„Nu eram pregătiți să suportăm o astfel de presiune autocratică” – sub acest titlu-citat, „Le Monde” publică în ediția tipărită pentru 1-2 ianuarie 2019 un interviu cu procurorul general al României, Augustin Lazăr. Interviul este pe aceeași pagină 3 – cea mai citită – în care cotidianul francez a publicat are un amplu articol despre România, cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene, scrie hotnews.
„Procurorii sunt îngrijorați de intimidările din partea Executivului, mai ales după demiterea șefei parchetului anticorupție, în iulie” – este subtitlul-explicație al articolului despre Augustin Lazăr din „Le Monde”, scrie Digi 24.
Augustin Lazăr este, la rândul lui, amenințat cu destituirea de către guvern. Nimeni nu se îndoiește că această procedură este orchestrată de la distanță de Liviu Dragnea, liderul PSD, care de doi ani controlează Executivul, scrie „Le Monde”.
Fără a-i numi explicit, Lazăr spune că e vorba despre aceia care „vor să disciplineze justiția pentru a reveni la anii 90, când nu era decât o justiție de fațadă pentru persoanele de rang înalt”.
Procurorul general amintește că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, justiția a devenit eficientă, cu sute de condamnări. „Le spun mereu colegilor mei că trebuie să ne continuăm munca și să nu cedăm”, afirmă el.
Lazăr a contestat procedura de destituire în contencios administrativ. „Decizia va fi un test de rezistență pentru sistemul judiciar”, arată Lazăr, care speră să evite soarta Laurei Codruța Kovesi. De la revocarea acesteia, parchetul anticorupție, foarte popular în România, pare să fi intrat în derută. „Mulți colegi se tem”, a declarat un procuror sub acoperirea anonimatului. Cu atât mai mult cu cât Codul penal este modificat în permanență, fragilizând toate anchetele, începând cu cele care îl vizează pe Dragnea, arată „Le Monde”.
Autorul articolului menționează și insistența lui Tudorel Toader de a o numi pe Adina Florea la șefia DNA, deși CSM a dat aviz negativ. Puterea își justifică ofensiva asupra justiției prin existența așa-numitelor protocoale secrete încheiate cu serviciile de informații și acuză procurorii că fac parte din „statul paralel”.
„Sunt revoltat că se pot face atâția pași înapoi, când, în 2007, credeam că progresele sunt ireversibile. Nu eram pregătiți să facem față unei astfel de presiuni autocratice”, se plânge procurorul Lazăr.
Iar ultimul raport pe justiție al Comisiei Europene constata și el că CSM nu este capabil să acționeze ca o contrapondere eficientă pentru a apăra instituțiile judiciare sub presiune, notează „Le Monde”.
Cotidianul francez vorbește despre „derivele partidului aflat în prezent la putere la București” și despre „asalturile repetate ale PSD și, în special, ale liderului său, Liviu Dragnea, împotriva sistemului judiciar”.