6.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum te pregatesti pentru interviul de angajare

Cum te pregatesti pentru interviul de angajare

Cei care participa la un interviu de angajare trebuie sa invete câteva „trucuri“ pentru a avea succes.


Când vine vorba de angajare, cei mai multi au in vedere compunerea si depunerea (prin e-mail, fax sau chiar personal) unui CV (Curriculum Vitae), care contine date personale si mai ales profesionale. Un alt document insa, foarte important in multe cazuri, este scrisoarea de intentie.


Specialistii in domeniul ocuparii fortei de munca au câteva sfaturi despre ce trebuie sa cuprinda o scrisoare de intentie bine construita. Aceasta trebuie adresata persoanei care se ocupa de angajari (cu nume si titulatura). Aspirantul trebuie sa expuna angajatorului motivul pentru care vrea sa ocupe postul respectiv, principalele calitati care il recomanda si ce doreste sa realizeze in cadrul firmei. Continutul trebuie sa fie clar si concis. Este indicat ca interiorul scrisorii sa nu cuprinda mai mult de patru-cinci paragrafe, alcatuite, la rândul lor, din patru-cinci propozitii relativ scurte. Se incepe cu numele, prenumele, adresa, telefonul. Urmeaza persoana sau departamentul careia ii este adresata scrisoarea. In paragraful introductiv, trebuie rezumate beneficiile pe care compania le va avea prin angajarea ta si, reciproc, ce câstiguri vei avea tu in cariera prin aceasta colaborare. Al doilea paragraf ar trebui sa explice ce anume ti-a trezit interesul fata de slujba si firma respectiva. In fine, paragraful final raspunde la intrebarea: de ce scrii? Vei sublinia ca vrei sa fii chemat la un interviu cât mai curând. Urmeaza formulele de multumire, numele, data si semnatura (scrisa de mâna, in original). Scrisoarea de intentie si CV-ul trebuie sa se plieze pe cerintele respectivei companii pentru ca persoana care doreste sa se angajeze sa aiba mai multe sanse. Pentru aceasta insa, aspirantul la un loc de munca trebuie sa se documenteze temeinic cu privire la firma la care vrea sa lucreze.


„Antrenamentul“ pentru interviu


Al doilea pas il constituie „antrenamentul“ pentru interviu. Una dintre cele mai la indemâna metode este sa te antrenezi cu un prieten sau doi. Exista o serie de intrebari tip, pe care le puteti gasi pe site-urile specializate in ocuparea fortei de munca. Iata câteva dintre cele mai uzuale intrebari, preluate de pe www.job.ro: „De ce ai optat pentru acest loc de munca?“, „De ce ti-ai ales aceasta cariera/ meserie?“, „De ce te-as angaja?“, „Care sunt cele mai mari slabiciuni ale tale?“, „De ce ai plecat de la ultimul loc de munca?“, „De ce ai fost concediat/a?“, „Ce salariu te astepti sa ai?“. In raspunsurile la intrebari, este important ca discutia sa se axeze pe locul de munca (postul) oferit. De asemenea, inclusiv cel care aspira la ocuparea locului de munca trebuie sa intrebe angajatorul despre conditiile oferite, pentru a vedea daca acestea sunt multumitoare. Iata câteva tipuri de intrebari, pe care le puteti gasi pe acelasi site: „Cum va fi o zi aici, la firma dumneavoastra?“, „Cât de important este acest loc pentru firma/compania dumneavoastra?“, „Ce oportunitati de a avansa oferiti?“, „De ce persoana care a lucrat pe acest post a plecat?“. Unii specialisti sustin ca la primul inteviu nu figureaza nici o intrebare despre salariu sau alte beneficii. Negocierea salariului se face la o alta discutie, dupa ce angajatorul este convins ca a gasit persoana potrivita pentru acel post. In acest fel, angajatul isi poate negocia si un salariu bun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS