După ce, cu două zile înainte de Crăciun, în comuna olteană Osica de Sus s-au raportat două cazuri de porci morți, fiind confirmată peste porcină africană, gospodăriile populației din localitățile aflate în zona de protecție și în cea de supraveghere au fost inventariate.
În totalt aproximativ 6.000 gospodării au fost vizitate în ultimele zile de medicii veterinari pentru examinarea clinică a porcilor, deocamdată nemaifiind identificat vreun alt animal cu semne de boală. În același timp, însă, rămâne neidentificată sursa bolii pentru cele două animale din focar, ancheta epidemiologică fiind în desfășurare, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul veterinar Venera Popa.
Satele „bătute“ de medicii veterinari în această nouă etapă a planului de combatere a pestei porcine africane sunt următoarele: zona de protecție (Osica de Sus, Vlăduleni, Ostrov, Bobu, Osica de Jos, Șopîrlița, FV 35 Bercica), respectiv zona de supraveghere (Dobrosloveni, Potopinu, Cezieni, Corlățești, Bondrea, Dobrun, Roșienii Mari, Ulmet, Roșienii Mici, Chilii, Pîrșcoveni, Butoi, Olari, Osica de Sus, Peretu, Greci, Tomeni, Ipotești, Brîncoveni, Văleni, Ociogi, Mărgheni, Fălcoiu, Cioroiu, Cioroiașu, FV 37 Dobrosloveni, FV 22 Pîrșcoveni, FV 23 Slătioara, FV 36 Dobrun).
Situația epidemiologică este staționară și în zona Dăneasa, unde în luna decembrie au apărut două cazuri de pestă porcină africană la mistreți. Reprezentanții fondurilor de vânătoare aflate în zona de protecție, respectiv de supraveghere, au raportat, cu o excepție, că nu au mai identificat cadavre de mistreți. În continuare, a precizat dr. Popa, nu există, în schimb, comunicare cu administratorul fondului de vânătoare Frunzaru, în care au și fost identificate cazurile, acesta refuzând corespondența cu DSVSA Olt.