4.2 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCerere enormă pentru Start-up Nation. Cine primeşte finanţare?

Cerere enormă pentru Start-up Nation. Cine primeşte finanţare?

Cererea pentru finanţările nerambursabile de la stat a depăşit deja posibilităţile de plată ale statului, deşi proiectele se mai pot depune până pe 12 februarie. Între timp, pe vechiul Start-up Nation, unii antreprenori renunţă la banii câştigaţi prin program, pe motiv că nu îşi pot desfăşura afacerea pentru care au aplicat din lipsa personalului adecvat pe piaţa forţei de muncă.

Pe finalul anului trecut s-a lansat Start-up Nation 2018, care este încă în procedură de preluare a cererilor din partea firmelor. Beneficiarii pot obţine până la 200.000 de lei (42.000 de euro) nerambursabili pentru a dezvolta o afacere în diverse domenii de activitate. Proiectele pot fi depuse, în cadrul aplicaţiei deschise on-line pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, până pe data de 12 februarie 2019. Concurenţa este foarte mare, interesul antreprenorilor pentru acest program fiind uriaş, ceea ce va face ca finanţarea să fie câştigată foarte greu. La nivelul întregii ţări pot fi finanţate până la 10.000 de afaceri, prin acest program, însă până la mijlocul săptămânii trecute se depuseseră deja peste 17.000 de solicitări de finanţare, cu toate că la acea dată era aproximativ jumătatea perioadei legale de depunere. Directorul Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului (AIMMAIPE) Craiova, Radu Ghinea, a precizat, pentru GdS, că se estimează că până la termenul final de depunere se vor înregistra în sistem peste 25.000 de proiecte, deci de 2,5 ori mai multe decât fondurile alocate pe acest program. Ceea ce înseamnă că va fi o luptă acerbă pentru antreprenorii care depun proiecte în această sesiune să câştige finanţare pe Start-up Nation. Şansele sunt foarte mici să aibă punctajul necesar pentru a obţine banii de la stat.
Pe vechiul Start-up Nation, execuţia bugetară a fost de 81%, în sensul că 81% din fondurile alocate au fost plătite efectiv firmelor până la finele anului 2018, iar restul de 19% au fost retrase la bugetul statului, fiind neconsumate până la finele exerciţiului bugetar. Pe primul program Start-up Nation 2017 au fost finanţate 8.300 de afaceri în toată ţara.

Ce se întâmplă pe noul program

Cel mai mare punctaj îl obţin antreprenorii care vor să dezvolte o afacere în domeniul producţiei (30 de puncte), precum şi în domeniul serviciilor, inclusiv industriile creative, definite conform HG nr. 859/2014 (tot 30 de puncte), iar cel mai mic punctaj va fi oferit pentru activităţi de comerţ (10 puncte).
În cazul în care aplicantul intenţionează să achiziţioneze echipamente tehnologice și software-uri necesare desfășurării activității în pondere mai mare sau egală cu 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, atunci va primi 10 puncte la evaluare, iar dacă va fi mai mare sau egală cu 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, atunci va obţine 5 puncte.

Cine poate aplica

Pentru a obţine cei până la 200.000 de lei nerambursabili de la stat trebuie să ai o firmă înfiinţată după 30 ianuarie 2017, să ai o idee de afaceri care să se încadreze în codurile CAEN stabilite prin program, să nu ai datorii către stat etc.
Dacă nici unul dintre acționarii/asociații solicitantului nu a avut calitatea de administrator sau asociat unic într-o societate comercială care a fost declarată în insolvență sau faliment în ultimii 5 ani, atunci aplicantul va primi 25 de puncte. În total, un proiect poate obţine minimum 50 de puncte, pentru a se califica şi maximum 100 de puncte.
Pentru planurile de afaceri, selectarea proiectelor se va face în ordine descrescătoare a punctajului obținut. La punctaje egale, departajarea se va face după numărul de locuri de muncă ce urmează să fie create în cadrul programului şi va conta şi numărul de locuri de muncă ocupate de persoane din categoria persoane defavorizate. O firmă care a depus sau depune proiect pentru o finanţare pe Start-up Nation poate angaja minim două persoane cu normă întreagă (pentru fiecare loc de muncă nou creat va primi 10 puncte, plus alte cinci puncte de fiecare angajat, dacă persoana este din categoria persoanelor defavorizate), iar locurile de muncă pe care le creează trebuie menţinute cel puţin doi ani.

Atenţie la crearea de condiţii artificiale!

Potrivit informaţiilor din piaţă, unele firme de consultanţă introduc în proiectul aplicanţilor pe program crearea unui număr de locuri de muncă maxim, de cinci persoane, pentru a obţine punctaje suplimentare. Diferenţierea se va face şi în funcţie de procentul de finanţare pe care îl folosesc pentru achiziţionarea de echipamente, precum şi în funcţie de data şi ora depunerii proiectului pe acest program. Aşa se poate explica situaţia că pe 31 decembrie spre 1 ianuarie, la ora 0.00 a fost depus primul proiect pe Start-up Nation, conform informaţiilor de la Radu Ghinea. „Pentru a obţine punctaj suplimentar şi la îndemnul firmelor de consultanţă, care bineînţeles că au un interes aici, beneficiarii îşi asumă condiţii pe care ulterior nu le pot respecta, şi anume, cât mai multe locuri de muncă. Se ştie cum este piaţa de locuri de muncă. În Vestul ţării nu există şomaj, iar la noi chiar dacă există şomaj, unii nu vor să muncească“, a precizat directorul AIMMAIPE Craiova.
Potenţialii beneficiari trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce se angajează prin program, iar pentru a menţine cinci locuri de muncă trebuie să aibă şi finanţări proprii şi să nu se bazeze doar pe sprijinul nerambursabil primit prin intermediul Start-up Nation.

Afaceri finanţate pe Start-up Nation, la vânzare pe site-uri de anunţuri

În mediul on-line, pe diverse site-uri de anunţuri se află la vânzare diverse afaceri înfiinţate cu banii primiţi pe Start-up Nation. Sunt din ce în ce mai multe astfel de anunţuri din toată ţara, în special din Cluj, Timişoara, Iaşi – zone care au accesat cei mai mulţi bani pe acest program. Anunţurile sună cam aşa: „Vând firmă/afacere Start-up Nation, Iaşi – Sala de fitness 155.576 lei“ sau „Vând loc de joacă finanţat Start-up Nation, Cluj-Napoca – 56.543 lei“. Am găsit şi un anunţ din Craiova: „Cesionez afacere Start-up Nation în domeniul tâmplăriei în lemn – 61.255 de lei“.
Directorul AIMMAIPE Craiova spune că vânzarea unor afaceri este legală: „Există două situaţii. Unii de la început au vrut să îşi facă nişte afaceri pentru a le vinde. Nu este ilegal, chiar dacă este imoral. Este o piaţă liberă. Oricine poate să îşi vândă businessul, iar unii nu au putut să îşi ducă la bun sfârşit afacerile şi sunt nevoiţi să le vândă. Poate acesta este motivul pentru care execuţia bugetară nu a fost de 100% pe acest proiect. Sunt foarte mulţi antreprenori care întâmpină mari dificultăţi în a-şi acoperi necesarul de locuri de muncă pe care s-au angajat că îl vor face în cadrul proiectului“.

Unii antreprenori renunţă la afaceri, din lipsă de personal

El a mai precizat că există peste 70-80 de cereri de renunţare la proiecte câştigate pe primul program Start-up Nation, beneficiarii invocând lipsa forţei de muncă necesară cu ajutorul căreia ar fi putut implementa proiectele de afaceri. „Altă cauză care a condus la renunţarea la finanţări a fost aceea că beneficiarii nu au putut fi finanţaţi de băncile partenere, dar principala cauză invocată a fost lipsa forţei de muncă. Fie nu găsesc deloc angajaţi, fie chiar dacă găsesc, aceştia stau doar două-trei luni, după care aleg să plece în străinătate“, a mai precizat Radu Ghinea.
În cazul în care o firmă care primeşte bani de la stat prin acest program pierde un loc de muncă dintre cele asumate prin proiect, atunci are termen 30 de zile să angajeze altă persoană în loc, în aceleaşi condiţii, dar dacă nu angajează nici în termen de 30 de zile, atunci trebuie să ramburseze întreaga sumă de bani, plus penalităţile aferente.

Cererea de bani nerambursabili este foarte mare

Pe actualul program Start-up Nation, până miercuri, 23 ianuarie 2019, se depuseseră în toată ţara 17.263 de proiecte, dintre care cele mai multe la Agenţia din Cluj-Napoca (3.354 de cereri de înscrieri), la cea din Ploieşti (2.978 de cereri) şi la cea din Iaşi (2.399 de înscrieri). Craiova se află pe locul şase pe ţară, cu 1.807 afaceri înscrise pentru a obţine finanţare pe Start-up Nation. Cele mai puţine cereri au fost depuse în Bucureşti, respectiv 435. Proiectele se depun în ritm galopant, în această perioadă, astfel că până ieri, în jurul prânzului, se depuseseră 18.796 de proiecte pe Start-up Nation.
Anul trecut şi cererile de finanţare s-au depus cu dificultate de către beneficiarii selectaţi prin program, deoarece beneficiarii nu au putut primi în timp util finanţarea de la bănci, din cauză că dosarele de finanţare au întârziat la Fondul de Garantare şi la Fondul de Contragarantare. Autorităţile speră ca anul acesta să nu mai fie astfel de blocaje în aprobarea creditelor pentru beneficiari, iar aceştia să primească mai rapid creditele pentru a depune din vreme cererile de finanţare la stat, pentru sumele solicitate prin program.
Din experienţa programului anterior, cele mai multe deconturi de finanţare au fost depuse în ultima zi. Astfel, la Agenţia din Craiova, din 607 deconturi de finanţare, 300 au fost depuse în timpul anului, iar restul de 307 au fost depuse în ultima zi în care se puteau obţine efectiv finanţările.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS