3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePrimăria comasează grădiniţele de stat cu chirie la privat

Primăria comasează grădiniţele de stat cu chirie la privat

Grădiniţa cu program prelungit „Traian Demetrescu“ din Craiova trece prin schimbări majore. Unitatea de învăţământ nu va mai avea una dintre clădirile pentru care plătea chirie, ceea ce presupune şi mutarea copiilor din respectivul imobil în altul apropiat. Modificările nu sunt tocmai pe placul părinţilor.

Grădiniţa cu program prelungit „Traian Demetrescu“ a început anul şcolar având în componenţă şi alte două structuri apropiate, respectiv Grădiniţa cu program prelungit „Iedera“ şi Grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa Piticilor“. Aceste două unităţi de învăţământ preşcolar funcţionează pe strada Împăratul Traian. Ambele imobile aparţin unor proprietari privaţi şi pentru ele administraţia publică locală plătea chirie. De la 1 ianuarie, Primăria Craiova renunţă la una dintre clădiri, respectiv la cea în care funcţiona Grădiniţa „Iedera“. Schimbarea a nemulţumit pe unii dintre părinţii care au văzut anunţul şi care spun că au solicitat reprezentanţilor administraţiei locale să nu renunţe la clădirea în care funcţiona Grădiniţa „Iedera“, dar fără succes. „Conform unui anunţ apărut pe uşa Grădiniţei «Iedera» cu câteva zile înainte de vacanţa de iarnă, de la data de 1 ianuarie copiii ar urma să fie mutaţi în clădirea care era destinată Grădiniţei «Căsuţa Piticilor», pentru care cei din administraţie au plătit chirie de la 1 septembrie, dar acolo nu a mai funcţionat nici o grupă. Preşcolarii de la «Căsuţa Piticilor» au fost mutaţi în clădirea de centru a Grădiniţei «Traian Demetrescu». Acum, după ce au plătit trei luni chirie, degeaba îi găsesc utilitate acestei clădiri care era pentru Grădiniţa «Căsuţa Piticilor». Este o schimbare care se face în timpul anului şcolar şi nu este normal“, a spus Luciana Şoşea, preşedintele comitetului de părinţi de la grupa mică. Părinţii spun că se tem că nu vor fi condiţii optime pentru copii.
„Clădirea în care vor să-i mute pe copii nu a mai fost încălzită anul acesta şi este foarte frig. Ies aburi din gură de frig ce este. Şi mai sunt şi alte probleme. Pe holuri şi la baie nu există sursă de încălzire şi când vor ieşi din clasă diferenţa de temperatură va fi resimţită din plin de copii. Cum să reziste în aceste condiţii? La noua locaţie, curtea este mică şi nu au loc de joacă. Dacă îi ducem dimineaţa cu maşina nici nu avem unde să parcăm. În plus, spre finalul semestrului, schimbă mediul copiilor şi pe mai mulţi bani. Chiria la acest imobil a ajuns la 6.000 de lei, mai mult decât la celălalt imobil, unde se plăteau 4.000 de lei. Cei de la primărie nu au dorit să mai încheie contract de închiriere şi nici să cumpere clădirea de la «Iedera». Am aflat de mult timp de această mutare şi am depus solicitare la primărie să nu facă această modificare, dar nu am primit nici un răspuns“, a mai spus preşedintele comitetului de părinţi de la grupa mică.

Au început verificările la sistemul de încălzire

Reprezentanţii administraţiei locale spun că fac mutarea din mai multe motive, dar susţin că dacă părinţii se tem de condiţii în aceste zile vor face verificări în amănunt. „Proprietarul care deţine clădirea în care funcţiona Grădiniţa «Iedera» ar vrea să o vândă, iar preţul este de 300.000 de euro. Este o sumă foarte mare. Cu această sumă construim o clădire nouă. Mutarea o facem şi pentru că imobilul în care funcţiona Grădiniţa «Iedera» s-a deteriorat şi pică tencuiala. E periculos pentru copii. Îi mutăm în imobilul de la Grădiniţa «Căsuţa Piticilor» pentru că acolo sunt condiţii mai bune. Dacă există nemulţumiri şi temeri legate de căldură, pe 27 decembrie vom începe să verificăm acest aspect. Vom da drumul la căldură şi pe 28 decembrie mă voi prezenta personal să văd dacă este frig sau dacă sunt diferenţe de temperatură aşa cum spun părinţii. Dacă se confirmă cele reclamate, sigur că nu vom mai face mutarea“, a precizat Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei.
Pregătirile pentru mutarea copiilor de la Grădiniţa „Iedera“ în imobilul în care a funcţionat Grădiniţa „Căsuţa Piticilor“ au început. În clădirea în care a funcţionat Grădiniţa „Căsuţa Piticilor“, joi erau cadre didactice, dar şi personal nedidactic, care se ocupau de mobilier şi de aranjarea materialelor educaţionale.
Se făceau verificări şi la sistemul de încălzire, care constă în sobe pe gaz. Joi la prânz sobele erau foarte calde, dar pentru că imobilul nu a mai fost încălzit de mult timp frigul se resimţea din plin. Pe holul imobilului a apărut şi o altă sursă de încălzire, sub forma unui panou, pentru a reduce diferenţele de temperatură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS