1.7 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimentație sănătoasă pentru Sărbătorile de Iarnă

Alimentație sănătoasă pentru Sărbătorile de Iarnă

Masa bogată de Crăciun și Anul Nou reprezintă o tradiție de la sine înțeleasă. Perioada Sărbătorilor este urmată însă de întâlnirea cu cântarul, moment pe care încercăm să-l evităm.

Încercați să înlocuiți friptura de porc sau rață cu un pește pregătit la cuptor: păstrăv, somon, șalău. Înainte de masă puteți servi o supă săracă în calorii sau o salată pentru a reduce senzația de foame. Veți consuma astfel o cantitate mai mică din felul principal, de multe ori cel mai gras. De asemenea, încercați să beți un pahar de apă pentru a reduce senzația de foame.
Puteți evita consumarea de calorii suplimentare prin renunțarea la sosuri și anumite garnituri. În locul cartofilor prăjiți sau a crochetelor, optați pentru garnituri mai ușoare, cum ar fi orezul.
De asemenea, puteți reduce consumul de calorii prin evitarea deserturilor grase precum mousse au chocolat. Optați, în schimb, pentru o salată de fructe ușoară. Sentimentul de sațietate se instalează după 15-20 de minute de la începerea mesei.
Așadar, nu vă grăbiți, faceți pauză între felurile de mâncare. Evitați astfel să consumați mai multă hrană decât este necesar organismului.

Somonul poate fi o alegere

Somonul este o sursă excelentă de Omega-3 și acizi grași, un aliment sănătos pentru inimă, care are 142 de calorii/100g. Constituie o sursă bogată de proteine și vitamina B3 necesare în mod special copiilor. O singură porție de somon oferă doza de vitamina D recomandată zilnic și cum iarnă e în toi și nu prea te poți bucura de soare, tu și familia ta aveți nevoie de această doză de vitamina D.
Optează pentru o gustare sănătoasă și gustoasă pe care familia ta o va devora – bucățele de somon afumat pe felii subțiri de baghetă integrală. Ca fel principal alege somon la cuptor cu lămâie și verdețuri – nu trebuie decât să condimentezi bucățile de somon și să le bagi la cuptor 40 de minute. Cu cinci minute înainte de servire stropește peștele cu suc de lămâie și ornează-l cu rozmarin și frunze de busuioc.

Morcovii, o alegere bună

În perioada iernii, rădăcinoasele sunt singurele legume românești de care te poți bucura fără a fi tratate cu pesticide și chimicale. Chiar dacă te-ai obișnuit să folosești morcovii doar la ciorbă sau la prepararea umpluturii pentru sarmale, să știi că ar trebui să reconfigurezi traseul. Morcovii sunt bogați în beta-caroten și vitamina A, elemente esențiale pentru sănătatea ochilor și a pielii. Cu cât morcovii sunt mai portocalii, cu atât sunt mai bogați în beta-caroten. Mai conțin cantități importante de potasiu, care reglează fluidele în organism, și sunt foarte săraci în calorii. Morcovii sunt sănătoși nu doar cruzi, ci și gătiți. Prepararea termică a morcovilor eliberează carotenoide și oxidanți care protejează corpul de cancer.
Pentru masa de Crăciun poți pregăti o salată cu morcovi și țelină în stare crudă și piept de curcan fiert asezonate cu un sos de busuioc. Sau poți băga la cuptor rondele de morcovi și țelină pe care să le servești alături de friptură. O altă idee este să faci o salată libaneză – o pungă de baby-morcovi congelați îi tragi la tigaie și asezonezi cu suc de lămâie și coriandru. Dacă îți plac senzațiile tari, poți adăuga și un praf de chilli și scorțișoară, doar e Crăciunul!

Vinul fiertul aduce multe calorii

Când temperatura scade, târgurile de Crăciun te îmbie cu vin fiert în diferite arome. Putem bea rapid trei-patru pahare, fără să ne dăm seama. Rețineți însă că un pahar de vine fiert conține peste 200 de calorii. După primul pahar, e mai bine să continuați cu un ceai sau un suc cald de portocale.
La fel de apreciat ca vinul fiert este paharul de tărie. Însă nici acestea nu sunt lipsite de calorii. Pentru stimularea digestiei, încercați să faceți o plimbare în aer liber după masă.

Reduceți caloriile atunci când pregătiți prăjituri

Biscuiții și prăjiturile nu pot să lipsească de pe masa de Sărbători, iar pentru pregătirea acestora, gospodinele obișnuiesc să folosească mult unt și zahăr. Cu toate acestea, dacă țineți seama de anumite recomandări, puteți evita consumarea unor calorii suplimentare.
Încercați să folosiți făină integrală în locul celei albe. Făina integrală conține mai multe vitamine și fibre care ajută digestia. Dacă rețeta pe care o urmați nu specifică în mod clar folosirea de făina albă, puteți să înlocuiți jumătate din cantitatea de făină albă cu integrală. De asemenea, încercați să pregătiți biscuiți cu fulgi de ovăz sau fructe uscate, care la rândul lor conțin multe fibre vegetale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS