Unii au abandonat scoala, altii au fost exmatriculati sau au ramas corigenti
73.674 de elevi au fost inscrisi la cursurile scolare primare, gimnaziale, liceale, postliceale, profesionale si complementare din judetul Olt, in luna septembrie a anului trecut. Conform datelor statistice detinute de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Olt, 519 dintre acestia nu au mai ajuns „la liman“, astfel ca doar 73.155 de elevi au mai inceput semestrul al doilea. Dintre acestia, unii au abandonat scoala din diverse motive, altii au fost exmatriculati sau au ramas corigenti la mai mult de doua materii.
Cea mai scazuta rata de promovabilitate s-a inregistrat in rindul elevilor inscrisi la cursurile liceale serale(68%) si la cele postliceale(77%), in rest, proportiile fiind de 96% la ciclul primar, 89% la cel gimnazial, 86% la liceu si aproximativ 87% la scolile profesionale si complementare. In ceea ce priveste mediile obtinute, 22.614 elevi au terminat primul semestru cu medii intre 9 si 10, dintre care peste jumatate fac parte din ciclul primar, iar peste 20% sint in clasa I. Ponderea cea mai mare o au mediile intre 7 si 9 – 27.677 de elevi, majoritatea lor fiind in ciclul gimnazial (peste 10.000) si liceal (peste 7.500). Medii intre 5 si 7 au obtinut 15.921 de elevi, jumatate fiind in casele V-VIII.
In primul semestru al acestui an scolar, aproape 1.800 de elevi au ramas corigenti la un obiect, 817 la doua, 360 la trei, iar 250 la patru materii. Dintre codasi, peste 200 fac parte din rindul bobocilor de clasa intii. Referitor la acestia, inspectorul adjunct al ISJ Olt, Toma Pruna, a spus ca se inregistreaza in fiecare an o scadere a numarului inscrisilor: „Se spune ca populatia tinara, nascuta dupa 1990, este in scadere, iar acest lucru este confirmat prin faptul ca, la inceputul acestui an scolar au fost inscrisi in casa I cu aproximativ 200 de elevi mai putin decit anul trecut. Acest lucru va duce in timp la micsorarea numarului de clase, ceea ce inseamna ca vor exista invatatori in plus.“
In ceea ce priveste disciplina in unitatile de invatamint, Toma Pruna a spus ca directorii de scoli risca sa fie demisi daca vor fi gasite adeverinte medicale de scutire false in unitatile pe care le conduc: „Directorii de scoli au obligatia sa faca o verificare riguroasa a acestor adeverinte, mai ales la elevii de liceu. In acest prim semestru, spre exemplu, am avut un elev eliminat, 259 exmatriculati si 102 cu nota scazuta la purtare sub 7 din cauza absentelor. De asemenea, au mai fost exmatriculati alti 26 de elevi si le-a fost scazuta media la purtare la peste 300 de elevi din motive precum indisciplina la cursuri.“