3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitate100 de accidente de munca in judetul Olt

100 de accidente de munca in judetul Olt

Vina producerii acestora le-a apartinut intr-o proportie covirsitoare executantilor!

O cifra rotunda reda numarul accidentelor de munca pe teritoriul judetului Olt care au avut loc anul trecut – 100. Dintre acestea, cinci au fost mortale, restul soldindu-se cu incapacitati de munca pentru persoanele implicate. In urma cercetarilor efectuate pentru depistarea cauzelor ce au dus la producerea accidentelor s-au constatat numeroase nereguli, fiind aplicate sanctiuni contraventionale de sute de milioane de lei. Din 6,6 miliarde de lei, valoarea totala a amenzilor aplicate in anul 2001 pentru diverse deficiente observate in timpul controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Olt la mii de agenti economici din judet, peste cinci miliarde de lei au fost aplicate pentru practicarea muncii „la negru“.

Cele mai multe dintre accidentele de munca produse anul trecut in judetul Olt au avut loc in cadrul unor societati comerciale din industria metalurgica (25) si constructii (21). In rindul accidentelor soldate cu raniti, 80 s-au produs in timpul desfasurarii procesului de productie, sase in timpul deplasarii de la locul de munca spre domiciliu, patru in circulatie si opt in timpul… pauzei de lucru. Accidentele de munca mortale au avut loc la firmele SC PIRELLI SA, SC HIDROCONSTRUCTIA SA, TMUCB, SC COMCEREAL si SC MARCOM SRL – din Slatina. Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Olt, Radu Tuca, a declarat ca executantii de lucrari au contribuit la producerea accidentelor de munca in proportie de 89%! Dar, cu exceptia cauzelor dependente de executant (efectuarea de comenzi necorespunzatoare, stationari in locuri nepermise etc.), au fost depistate si abateri de la disciplina tehnologica. Verificarile initiate de inspectorii ITM cu ocazia producerii accidentelor s-au lasat cu aplicarea a 35 de sanctiuni contraventionale in valoare de 246 de milioane de lei.

Peste 1.000 de persoane „angajate“ la negru…

De asemenea, controalele efectuate la 1.285 de societati comerciale din Olt pe linia protectiei muncii au fost urmate de aplicarea a 156 de amenzi care au insumat 848 de milioane de lei, cu 144 de milioane mai mult decit in anul 2000. Cel mai important segment al activitatii ITM, depistarea cazurilor de utilizare a muncii fara forme legale, a inregistrat si el rezultate insemnate, in sensul ca o parte din persoanele prinse in aceasta postura au fost apoi angajate cu acte in regula. Din cei 2.695 de agenti economici verificati in acest sens, s-a constatat ca 862 foloseau din plin munca la negru. Acestia au fost sanctionati cu amenzi contraventionale in valoare de 5,5 miliarde de lei. In urma controalelor facute in aceasta directie de inspectorii de munca olteni, aproximativ 775 de persoane din totalul de 1.081 cite au fost descoperite lucrind la negru au fost incadrate apoi cu contracte de munca de catre angajatori. Seful ITM Olt spune ca asemenea incercari de utilizare a muncii fara forme legale se vor reduce din acest an si aceasta datorita noilor reglementari intrate in vigoare din prima zi a anului. „Desigur, noi vom continua si chiar vom cauta sa intarim controalele pentru descoperirea angajatorilor care se incapatineaza sa foloseasca oameni la firmele lor fara a le intocmi forme legale de munca. Speram insa ca astfel de cazuri sa fie tot mai putine si ca directorii firmelor vor intelege care le sint obligatiile. Amenzile ce vor fi aplicate din acest an au fost semnificativ majorate fata de anii anteriori“, a mai afirmat Radu Tuca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS