-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateIodul si importanta lui pentru organism

Iodul si importanta lui pentru organism

Iodul este esential pentru cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a creierului si corpului. Lipsa lui este una dintre cele mai frecvent intâlnite cauze ale retardului mintal si singura care poate fi prevenita.


Iodul este un element necesar pentru dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Prin intermediul hormonilor tiroidieni, ajuta la arderea excesului de grasimi, contribuie la procesul de crestere, are efect energizant si mareste capacitatea mintala. In plus, asigura sanatatea parului, unghiilor, pielii si dintilor.


Concentratia iodului in alimente depinde in mare masura de continutul acestuia in apa, aer si sol. Cea mai mare concentratie de iod o gasim in apa marii, in atmosfera si in solul din preajma marilor. In aceste zone este crescuta si concentratia acestui element in produsele alimentare. Iodul se afla in cantitati mari in produsele marine (peste, alge etc.), in oua, ceapa, usturoi. In zonele cu deficit, gusa endemica se previne prin suplimentarea cu iod a alimentatiei (sarea iodata fiind cea mai importanta).


Necesarul


Necesarul de iod este de 90 mg/zi la copii intre 0-sase luni, 90-120 mg/zi la copii intre sase si zece ani, 150 mg/zi la pubertate, in adolescenta si la adulti si de175 mg/zi la femeile gravide. Glanda tiroida absoarbe iodul din organism (pe care il primim din produsele alimentare si apa) si produce hormonii tiroidieni: tiroxina (T4 ), triodtironina (T3) si calcitonina. Intrând in circulatia sanguina, acesti hormoni sunt transportati in toate organele si sistemele, cu efectele mentionate. Asadar, productia si secretia hormonilor tiroidieni variaza in functie de cantitatea de iod absorbita in organism.


Aportul de iod in România variaza intre 60 si 150 mg/zi, tara noastra situându-se printre cele cu deficit moderat de iod. In zonele geografice cu deficit de iod, glanda tiroida va produce o cantitate insuficienta de hormoni.


Carenta


Carenta de iod favorizeaza aparitia distrofiei endemice tireopate (gusa endemica). Diagnosticul este pus prin ecografie tiroidiana, dozarea nivelului iodului sanguin, a metabolismului bazal, dozarea hormonilor tiroidieni si a iodului urinar. Gravitatea este clasificata in functie de valoarea iodului urinar (valoarea mediana normala a acestuia este 10mg/dl) astfel: usoara (5-9,9 mg/dl), moderata (2-4,9 mg/dl) si severa (mai mica de 2 mg/dl).


Deficitul de iod este singura cauza a retardului mintal si a deteriorarii functiilor cerebrale. La copii cresterea este incetinita. Acestia devin apatici, retardati mintal si incapabili sa se miste, sa vorbeasca sau sa auda normal. La gravide pot sa apara disgravidie, nastere prematura, avort sau duce la nasterea de copii cu retard mintal.


Tratamentul este profilactic (administrarea sarii iodate, a tabletelor de iodura de potasiu, a uleiului iodat) si curativ, iar in anumite cazuri chirurgical.


Este important de retinut ca iodul este componentul esential al hormonilor tiroidieni si atât excesul, cât si insuficienta lui produc dereglari in functionarea glandei tiroide.


STIATI CA?


Omul are nevoie pe tot parcursul vietii de o cantitate de iod care incape intr-o lingurita?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS