-2.7 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCe mâncăm pentru a evita anemiile

Ce mâncăm pentru a evita anemiile

Anemia în sine este mai degrabă un semn al unei boli decât o afecțiune propiu-zisă. De cele mai multe ori, anemia este considerată de către medici fie cronică, fie acută. Cea cronică survine după un timp relativ lung, în vreme ce anemia acută se declanșează brusc. Numai doctorul de specialitate poate aprecia în ce măsură anemia de care suferiți este de un tip sau altul.

Simptomele anemiei

Sunt numeroase, tocmai din pricina privațiunii de oxigen care se înregistrează la nivelul întregului organism. Există o relație de interdependență, așa cum spuneam mai sus, între numărul hematiilor și cantitatea de oxigen care intră în trup. Astfel, dacă există afecțiuni ale cordului, acestea au toate șansele să se agraveze din cauza anemiei. Natura severității anemiei este determinată de natura în care se resimt simptomele.

Când este cazul să mergi la medic?

Diagnosticarea anemiei acasă nu este indicată, mai ales că, de multe ori, simptomele se pot dovedi a fi problematice. Numai medicul specialist poate determina măsura în care anemia este cronică sau acută, medicația care se impune, precum și alimentația de care este nevoie. Anemia poate fi mortală, de aceea este foarte bine să mergi la medic de îndată ce resimți vreunul dintre semnele și simptomele descrise mai sus.

Examene și teste

Analizele care se impun în cazul în care cineva este suspect de anemie sunt testele de sânge. Analiza completă a compoziției sângelui este cea mai în măsură să furnizeze informații privitoare la natura anemiei și la cauzele ce au determinat-o. Aceste analize sunt de mai multe feluri și, în funcție de fiecare pacient, medicul alege maniera de testare optimă.

Fierul din carne se absoarbe ușor

În cadrul unei alimentații adecvate, există unele produse care au un efect pozitiv în profilaxia primară sau secundară a anemiilor. De exemplu, sunt alimente indicate în mod special în anemia feriprivă. Este vorba despre carne și viscere, care conțin niveluri ridicate de fier (mai ales ficatul). Nu doar cantitatea contează, ci și calitatea. Fierul din carne se absoarbe ușor, pentru că produsele respective cresc aciditatea gastrică și trec fierul într-o formă mai ușor de absorbit. Odată absorbit, fierul din carne este orientat către hematopoieză, pentru că este însoțit de cupru. Însăși hematopoieza este stimulată de carne, deoarece aduce și aminoacizi esențiali, disponibili pentru sinteza hemoglobinei. Nu înseamnă că fierul nu se găsește și în surse vegetale, dar acolo coeficientul de absorbție este mai mic, din cauza oxalaților sau a altor ingrediente insolubile.

Deficitul de acid folic duce tot la anemie

Carnea și ficatul sunt bogate și în vitamina B12 (organismul face chiar mici depozite în ficat), deci anemia megaloblastică (mai precis, anemia megaloblastică de origine nutrițională) poate fi ameliorată dacă se consumă carne și ficat. Totuși, și frunzele sunt un aliment antianemic, pentru că au un nivel ridicat de acid folic. Deficitul de acid folic duce tot la anemie megaloblastică și are consecințe dezastruoase asupra organismului, mai ales în cazul femeilor gravide, în formarea tubului neural al produsului de concepție. Sunt deja recunoscute malformațiile grave care apar în carențele de acid folic.
Dezechilibrele alimentare pot fi o cauză de anemie – uneori, cauza de bază, alteori o cauză favorizantă. Rezultă că recomandarea cea mai simplă pentru evitarea anemiei este să se acorde o importanță particulară unui regim alimentar corespunzător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS