de 37 de ani, din Craiova, a folosit fondurile PHARE destinate calificarii si recalificarii in cu totul alte scopuri.
Centrul de Calificare si Recalificare Oltenia, coordonat de directorul Dragos Dumitru Neacsu, a primit in 2002 fonduri PHARE de peste 30.000 de euro, pentru a implementa proiectul RICOP HIGH TRAINING, vizând instruirea persoanelor pentru obtinerea unor diplome de calificare.
Pe 13 noiembrie 2002, in urma mai multor sesizari, organele de politie si reprezentatii fiscului au efectuat un control in evidentele contabile ale Centrului. Cu aceasta ocazie au descoperit ca in contabilitatea unitatii nu erau inregistrate mai multe chitante care atestau incasarea unor taxe pentru cursuri in valoare de 562 de milioane de lei. De asemenea, persoana care se ocupa de contabilitate nu avea pregatirea necesara. Directorul a fost atentionat sa-si faca ordine in contabilitate si sa se pregateasca pentru un nou control.
Printre lectori, secretara si soferul
La urmatorul control, efectuat de Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, s-au descoperit si alte nereguli. De exemplu, directorul Neacsu nu a facut demersurile necesare pentru luarea in evidenta a Centrului ca unitate platitoare de TVA, fapt care a dus la neinregistrarea, nedeclararea si, bineinteles, neplata TVA-ului in valoare de 376 de milioane de lei.
Directorul nu era in ordine nici cu statele de plata, una trecând in scripte si alta platind efectiv salariatilor. Vazând ca este luat la intrebari, Neacsu a intocmit alte state de plata, din care reiesea ca ar fi platit angajatilor o suma totala de 391 de milioane de lei, desi in realitate platise numai 65 de milioane de lei. El chiar i-a convins pe unii dintre salariati sa semneze pe state ca au primit mai multi bani. Secretara si soferul figurau in schema Centrului ca lectori, desi in realitate nu aveau nici o tangenta cu functia din acte.
Prejudiciul
Pentru a descoperi modul in care s-au cheltuit fondurile PHARE au fost necesare mai multe expertize. Expertii au concluzionat ca din aceste fonduri au fost utilizate 441 de milioane de lei pentru achitarea salariilor, 19 milioane de lei s-au dus pe facturi si marfuri, iar pentru 39 de milioane de lei Neacsu nu a putut gasi nici o justificare. Cert este ca banii au fost cheltuiti pe cu totul alte servicii si mai putin pentru calificarea si recalificarea persoanelor. Adunând si tragând linie, expertii si anchetatorii au stabilit valoarea prejudiciului in suma totala de 345 de milioane de lei.
Trimis in judecata pentru fals, uz de fals, fals intelectual si delapidare, Dragos Dumitru Neacsu risca pâna la 15 ani de puscarie.