Ziua mondială Braille este marcată, în fiecare an, la 4 ianuarie, dată la care s-a născut, în anul 1809, francezul Louis Braille, la Coupvray, se năştea Louis Braille, considerat inventatorul sistemului de scriere pentru nevăzători.
El și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Remarcându-se prin rezultate foarte bune la învățătură, în ciuda handicapului său, Louis Braille a primit o bursă de la un nobil local, ajungând astfel la Școala pentru nevăzători din Paris a lui Valentin Hauy, primul care a folosit metoda ștanțării hârtiei ca modalitate de a citi folosită de nevăzători. Metoda lui se baza pe reproducerea în relief a literelor obișnuite, o metodă greoaie care nu permitea scrierea de mână.
Aflând despre căpitanul de artilerie Barbier de la Serre, care, pentru trimiterea de mesaje secrete, folosea un sistem care consta în imprimarea unor puncte pe bucăți pe carton, Louis Braille a preluat ideea și așa a apărut alfabetul cu puncte în relief, folosit și în prezent de nevăzători.
Alfabetul Braille folosește 6 puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale).
În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia au putut fi tipărite cărți pentru nevăzători.
Potrivit datelor oficiale, în România sunt peste 40.000 de nevăzători cu handicap grav.