6.2 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportCSM Craiova recuperează teren în echitaţie (foto, video)

CSM Craiova recuperează teren în echitaţie (foto, video)

Oraşul Craiova reprezenta o forţă în echitaţie până în anii 1990, când încet-încet şi-au făcut apariţia problemele la Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“, dar şi obiceiurile tineretului au început să fie altele. Pasiunea nu a dispărut în totalitate, iar CSM Craiova depune mari eforturi de câţiva ani să reînvie mişcarea ecvestră şi se pare că semnele sunt bune. Spunem asta pentru că antrenorul Sergiu

Pistorel are o „ceată“ de copii talentaţi pe care îi prezentăm mai jos:

– Claudia Ghiţulescu (18 ani), Carla Dobrică (14 ani) şi Vlad Gruia (17 ani) – cei trei călăreți practică echitația de patru ani și au obținut premii la fiecare concurs la care au participat. În 2018, cele mai importante realizări ale acestora au fost titlul de vicecampion național la Categoria E – criterii cai pentru sportivul Gruia Vlad cu calul „Carland“ – și locul IV (în echitaţie se premiază primii cinci concurenți – n.r.) la proba pe echipe – juniori în finala Campionatului de Vară 2018, aici vorbind despre echipa Claudia Ghiţulescu / Vlad Gruia.
– Raisa Bunăiaşu (11 ani), Sofia Papuc (13 ani) și Francesca Emandi (14 ani) – cele trei s-au alăturat echipei CSM Craiova din toamna anului 2017. Odată cu începerea Campionatului Național de Vară, Bunăiaşu și Papuc au debutat în concursurile de sărituri peste obstacole, contribuind la palmaresul echipei.
– Timeea Asproiu (9 ani) – mezina echipei, vine la antrenamente din vara trecută şi se pregătește pentru primul concurs.

Claudia Ghiţulescu, Raisa Bunăiaşu, Vlad Gruia şi Carla Dobrică au avut rezultate bune în 2018 şi speră să aibă un an şi mai bun (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Pregătesc a treia etapă a turneului de iarnă

Din noiembrie 2018, Federația Ecvestră Română a dat startul Turneului Național de Sală (Winter Tour), iar sportivii secției de călărie ai CSM Craiova au participat deja la primele două etape desfășurate la Clubul Sportiv Ecvestru „163 Plopi“, la Prejmer (Brașov), în perioadele 16 – 18 noiembrie, respectiv 13 – 16 decembrie. Obiectivul craiovenilor este acela de a se califica în finala Turneului Național de Sală din luna martie 2019, iar pentru acest lucru este necesară participarea lor la cel puțin trei etape din cele cinci incluse în turneu, pentru care se pregătesc și muncesc din greu alături de căluții lor, sub îndrumarea celor doi antrenori voluntari: Sergiu Pistorel și Robert Pistorel.
De menționat faptul că la acest turneu, categoriile la care participă sportivii de la CSM (denumite „Tur de încurajare“, „Elite Tour“, „Vip Tour“, „Bronze Tour“, „Silver Tour“ și „Gold Tour“ – n.r.) sunt criterii care se referă doar la înălțimea obstacolelor, așa încât, la aceeași categorie pot concura între ei copii debutanţi şi adulţi cu experiență vastă în acest sport. Cu toate acestea, cei trei sportivi craioveni participanți și căluții lor au reușit să fie pe podium la toate categoriile la care au concurat. La cele două concursuri ale Winter Tour 2018-2019, Raisa Bunăiaşu şi iapa „Graţiela“ au obținut deja de trei ori locul I și un loc V la categoria Elite Tour. Apoi, Vlad Gruia şi partenerul său, calul „Carland“, au obținut locul doi la categoria „Bronze Tour“, precum și locurile doi şi cinci la categoria „Silver Tour“, iar Claudia Ghiţulescu și calul „Stakkie“ au obținut de două ori locul patru la categoria „Silver Tour“.


Ca o pată de culoare, la cea de-a doua etapă, fiind o rundă specială în apropierea sărbătorilor de iarnă, concursul a durat patru zile şi s-a organizat și o etapă distractivă – Carnaval Tour – la care sportiva Raisa Bunăiaşu și coechipiera ei, „Graţiela“, deghizate în spiriduși, au participat și au finalizat cu succes proba, în aplauzele și spre deliciul juriului și publicului prezent.

Nici o zi departe de cai

GdS a vizitat sportivii de la CSM Craiova în locul cel mai drag lor şi a aflat povestea fiecăruia, dar a luat şi pulsul privind competiţia.

„Practic echitaţia de un an şi jumătate şi îmi place foarte mult, iubesc caii. Nu trece nicio zi fără să trec pe la grajd şi să-i dau un morcov căluţului meu şi să-l scot la o plimbare“, a menţionat Raisa Bunăiaşu.

„Nu a fost handbal sau alt sport, pentru că de mică mi-au plăcut caii, iar atunci când mi s-a deschis oportunitatea să vin aici, la CSM, am fost foarte hotărâtă să profit. Iubesc să mă antrenez aici, să particip la competiţii… Pretenţiile ne-au crescut şi vrem să facem o treabă şi mai bună în 2019, iar cu ajutorul celor din jur vom reuşi“, a spus Carla Dobrică.

„Am venit în urmă cu şase luni la CSM. M-a îndrumat mami. Sunt singura din familie care călăresc. O fac de la 6 ani, am început la Podari, dar acolo am simţit că făceam doar pas, trap şi cam atât. Mami a aflat de acest club şi am zis să venim aici şi mi-a plăcut din prima clipă când am ajuns. Când mi-am văzut calul pe care urma să-l călăresc am simţit că nu era nărăvaş, că era blând. Profesorii mei mi-au spus că o să merg şi eu la competiţii începând cu luna februarie şi sunt nerăbdătoare“, a afirmat mezina familiei CSM Craiova, Timeea Asproiu.

Mai marii sportivi ai clubului au făcut şi un scurt bilanţ, explicând totodată diferenţele dintre competiţia de vară şi cea de iarnă.

„Am avut rezultate bune în 2018, iar cel mai bun a fost locul patru pe echipe la finala de juniori, pe care l-am obţinut eu împreună cu Vlad Gruia, plus alte premii la alte etape. Diferă competiţiile de sală cu cele de afară. Totul depinde de cal şi de călăreţ. În sală, spaţiul este un pic mai mic, iar când vorbim despre obstacole mai înalte e mai dificil. Pentru caii mai agitaţi am observat că este mai bine în sală, pentru că nu au spaţiu să fugă şi să se simtă în largul lor. Vara, în schimb, este mai bine pentru toată lumea. Cu un buget mai mare şi cu muncă mai multă o să reuşim să realizăm ceea ce ne propunem, să fim acolo, sus. Practicăm un sport destul de costisitor, dar aici intervine familia şi le mulţumim părinţilor pentru că ne înţeleg şi ne ajută să ne desfăşurăm activitatea“, a declarat majora grupului, Claudia Ghiţulescu.

„M-am antrenat luni întregi pentru acest titlu de vicecampion. A fost ceva extraordinar pentru mine şi este un premiu care mă motivează pentru 2019, pentru că vreau să ajung şi mai sus. 2018 a fost un an foarte bun, atât pentru mine, cât şi pentru echipă. Sunt zile în care petrecem o oră cu caii, dar sunt zile în care stăm şi şase ore cu ei, totul în funcţie de vremea de afară şi de timpul nostru, pentru că suntem prinşi şi cu şcoala. În vacanţe ne petrecem mult timp aici, la hipodrom“, a explicat Vlad Gruia.

„Trebuie să asigurăm şi generaţia care vine din urmă“

La scurt timp după ce caii au fost pregătiţi de călăreţi pentru antrenament la sfaturile instructorului Robert Pistorel şi-a făcut apariţia şi antrenorul Sergiu Pistorel, care este mulţumit de realizările din 2018, dar, ca orice strateg, vrea mai mult.

„Dacă stau şi trag linie, pentru secţia de echitaţie a fost un an bun. Putea fi şi mai bun, dar, Doamne fereşte!, putea fi şi un an mai slab privind locurile pe care copiii noştri le-au adus clubului. Avem practicanţi şi mai mici, dar şi mai mari. Claudia şi Vlăduţ au 18 ani şi sunt copii pe care noi i-am antrenat şi i-am dirijat în mişcarea asta sportivă, au crescut cu noi. Acum trebuie să asigurăm şi generaţia care vine din urmă prin Raisa Bunăiaşu, Carla Dobrică, Timeea Asproiu, fete foarte bune şi talentate, cu mare dragoste pentru cai, dovadă că şi pe vremea asta rece, ele vin la antrenament. Nu e chiar uşor să stai călare acum, pentru că terenul este moale şi foarte greu pentru antrenament. Suntem obligaţi să scoatem căluţii afară, pentru că au nevoie de mişcare, ca să-şi menţină tonusul. În prezent lucrez cu zece cai. Doi aparţin CSM Craiova şi opt sunt ai copiilor, particularilor, care printr-o înţelegere cu clubul nostru participă în concursul cu CSM. Toţi sperăm să fie mai bine că altfel ne-am opri şi am renunţa la tot. Trebuie să avem speranţă şi să mergem înainte“, a punctat Sergiu Pistorel.

„Campionatul de iarnă se ţine în localitatea Prejmer, lângă Braşov, unde s-a făcut o investiţie deosebită acolo de domnul Ionel Fierbinţeanu, un mare iubitor al sportului ecvestru. Este singurul loc din ţară în care se organizează în fiecare iarnă acest campionat de sală. Sportivii craioveni au participat deja la două etape din patru, dintre care trei sunt obligatorii pentru a participa în finala din luna martie. O să ne deplasăm pe 1 februarie şi la etapa a treia de la Prejmer, în speranţa că vom avea din nou o evoluţie bună şi toţi sportivii pe care îi am, de la categoria copii şi până la seniori şi amazoane, respectiv Claudia Ghiţulescu, să aibă o evoluţie bună şi să se califice în finalele probelor din categoriile respective“, a mai spus antrenorul de la CSM Craiova.

„Sunt sporturi mult mai costisitoare decât echitaţia“

Întrebat ce costuri ar presupune practicarea echitaţiei, Sergiu Pistorel a rotunjit puţin sumele şi a subliniat că sunt alte sporturi şi mai costisitoare.

„Să nu credeţi că sunt nişte preţuri exorbitante. Mai mult durează până îţi achiziţionezi un căluţ, pe urmă este problema ta cât de bine îi administrezi hrană şi cum îl îngrijeşti. Preţul unui căluţ depinde foarte mult de categoria din care-l iei, de performanţa pe care o are şi pe care vrei să o faci. Porneşte de la câteva mii de euro şi poate ajunge la zeci de mii sau chiar sute de mii de euro. În condiţii normale, întreţinerea unui cal într-un an de zile ajunge la 10.000 de lei. Sunt sporturi mult mai costisitoare decât echitaţia“, a spus tehnicianul, exprimându-şi dorinţa de a vedea hipodromul din Craiova pus la punct şi astfel să poată găzdui şi o etapă de vară din Campionatul Naţional: „Cea mai mare dorinţă a mea ar fi să găsim un investitor care să ne ajute, în primul rând, cu construirea sau montarea, spun asta pentru că există mai multe variante, a unui manej acoperit, adică o hală închisă unde să se poată desfăşura antrenamentele pe orice vreme. Scoţi căluţul frumos din grajd şi mergi acolo şi poţi să-ţi desfăşori antrenamentul. Pot să vină şi copii, şi cei avansaţi, dar şi cei care vor să înveţe. În momentul în care apare un investitor în chestia asta, vine şi amenajarea, apoi cumpărarea mai multor cai. Vin mulţi şi ne întreabă dacă avem ponei, că au văzut la Bucureşti sau în altă parte. Noi nu avem, pentru că nu avem bani pentru aşa ceva. Îl avem pe Maraton – căluţul nostru de şcoală – care are şi el o vârstă, se apropie de 20 de ani… De competiţii vorbim când avem condiţii foarte bune şi sperăm să avem într-o zi. Acum au început să apară rezultatele şi trebuie să mergem cu optimism înainte. Probleme sunt multe, dar există această speranţă care s-a materializat puţin în ultimul timp, pentru că se pare că Primăria Municipiului Craiova ar prelua hipodromul. Pare ceva stabilit şi acum rămâne să vedem ce înseamnă acest lucru“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS