6.2 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri de 5,6 milioane de euro din vânzarea unui Trabant`

Afaceri de 5,6 milioane de euro din vânzarea unui Trabant`

Radu Hurezeanu a parasit slujba la stat in 1991 si s-a apucat sa faca bani pe cont propriu, reparând televizoare. Si-a infiintat propria firma dupa ce si-a vândut Trabantul, ca sa faca rost de bani. Acum este patronul unui grup de firme cu 134 de angajati si o cifra anuala de afaceri de 5,6 milioane de euro.


Timp de zece ani, intre 1981 si 1991, Radu Hurezeanu a lucrat ca inginer in cadrul IIRUC Craiova. Dupa ce intreprinderea s-a dizolvat, craioveanul a trebuit sa isi caute de lucru.


A hotarât sa inceapa propria afacere, bazându-se pe meseria pe care o cunostea. Intrebat cum a facut rost de bani pentru a porni pe cont propriu, prosperul om de afaceri a inceput sa râda, amintindu-si cum a pornit totul. „Mi-am vândut Trabantul ca sa fac rost de primii bani. La vremea respectiva, am obtinut un pret destul de bun pe el. Aproape 40.000 de lei. Apoi, am inceput sa fac ce stiam eu mai bine: depanam televizoare. Ca sa ai succes, este bine sa incepi cu ce stii sa faci“, a spus Hurezeanu. Investitia a fost minima, mai ales ca sediul SC HELCO SRL era in propria casa. La inceputul anilor ’90, cererea de televizoare color pe piata era suficient de mare cât sa permita unui eventual dealer sa faca bani frumosi, asa ca Radu Hurezeanu nu a ratat momentul. A avut si putin noroc, ce-i drept, dupa cum povesteste. „Un coleg al meu de doctorat era seful service-ului SAMSUNG. El m-a ajutat. In ’93-’94 am facut o cerere si am fost acceptat in afacere de ANA ELECTRONIC. Nu spun ca a fost usor sa obtin contractul, insa am profitat de faptul ca ei cautau atunci sa se extinda si nu aveau reprezentanta in Craiova“, a mai povestit Hurezeanu. In acea perioada, omul de afaceri vindea, pe lânga televizoare, aparatura electrocasnica si profesionala, dar si calculatoare (pentru o firma din Singapore).


De la OSIRIS la ISIS


Cum afacerile mergeau binisor, Radu Hurezeanu a inceput sa investeasca si in alte domenii. Astfel, in 1994, a participat la fondarea SC OSIRIS SA, societate care producea pâine. La solicitarea partenerilor italieni, firma a inceput sa vânda inclusiv tehnica de profil. Ulterior, neintelegerile din cadrul firmei l-au determinat pe Hurezeanu sa ia afacerea pe cont propriu, rascumparând actiunile asociatilor sai. Asa a luat nastere SC ISIS SRL, societate care comercializeaza si in prezent produse de panificatie. Cel mai mare contract incheiat de firma, in valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, a fost perfectat in 2002, pentru producerea cornurilor destinate scolarilor, derulat prin programul guvernamental „Cornul si laptele“.


De atunci, firma are in fiecare an contracte in cadrul acestui program, deoarece dispune de linii de fabricatie moderne, care ii permit sa ofere un raport pret/calitate foarte bun. Incepând cu acest episod, SC HELCO SRL s-a lansat in productia de linii tehnologice in industria alimentara, in colaborare cu parteneri straini din Italia, Austria, Olanda, Germania si Suedia. Produsele livrate sunt in general cuptoare pentru brutarii si patiserii. Clientii sunt atât din tara, cât si de peste hotare, exporturile mergând in Serbia, Croatia, Italia si Bulgaria.


Afacerea se extinde


La inceputul anilor ’90, atunci când s-a lansat in afaceri, craioveanul nu avea mai mult de zece angajati, iar profiturile erau modeste. Acum, grupul de firme HELCO are 134 de salariati, iar cifra anuala de afaceri este de aproximativ 5,6 milioane de euro. In decursul timpului, Radu Hurezeanu a apelat si la credite bancare pentru a se putea extinde. „Din 1998 am lucrat cu bancile. Actualul sediu este construit pe un teren de 9.000 de metri patrati, pe care, daca nu apelam la imprumuturi bancare, nu aveam cum sa-l cumpar. Asta este. In afaceri, fara credite bancare nu se poate“, a mai spus Hurezeanu.


Ultima achizitie a firmei consta intr-un aparat modern de taiere a tablei cu ajutorul laserului, importat din Germania, care l-a costat in jur de 850.000 de euro. Mai precizam ca anul acesta, lânga hala de productie, au aparut un depozit de materiale de constructii si un magazin in care se pot gasi produse necesare amenajarii locuintei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS