Avocatii si executorii judecatoresti din Craiova nu au aflat ce prevede recenta ordonanta de urgenta a guvernului, care simplifica modalitatea de cercetare si tragere la raspundere a acestora.
Executorii judecatoresti care incalcau legea in perioada exercitarii profesiei puteau fi anchetati pâna acum numai dupa ce isi dadea avizul ministrul justitiei. De asemenea, avocatii puteau fi cercetati numai dupa o aprobare a procurorului general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel. Incepând cu anul 2006, executorii judecatoresti si avocatii vor fi trasi la raspundere mult mai usor de catre magistrati.
Plata in avans a executorilor, interzisa de guvern
Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care executorii pot fi cercetati, retinuti, arestati si trimisi in fata instantei de judecata pentru fapte savârsite in timpul serviciului fara vreo aprobare de la minister. Ei sunt privati si de posibilitatea de a cere plata in avans a onorariului sau a unei parti din acesta, când sunt angajati sa execute o hotarâre judecatoreasca.
Vineri, la Camera Executorilor din Craiova, reprezentantii executorilor din judetele de pe raza de competenta a Curtii de Apel Craiova au discutat printre altele si despre noua ordonanta, atât cât aveau cunostinta de continutul ei. „Nu ne putem pronunta asupra unei norme legale atâta timp cât nu cunoastem prevederile ei. Tot ce am aflat sunt consemnarile din presa. Parerea noastra este ca trebuia sa fim si noi consultati inainte de adoptarea unui asemenea act normativ“, a spus Titi Balaci, vicepresedintele Camerei Executorilor. In asentiment cu acesta este si presedintele Camerei, Constantin Cerbulescu, care, mai in gluma, mai in serios, a spus: „Daca-i ordin cu placere!“. Multe voci sustin ca – ori cu avizul ministrului, ori fara – executorii au fost cercetati penal si inainte.
Avocatii, cercetati ca orice infractori
Nici avocatii nu cunosc prea bine continutul ordonantei cu pricina, prin care cercetarea lor se va face fara sa se ceara aprobarea procurorului general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel, in a carei raza isi desfasoara activitatea. „Acest aviz reprezenta garantia faptului ca profesia noastra era aparata si ca impotriva unui avocat nu se putea face o sesizare ca impotriva oricarui infractor. Vechile prevederi nu erau un privilegiu pentru avocati, ci reprezentau o garantie ca nu suntem la mâna oricui“, a declarat avocat Sorin Stanciulescu.