16.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO batalie intre politie si tigani va avea loc in zilele urmatoare in cartierul Pandurasu

O batalie intre politie si tigani va avea loc in zilele urmatoare in cartierul Pandurasu

In ultimele zile s-a facut mare scandal international pe tema neintegrarii tiganilor in societate. In Tirgu Jiu insa, lucrurile stau, ca aproape de fiecare data, pe dos. Romii refuza conditiile civilizate pe care le ofera primaria gratuit, preferind sa ramina in cartierul Pandurasu, unde noroiul depaseste uneori glezna. Autoritatile au incercat prin toate mijloacele pasnice sa-i convinga sa se mute. Insa acestia refuza. Politia le-a comunicat romilor ca, daca nu se muta, se va interveni in forta. Tiganii au spus ca sint pregatiti sa reziste unei asemenea interventii.

Miercuri, 17 ianuarie, in jurul orei 18.00, peste 100 de romi s-au adunat in centrul cartierului, pentru a protesta in principal impotriva deciziei de mutare a tirgului de haine de linga Cimitirul municipal Tirgu Jiu. La aceasta intilnire, care a durat aproximativ trei ore, au participat si reprezentanti ai Politiei Tirgu Jiu, Jandarmeriei Gorj si ai Primariei Tirgu Jiu. Acestia au incercat sa le explice celor prezenti ca evacuarea lor este iminenta, urmind sa fie mutati in zona firmei ARTEGO din municipiu. Aceasta varianta nu a fost agreata de romi, ei sustinind vehement ca nu vor pleca nicaieri.

In prezent, mai mult de jumatate dintre acestia traiesc din vinzarea de haine second hand. Nici cei aproximativ 100 de romi care se ocupa cu transportul hainelor catre locul de desfacere nu sint de acord cu o astfel de solutie, spunind ca le va fi foarte greu sa circule cu carutele pe un alt drum. Zilnic, prin cartierul Obreja trec aproximativ 30 de astfel de mijloace de transport. Majoritatea nu au nici macar placute de inmatriculare, din aceasta cauza Politia Rutiera din Tirgu Jiu amendindu-i de nenumarate ori pe detinatorii unor astfel de atelaje.

Cuantumul maxim al contraventiilor a fost de 50.000 de lei. Cei mai multi dintre ei nu au nici un fel de acte de inmatriculare.

„Daca voi nu vreti, va vom muta noi“

Adjunctul Politiei municipale Tirgu Jiu, capitanul Viorel Caragea, a spus ca pe viitor carutele din cartier nu vor mai circula prin comunitatea de romi. „Nu incercati sa va dati gongoi in fata politistilor. Daca va fi nevoie, se va interveni in forta. Sper sa nu se ajunga aici si sa intelegeti ca trebuie sa va mutati. Nu are nimeni nimic impotriva sa amenajati o piata corespunzatoare pe un nou amplasament, linga actuala piata. Asa nu se mai poate“, a mai adaugat acesta. Unii dintre romii prezenti in Obreja au spus ca nu au alte surse de venit, iar in cazul in care nu isi vor mai putea desfasura activitatea, ei vor fi obligati sa se apuce de furat. „Nu avem din ce sa traim. Avem multi copii. Trebuie sa facem si noi ceva. Nu asta este cea mai grava problema cu care ne confruntam. Nu inteleg de ce nu ne lasa in pace. Daca va fi nevoie, vom protesta in fata primariei“, a spus unul dintre romii din Obreja.

Caii romilor din Obreja vor fi impuscati

In prezent, majoritatea locuitorilor din cartierul Obreja isi lasa caii liberi. Colonelul Liviu Popescu, din cadrul Comandamentului de Jandarmi Gorj, a spus ca animalele distrug recoltele apartinind unitatii militare din zona. El a specificat ca, daca nu se va reglementa situatia existenta, caii vor fi impuscati. La intilnirea cu romii a participat si un delegat din partea municipalitatii tirgujiene. Ionut Jilaveanu, sef serviciu gospodarire comunala, s-a aratat nemultumit de starea de curatenie a cartierului. Majoritatea celor de aici isi depoziteaza gunoiul menajer in fata portilor. Desi unele dintre artere au fost amenajate corespunzator, carutele care transporta hainele second hand au distrus partea carosabila.

In cele din urma, concluzia care a putut fi desprinsa a fost aceea a identificarii unui nou amplasament, existind propuneri de amenajare in zona in care se afla in prezent tirgul de haine vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS