13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova vinde apartamente în blocuri ANL

Primăria Craiova vinde apartamente în blocuri ANL

Primăria Craiova scoate la vânzare locuinţele din blocurile ANL din cartierul Craioviţa Nouă. La garsoniere, preţurile pornesc de la 68.000 şi ajung la 80.000 de lei, iar în cazul apartamentelor cu două camere, preţul porneşte de la 104.000 şi ajunge la 120.000 de lei. Vor fi vândute doar locuinţele din blocurile T2 şi T3 şi va continua vânzarea celor din blocul T1, vânzare începută în anul 2017. Prin urmare, chiriaşii care le ocupă în acest moment au liber la achiziţionarea lor, devenind în cele din urmă proprietari. Pentru a putea fi puse la vânzare, locuinţelor li s-au întocmit operaţiunile de Publicitate Imobiliară, iar până în acest moment îndeplinesc condiţiile de vânzare numai cele din bulevardul Oltenia: blocurile T1, T2, T3. Valorile de vânzare au fost calculate informativ la nivelul lunii noiembrie 2018, urmând ca pentru fiecare locuinţă în parte să fie calculată în mod individual la data vânzării acesteia de către autoritatea locală, ţinând cont de mai multe criterii. Acestea sunt: amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la nivelul lunii în care se propune aprobarea vânzării locuinţei către consiliul local, valoarea de înlocuire pe metru pătrat stabilită prin noi ordine, valoarea de inventar actualizată la nivelul lunii în care se aprobă vânzarea şi cuantumul sumelor reprezentând recuperarea investiţiei calculate de la 13.04.2016 până la nivelul lunii în care se aprobă vânzarea.

Cum s-a calculat preţul de vânzare

Într-un răspuns transmis GdS, reprezentanţii Primăriei Craiova au explicat cum se calculează valoarea de vânzare, respectiv valoarea de înlocuire în cazul apartamentelor scoase la vânzare din blocurile T1, T2 şi T3.
„Valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia. Valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condiţiile legii, în cursul anului anterior, de către ANL cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în anul anterior şi valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractatată la momentul începerii lucrărilor acestor locuinţe. În cazul în care, în cursul anului anterior, ANL nu a încheiat cel puţin două contracte de antrepriză cu antreprenorii, pentru stabilirea valorii de înlocuire, se utilizează ca an de calcul ultimul an în care s-au încheiat cel puţin două contracte de antrepriză.
Valoarea de înlocuire pe metru pătrat astfel calculată se stabileşte anual prin Ordin al Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În prezent, este în vigoare Ordinul 5396/2018 care stabileşte valoarea de înlocuire de 1.578,57lei/mp inclusiv TVA, în scădere pentru a doua oară succesiv de la 1.757,88 lei şi, respectiv, 1.600,20 lei.
Pentru acoperirea cheltuielilor de promovare, publicitate imobiliară, evidenţă şi vânzare, unităţile prin care se efectuează vânzarea, potrivit legii, beneficiază de un comision de până la 1% din valoarea de vânzare calculată a locuinţei, comision care se include, împreună cu valoarea de vânzare a locuinţei, în preţul final de vânzare al acesteia.
Valoarea de vânzare astfel stabilită se ponderează cu un coeficient determinat în funcţie de ierarhizarea localităţilor pe ranguri stabilită prin Legea nr. 351/2001. Pentru Craiova, coeficientul este 0,98.
În situaţia în care valoarea stabilită este mai mică decât valoarea de inventar, atunci valoarea de vânzare a locuinţelor este egală cu valoarea de inventar a acestora, actualizată conform prevederilor legale în vigoare, mai puţin contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normată de funcţionarea clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale şi virată către ANL.
Pentru locuinţele situate în blocurile T2, T3, întrucât valorile rezultate din calcul sunt mai mici decât valorile de inventar, este aplicabilă această a doua metodă“, se arată în răspunsul transmis de Doina Pîrvu, reprezentantul Direcţiei de Fond Locativ şi Control Asociaţii de Proprietari, Serviciul Administrare Locuinţe.
De precizat că, în cazul clădirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde în preţul locuinţei. Centralele termice rămân în administrarea consiliilor locale până la vânzarea a jumătate plus unu din numărul locuinţelor pe care le deservesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS