-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024

Alimente-medicament

Consumate pe parcursul unei saptamâni, urmatoarele alimente asigura toata gama de minerale si vitamine necesare organismului.


Caisele sunt bogate in beta-caroten, au un continut mediu de vitamina C si ceva glucoza. Caisele uscate pierd insa vitamina C.


Bananele contin magneziu care protejeaza sistemul vascular, potasiu si zaharuri usor asimilabile. Sunt, de asemenea, o sursa de pectine.


Fasolea este unul dintre cele mai complexe alimente: proteine si hidrocarbonati complecsi, celuloza solubila si insolubila. De asemenea, contine substante anticanceroase.


Conopida este cea mai buna leguma din punctul de vedere al vitaminelor C si A, al betacarotenului si al celulozei. De asemenea, contine sulforafan, o substanta despre care s-a descoperit ca blocheaza cresterea tumorilor mamare la soareci.


Pepenele verde – un sfert de pepene contine 2 mg de betacaroten. Institutul National de Oncologie din SUA recomanda 5,7 mg/zi pentru protectia anticancer si impotriva bolilor cardiace. Contine si multa vitamina C.


Morcovii – echivalentul a doi morcovi la doua zile contine suficient betacaroten pentru a reduce la jumatate riscul unei comotii la persoanele care prezinta deja simptomele unor boli de inima.


Ardeiul iute – sursa de energie este capsaicina, un antioxidant cu o multime de efecte benefice; protejeaza ADN-ul fata de cancerigene, este un decongestiv si un expectorant natural, previne comotiile si coboara nivelul colesterolului.


Citricele sunt o sursa importanta de vitamina C care ajuta organismul in lupta contra cancerului de plamâni, de esofag si de stomac.


Sunt, de asemenea, extrem de bogate in bioflavonoide. Portocalele au cel mai ridicat continut de vitamina C, iar concentratia cea mai mare este in partea alba a cojii.


Usturoiul este o „uzina“ de antioxidanti. Ajuta la scaderea nivelului colesterolului si al tensiunii. Este antiviral si antibacterian si s-ar putea sa contina substante care sa distruga celulele canceroase. Medicina populara recomanda usturoiul mai ales in cazuri de hipertensiune si obezitate.


Patrunjelul este folosit in primul rând pentru efectul sau diuretic. Poate fi utilizat sub forma de ceai, pentru eliminarea calculilor renali, in profilaxie si la tratarea cistitelor. De asemenea, imbunatateste digestia si combate durerile gastrice.


Ananas – „carnea“ acestui fruct contine enzime, catalizatorii reactiilor din organism. El contribuie la combaterea unor boli ca SIDA, alergii si cancer.


Mango sunt bogate in carotenoide si bioflavonoide. Aceste substante ajuta plantele la captarea energiei solare. Sunt antioxidante si ajuta sistemul imunitar.


Spanacul – o portie de spanac crud este o sursa de vitamine A, C, acid folic si putin magneziu, care ajuta la controlul cancerului, reduc riscul unui atac de cord, blocheaza radicalii liberi si previn osteoporoza.


Rosiile au cea mai strânsa relatie cu longevitatea. Ele sunt bogate in licopena, un antioxidant chiar mai puternic decât vitamina C, care stimuleaza functiile imunitare si incetineste evolutia bolilor degenerative.


Capsunele, ca si rosiile, sunt in strânsa legatura cu longevitatea si contin acid elagic, cu proprietati anticancerigene.


Stiati ca…


Ceaiul este bogat in antioxidanti (polifenoli) care reduc riscul bolilor de inima, al cancerului sau al comotiilor cerebrale? Cinci cesti de ceai echivaleaza cu jumatate din substantele pe care nutritionistii le recomanda in regimul zilnic.


Ciupercile contin betaglucon, care actioneaza ca un vaccin pentru sistemul imunitar?


Semintele de in contin fitoestrogen, care ajuta la prevenirea cancerului de colon si sân?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS