5.1 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova Maxima, la Bibliotecă (galerie foto)

Craiova Maxima, la Bibliotecă (galerie foto)

Sâmbătă, la împlinirea a 36 de ani de la eliminarea de către Universitatea / Craiova Maxima a celebrei echipe franceze Girondins de Bordeaux FC, la Biblioteca „Aman“ din Craiova s-a rememorat momentul glorios al alb-albaștrilor din acea zi de 8 decembrie 1982, Universitatea – Bordeaux 2-0 (1-0, 1-0), izbândă care l-a determinat pe scriitorul Fănuș Neagu să afirme „Zaibărul a învins Bordeaux-ul“. Protagoniști au fost câțiva din componenții Maximei: Silviu Lung, Nae Ungureanu, Costică Donose, Aurică Țicleanu și Gheorghiţă Geolgău, ultimii doi fiind marcatorii partidei de la Craiova cu Bordeaux.

„Ne bucură această invitație aici, la bibliotecă… Noi nu am prea cochetat cu bibliotecile astea, mai mult am cochetat cu alte… biblioteci! Însă, nu știu cum să zic, poate fotbaliștii de astăzi cochetează foarte mult cu bibliotecile astea și de asta joacă destul de… ‘rarefiat’, așa, mai modest decât jucam noi“, a declarat Nae Ungureanu.

Toți cei cinci componenți ai Maximei au ținut să sublinieze aportul desosebit al suporterilor Științei, cu adevărat al 12-lea jucător titular al Universității / Craiova Maxima şi au depănat şi amintiri din acea perioadă.

Emblema originală a Științei din 1983, oferită CS Universitatea

În cadrul evenimentului a fost lansată ediția a doua a cărții „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima“ de publicistul Ion Jianu, volum prefațat de Fănuș Neagu și publicat la Editura de Sud, iar arhitectul Cristian Ciomu a vorbit despre realizarea, în 1983, înaintea partidei retur cu Benfica (20 aprilie 1983), a emblemei Universității Craiova, el fiind autorul acestui proiect.

Cu acest prilej, arhitectul Cristian Ciomu a oferit modelul emblemei originale din 1983 managerului general al Universității, Marcel Popescu, prezent la eveniment și care a vorbit, printre altele, despre calificarea Universității în dauna francezilor de la Bordeaux, cât și despre volumul-document despre Maxima.

„Ediția a II-a a cărţii ‘Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima’ cuprinde 51 de conversații cu cei din fenomenul Craiovei Maxima inclusiv cu adversarii Științei din acea perioadă glorioasă (față de 25 la prima ediție), opinii / interviuri cu scriitori ai vremii. În plus, acest volum are atașat un poster inedit cu fotografiile și autografele celor din Craiova Maxima: jucători, antrenori, conducători“, a explicat fostul nostru coleg de la GdS, Ion Jianu.

Soprana Ilinca Zamfir și Cornel Popescu (fluier și caval) au susținut un moment artistic inedit.


Partea a doua a continuat după-amiază la Agora Artelor Arhitecturii din Craiova (coorganizator al evenimentului de sâmbătă, mentor fiind arh. Cristian Ciomu) printr-un concert al grupului OPUS 1,61 sub genericul „Zaibărul învinge iar Bordeaux-ul“.

De menţionat că înainte de desfășurarea propriu-zisă a manifestării s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor patru fotbaliști ai Maximei decedați: Zoli Crișan, Costică Ștefănescu, Nae Tilihoi (acesta ar fi împlinit duminică, 9 decembrie, 62 de ani) și Ilie Balaci.

Galerie foto (Claudiu Tudor):

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS