5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInvestiţii majore în 2019 în comuna Malu Mare

Investiţii majore în 2019 în comuna Malu Mare

Ilie Dodocioiu, primarul din Malu Mare

Anul 2019 a debutat cu proiecte extrem de importante pentru comuna Malu Mare. Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, finalizarea reţelei de canalizare, modernizarea iluminatului public, construirea unei noi grădiniţe, precum şi introducerea reţelei de gaze sunt principalele obiective ale administraţiei locale. Toate aceste investiţii însumează peste cinci milioane de euro, fonduri ce provin atât de la Uniunea Europeană, cât şi de la bugetul local.

Aflată la numai 10 km distanţă de centrul administrativ al judeţului Dolj, comuna Malu Mare i-a atras ca un magnet atât pe investitori, cât şi pe craioveni. În prezent, sute de firme importante îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul comunei, iar numărul celor care îşi achiziţionează sau îşi construiesc locuinţe creşte de la o lună la alta. Numai în 2018 au fost ridicate peste 240 de case, iar numărul locuitorilor se ridică la aproximativ 6.000 de persoane. Pe lângă apropierea de Craiova, şi perspectivele modernizării comunei au constituit un criteriu de care au ţinut cont mulţi dintre cei care au ales să se stabilească aici. Primarul Ilie Dodocioiu împreună cu echipa de consilieri locali și-au făcut o misiune din a schimba complet aspectul localităţii. Unul dintre proiectele în care s-au făcut investiţii este sistemul de canalizare din comună. „Sistemul de canalizare în Preajba, de 19,2 km, a fost finalizat, printr-un proiect aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale, în valoare de circa 10 milioane de lei, iar în viitorul apropiat vom proceda la predarea acestei investiţii către Compania de Apă Oltenia. La sfârşitul acestei luni, vom avea o şedinţă de consiliu local şi vom lua o hotărâre cu privire la acest proiect şi, probabil la începutul lunii februarie, CAO va prelua canalizarea de la Preajba, care este deja funcţională“, a spus Ilie Dodocioiu, primarul din Malu Mare.

Unul dintre proiectele în care s-au făcut investiţii este sistemul de canalizare din Malu Mare

Un alt proiect este canalizarea din Malu Mare. Practic, este vorba de continuarea unui proiect de 7 km, demarat în 2007 de vechea administraţie şi care era prevăzut cu staţie de epurare. Fondurile au fost alocate de Ministerul Dezvoltării, iar din întregul proiect au fost finalizaţi doar 1.800 de metri liniari. Pentru a duce la bun sfârşit acest demers, autorităţile din Malu Mare au contribuit cu încă 1,8 milioane de lei, pe lângă fondurile acordate de Ministerul Dezvoltării. Astfel, au fost realizaţi cei 5.200 de metri liniari rămaşi şi staţia de epurare. „Acum, 90 la sută din canalizarea din Malu Mare este finalizată şi, imediat ce ne va permite vremea, vom realiza şi restul de 10 la sută, astfel încât să putem preda şi această investiţie Companiei de Apă Oltenia. Avem în vedere însă şi un proiect grandios, de peste 10 milioane de lei, care vizează extinderea canalizării în Malu Mare, dar şi a staţiei de epurare“, a adăugat Dodocioiu.

Străzi asfaltate cu fonduri europene

Unul dintre proiectele europene pentru care autorităţile locale au obţinut finanţare vizează asfaltarea a 6,2 km de drumuri în Preajba Veche şi Malu Mare. Proiectul aprobat pe AFIR este în valoare de un milion de euro. „Din cei 6,2 km de asfalt, 1,2 km sunt în Preajba Veche, iar restul în Malu Mare. Pe 22 ianuarie este ultima zi de depunere a ofertelor, după care vom afla care este firma ce a câştigat proiectul de asfaltare pe AFIR şi vom demara lucrările“, a mai spus primarul.
Fonduri pentru asfaltare au fost alocate însă şi din bugetul local. Este vorba de aproximativ 2,2 milioane de lei, care vor fi folosiţi pentru asfaltarea a 11 km de drum în Preajba Veche. Lucrările au început deja în toamna anului trecut şi vor fi reluate imediat ce vremea va permite acest lucru. „Prin toate aceste investiţii, estimăm că până în toamnă 85 la sută din Preajba Veche va fi asfaltată. Totodată, vom lua o hotărâre de consiliu local pentru a demara un studiu de fezabilitate pentru restul de drumuri, care nu sunt cuprinse nici pe AFIR, nici în proiectul multianual de 11 km pe care îl facem cu bani de la bugetul local“, a adăugat primarul din Malu Mare.

500.000 de euro, investiţi în infrastructura educaţională

În locul actualei grădiniţe din Malu Mare, care funcţionează într-un fost grajd, va fi construită o clădire nouă

O sumă importantă, alocată tot printr-un proiect pe AFIR, de 500.000 de euro, va fi investită pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale. În locul actualei grădiniţe din Malu Mare, care funcţionează într-un fost grajd, va fi construită o clădire nouă, dotată cu toate utilităţile şi cu mobilier adecvat. Astfel, cei aproape 50 de preşcolari care sunt înscrişi aici vor beneficia de o structură modernă de învăţământ. „Pe 6 februarie se finalizează depunerea de proiecte, iar apoi vom şti firma câştigătoare. Sperăm ca în primăvară să demarăm lucrările la acest proiect, iar copiii să beneficieze de o unitate de învăţământ la nivel european“, a afirmat Dodocioiu.
Tot pentru a îmbunătăţi viaţa socială a copiilor şi tinerilor, primarul comunei Malu Mare a aprobat şi construirea unui miniteren de sport dotat cu nocturnă şi care va avea o capacitate de 60 de locuri. Valoarea acestei investiţii este de 55.000 de euro, acesta fiind al treilea proiect pe AFIR.
O altă mare provocare pentru autorităţile din Malu Mare este realizarea unui sistem de alimentare cu gaze. Valoarea proiectului este de 1,6 milioane de euro. „Suntem în curs de finalizare a studiului de fezabilitate, care a costat 70.000 de lei, pentru o conductă de 37 km. Valoarea estimată pentru proiectare şi execuţie este de 1,6 milioane de euro. Având în vedere numărul mare de locuitori şi de investitori de pe raza comunei noastre, acesta va fi unul dintre proiectele de succes“, a mai spus edilul-şef.
Malu Mare va beneficia şi de iluminat public modern pe leduri. În acest sens a fost semnat un contract cu firma Luxten, către care se va face o plată eşalonată pe patru ani a sumei de 1,9 milioane de lei şi care va asigura un iluminat modern pe o lungime de peste 14 km. Lucrarea se va finaliza în toamna acestui an.
Lista investiţiilor în comuna Malu Mare însumează peste cinci milioane de euro, fonduri ce provin atât de la Uniunea Europeană, cât şi de la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS