De la 1 ianuarie, cresc salariul minim pe economie, acciza la benzină şi motorină (ceea ce se transpune în majorarea preţului la pompă cu circa 20 de bani pe litru), şi apar noi taxe pentru anumite categorii de firme.
Salariul minim creşte diferenţiat, de la 1 ianuarie 2019. Pentru personalul încadrat pe funcţii ce necesită studii superioare, salariul minim brut pe economie creşte la 2.350 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că persoanele angajate pe astfel de posturi nu pot încasa lunar mai puţin de 1.413 lei, drept salariu net. De asemenea, pentru persoanele care nu au studii superioare, salariul minim brut creşte de la 1.900 la 2.080 de lei. Acest lucru înseamnă o creştere a salariului minim efectiv cu 101 lei, adică de la 1.162 de lei, cât era în 2018, la 1.263 de lei net, în 2019.
Guvernul introduce un salariu minim brut de 3.000 de lei pe lună, pentru cei care lucrează în domeniul construcţiilor. Acest lucru înseamnă un salariu minim net de 1.774 de lei pe lună, care trebuie plătit de angajatorii din acest domeniu de activitate. De asemenea, persoanele care lucrează în construcţii sunt exceptate de la plata contribuţiilor pentru o perioadă de zece ani.
Se scumpesc benzina şi motorina
Chiar dacă, în ultima perioadă, combustibilii s-au ieftinit la pompă, ca urmare a scăderii preţului petrolului pe pieţele internaţionale, statul umflă preţul benzinei şi motorinei la pompă, prin ajustarea accizelor care se regăsesc în preţul final al acestor produse.
De la 1 ianuarie 2019, creşte acciza la combustibili, aceasta fiind actualizată cu rata inflaţiei. Conform datelor anunţate de Ministerul Finanţelor, acciza la benzină creşte de la 1.976 de lei la 1.000 de litri, la 2.038 de lei la 1.000 de litri. La motorină, acciza creşte de la 1.838 de lei la 1.000 de litri la 1.896 de lei la 1.000 de litri. Transpusă efectiv în preţul de la pompă, acciza ne scumpeşte combustibilii cu aproximativ 0,20 lei pe litru.
Şi acciza la ţigări creşte, ceea ce înseamnă că va urma o uşoară scumpire a ţigărilor. În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 martie 2019, acciza specifică pentru țigarete este de 372,73 lei la 1.000 țigarete, potrivit noilor reglementări.
Modificări la Pilonul II de pensii şi introducerea taxei pe lăcomie
Potrivit ordonanţei de urgenţă a guvernului privind măsurile fiscale, adoptată în decembrie, o persoană participantă la un fond de pensii administrat privat se poate retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond, însă nu poate să ridice efectiv banii cu care a cotizat. Statul îi obligă pe cei care se retrag de la Pilonul II să adere la Pilonul I de pensii, adică la sistemul de pensii publice, la care să îşi vireze toţi banii cu care au cotizat la Pilonul II. După ce virează banii la sistemul public de pensii, deponenţii nu se mai pot retrage până la data ieşirii la pensie. Deci vor fi obligaţi să cotizeze pe toată durata cât datorează contribuţie la asigurările sociale, în cazul în care au venituri.
Persoanele care lucrează în construcţii sunt exceptate de la plata contribuţiilor la Pilonul II. „(3) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1), în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028“, se arată în ordonanţă.
Guvernul a introdus pentru bănci taxa pe lăcomie. Potrivit OUG adoptate înainte de Crăciun, instituţiile bancare sunt obligate să plătească o taxă pe activele financiare, în situaţia în care media trimestrială a ROBOR depăşeşte 2%.
Producătorii de energie termică, inclusiv centralele de cogenerare, nu vor mai plăti contribuţia de 3% din cifra de afaceri, aşa cum prevedea forma iniţială a OUG. Toate celelalte companii energetice vor achita o taxa de 2% din cifra de afaceri, faţă de propunerea iniţială a ordonanţei în care taxa era prevăzută a fi de 3%. Tot 2% din cifra de afaceri vor plăti şi operatorii economici care practică jocuri de noroc, deşi iniţial taxa era de 3% din venituri.
Se prelungeşte termenul pentru restituirea taxei auto
Cel mai probabil din lipsă de bani, statul a prelungit termenul până la care se restituie taxa auto, sub toate formele deţinute de aceasta. Astfel, pe baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, restituirea sumelor se face astfel: pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, banii se restituie în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019; pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, restituirea sumelor se face în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019. Termenele iniţiale expiraseră la 1 septembrie 2018.
Alte modificări fiscale valabile în 2019
Firmele vor beneficia de deducere pentru sponsorizările către entităţile nonprofit (asociaţii şi fundaţii) şi către unităţile de cult, care, la data încheierii contractului de sponsorizare, sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Firmele vor avea dreptul să dispună sponsorizarea către entităţile nonprofit şi unităţi de cult până în limita a 3,5% din impozitul pe profit. Aceeaşi cotă de sponsorizare poate fi dedusă şi în cazul în care firmele acordă burse private, în condiţiile legii.
TVA va fi de 5% în cazul livrării de locuinţe cu o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi.