Eficienţa plantelor medicinale a fost dovedită de mii de ani şi aduce beneficii nenumărate dacă ştii când să le foloseşti. Plantele medicinale au un rol important pentru menţinerea stării generale de sănătate a organismului. Din fericire, natura vine în sprijinul nostru. Digestia poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor ceaiuri de care, cu siguranță, ați mai auzit.
Ceaiul de ghimbir
Considerat o mirodenie rară şi exorbitant de scump în vechime, ghimbirul, pe lângă gustul aromat foarte particular, conţinând toată gama între dulce, acrişor şi picant, este un ajutor preţios pentru cei care suferă de „digestie leneşă“.
Ceaiul verde
Este cunoscut faptul că ceaiul verde blochează asimilarea grăsimilor şi ţine departe kilogramele. Nu numai că îţi conferă multă energie (înlocuieşte cu succes cafeaua din acest punct de vedere), dar reduce şi pofta de mâncare, stimulează metabolismul, favorizând arderea mai rapidă a grăsimilor.
Muşeţelul
O cană de tizană de muşetel caldă luptă împotriva arsurilor stomacale, balonării şi durerilor de stomac. Mușețelul are proprietăți antispasmodice și antiinflamatoare. De asemenea, ceaiul de mușețel are efect calmant și reduce stresul la care este supus organismul, în special în perioadele în care o persoană se confruntă cu stările anxioase. Ceaiul de mușețel calmează mucoasa digestivă, fiind recomandat după mese în caz de balonare, flatulență, arsuri la stomac. Reglează secreția sucurilor digestive și îmbunătățește tranzitul intestinal.
Menta
Infuzia din mentă favorizează, de asemenea, digestia, combate diareea, ameliorează durerile de stomac iritante. A nu se consuma în exces pentru că apare riscul de constipaţie. Ceaiul de mentă va poate ajuta să scăpați de balonare, de senzația de prea plin. Ameliorează sindromul de colon iritabil, reduce durerea și disconfortul, calmează spasmele. Aroma de mentă este destul de puternică, iar forma recomandată pentru a fi consumată se găsește în farmacii și plafare, la pliculețe.
Sunătoarea
Ceaiul de sunătoare ajută la funcţionarea normală a sistemului digestiv, prin protejarea mucoasei gastrice, stimularea producerii şi eliminării de bilă, susţinerea funcţiilor hepatice, reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului intestinal sau eliminarea tendinţei de evacuare rapidă a scaunului.
Ceaiul de păpădie
Păpădia este bogată în fibre, de aceea, ceaiul de păpădie ajută digestia și susține funcționarea corectă a tractului digestiv. Are un efect diuretic natural, combate constipația și ajută organismul să elimine toxinele. Ceaiul de păpădie se poate obține atât din flori, cât și din tije și este indicat să se consume dimineață, pe stomacul gol. Acest ceai crește motilitatea, adică rata cu care alimentele trec prin stomac, relaxând musculatura dintre stomac și intestinul subțire.