-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum prevenim cancerul de colon

Cum prevenim cancerul de colon

Cancerul de colon face ravagii printre români. Este cel mai întâlnit tip de cancer în rândul doljenilor. Boala afectează în special persoanele supuse unor condiţii stresante, suprasolicitante, care urmează anumite regimuri de slăbit, se alimentează excesiv sau îşi privează organismul de unii nutrienţi.
Detoxifierea colonului a devenit un subiect de interes, având în vedere creşterea impresionantă a numărului de persoane care suferă de cancer de colon.

Medicii vorbesc despre o explozie, în ultimii ani, a acestor cazuri. Cancerul intestinului gros sau de colon, aşa cum mai este cunoscut, apare, în general, după vârsta de 50 de ani. Realitatea din spitale arată însă că sunt și tineri cu vârste până în 40 de ani diagnosticați cu această afecțiune. Cancerul de colon este depistat, cel mai adesea, în stadiu avansat. Din această cauză, mulți dintre români ajung la medic atunci când boala nu mai poate fi vindecată.

Alimentația sănătoasă, esențială

Colonul are rolul de a stoca și îndepărta resturile pe care organismul nu le poate digera. În momentul în care reziduurile alimentare au ajuns în colon, organismul a absorbit deja toate substanțele nutritive de care are nevoie. Dietele bogate în proteine cresc riscul de apariție al acestui tip de cancer. „Tot ceea ce mâncăm trece prin sistemul digestiv. Nu doar tipul de carne pe care-l consumăm contează, ci și modul de preparare. Carnea preparată pe grătar este bună, dar nu trebuie consumată în exces. Micii sunt buni, dar nu putem să facem abuz de ei. Este mai ușor să folosim tot felul de mijloace moderne, cum este fripteuza, în care doar aruncăm alimentele și se prepară foarte repede, dar rezultatul nu este sănătos pentru organism“, a explicat dr. Cătălin Petrişor, medic primar medicină internă.

Există multiple opțiuni de screening

Persoanele care au un risc mediu de a dezvolta cancer de colon pot începe să facă screening pentru cancerul de colon, începând cu vârsta de 50 de ani.
Oamenii care au un risc crescut sunt cei în al căror istoric familial este prezent cancerul de colon. Aceștia ar trebui să ia în considerare screeningul mult mai devreme. Există multiple opțiuni de screening, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. Discutați cu medicul despre opțiunile pe care le aveți și decideți împreună ce investigații sunt potrivite.

„Este bine ca, odată pe an, să facem măcar un set de analize uzuale“

Medicii recomandă efectuarea periodică a unui set de analize uzuale. Există cazuri de pacienți asimptomatici care vin la control de rutină și care după o ecografie abdominală află de prezența metastazelor hepatice. Acestea sunt cazurile cu prognosticul cel mai sever, iar tratamentul nu mai poate să rezolve problema, ci doar să prelungească viața pacientului. „Este bine ca, odată pe an, să facem măcar un set de analize uzuale, o hemogramă. Aceasta se realizează ușor și rezultatul se primește imediat. Se poate sesiza o anemie care nu a apărut de la sine, ci în urma unor tulburări ale organismului. Trebuie să găsim cauza acelei anemii. În general, la bărbați, anemia feriprivă, adică acel tip de anemie care apare atunci când în organism nu există o cantitate suficientă de fier, este o excepție. Aceasta este identificată la pacienții care au peste 50 de ani, în special, din cauza sângerărilor apărute la nivelul tractului digestiv. Nu trebuie să fie sângerări mari pe care să le vedem în scaun, ci pot să fie hemoragii care nu se văd cu ochiul liber. Apariția acestora se determină prin testul de hemoragii oculte din fecale“, a atras atenția medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS