4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Asigurarea protecției unităților de învățământ școlar în trimestrul IV 2018

Dolj: Asigurarea protecției unităților de învățământ școlar în trimestrul IV 2018

Poliţiştii doljeni au desfăşurat, în trimestrul IV din 2018, activităţi pentru asigurarea protecţiei unităților de învățământ școlar, a siguranței elevilor și a personalului didactic.

În vederea mentinerii ordinii publice, din totalul unităţilor de învăţământ, 558 au fost repartizate pentru menţinerea ordinii publice structurilor teritoriale ale IPJ Dolj (137 în mediul urban şi 421 în mediul rural), 23 structurilor de jandarmi şi 10 poliţiei locale (10 în municipiul Craiova) pentru activităţi de menţinerea ordinii publice.
Au fost constituite, cu caracter permanent, 28 patrule care actioneaza pe timpul procesului de invatamant, zilnic (luni – vineri), în intervalul orar 12.00 – 20.00, respectiv 07.00 – 15.00, din care:
– 24 in municipiul Craiova (5 patrule mixte cu jandarmi din cadrul IJJ Dolj la 9 unităţăi de învăţământ, 11 patrule independente de jandarmi din cadrul GJMb Craiova la 10 unităţi de învăţământ şi 8 patrule de poliţişti locali în zona a 10 unităţi şcolare);
– 4 patrule independente din cadrul IJJ Dolj la 7 unităţi de învăţământ din Băileşti, Calafat, Filiaşi şi Segarcea.
În perioada analizată, la cele 580 unităţi de învăţământ (171 în mediul urban şi 409 în mediul rural), au fost organizate şi executate împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova şi poliţiştii locali un număr de 274 acţiuni şi controale pentru prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile din care 119 acţiuni pentru prevenirea şi combaterea absenteismului, 113 acţiuni pentru respectarea regimului circulaţiei rutiere, 42 alte acţiuni.
Cu ocazia activităţilor organizate au fost aplicate 61 sancţiuni contravenţionale.

Poliţiştii şi jandarmii au participat la 169 de şedinţe cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, au desfăşurat 248 activităţi în cadrul orelor de curs şi nu au întocmit solicitări (cereri) transmise către consiliile locale/primării privind rezolvarea problemelor de siguranță școlară (0 solicitări soluţionate).
Au fost continuate activităţile în Programul de prevenire a delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor (prioritate naţională) şi în cele 7 proiecte de siguranţă de tip Security Marketing, în zona unităţilor de învăţământ aflate în derulare.
Poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere şi dirijare a traficului rutier în zona unităţilor de învăţământ pentru asigurarea fluenţei circulaţiei, in special pe raza municipiului Craiova, pe timpul intrarii/iesirii elevilor de la cursuri.

În cursul trimestrului IV al anului 2018, au fost sesizate 9 (+5) infracţiuni din care 8(+5) comise în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi 1 infracţiune în zona adiacentă, din care urban 9(+6) şi 0(-1) în mediul rural.
Din cele 9 fapte de natură penală înregistrate în incinta şcolilor şi liceelor, pe genuri situaţia se prezintă după cum urmează:
– 5(+2) sunt infracţiuni de furt (228 – 229 C.P.);
– 3(+3) sunt loviri sau alte violenţe ( art. 193 C.P.);
– 1(+1) infracţiune la Legea nr. 143/2000;
În perioada analizată, în unităţile de învăţământ preuniversitar şi zona adiacentă acestora nu au fost inregistrate evenimente deosebite cu impact media.

Asigurarea pazei şi securităţii unităţilor de învăţământ preuniversitar

Pentru stabilirea unei situaţii clare, nominale, a locaţiilor în care se desfăşoară ore de curs, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, au fost demarate mai multe activităţi care au vizat în special, acordarea sprijinului şi îndrumărilor necesare în vederea asigurării pazei şi protecţiei unităţilor de învăţământ atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.
Din totalul unităţilor de învăţământ care funcţionează în judeţul Dolj, 465 sunt asigurate cu o forma de paza/securitate, respectiv 78,7%.
Un număr de 129 unităţi şcolare nu sunt asigurate cu pază umană sau cu sisteme de supraveghere video, respectiv 21,7 %, iar 11 unităţi şcolare (2 în urban şi 9 în rural) nu sunt prevăzute cu gard împrejmuitor.
De asemenea, 26 unităţi şcolare (2 urban şi 24 rural) sunt amplasate în zone iluminate necorespunzător, iar 17 (6 în urban şi 11 în rural) sunt amplasate în zone periferice/izolate.

Măsuri

Pentru eficientizarea activităţii de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ preuniversitar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic din judeţul Dolj, se vor executa următoarele măsuri:
1. Constituirea dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică in raport de concluziile situaţiei operative în vederea creşterii eficienţei acestora în planul prevenirii şi combaterii faptelor antisociale în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.
2. Intensificarea activităţilor de pregătire atiinfracţională şi antivictimală a elevilor în colaborare cu personalul didactic, concomitent cu sensibilizarea cadrelor didactice de a transmite polişiştilor cazurile unor elevi cu comportament predelictual în scopul diminuării infracţiunilor care se înregistrează în incinta acestora.
3. Continuarea activităţilor specifice pentru prevenirea accidentelor rutiere, prin creşterea numărului echipajelor de politie în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar în special în perioadele de timp când elevii intră/ies de la cursuri.
4. Evaluarea permanentă a modului de asigurare a sistemelor de securitate şi asigurarea sprijinului necesar conducerilor unităţilor în vederea întocmirii planurilor de pază si instituirea măsurilor prevăzute de Legea nr. 333/2003R şi HG nr. 301/2012.
5. Continuarea acţiunilor comune de către I.P.J. Dolj, I.J.J Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă civică în zona unitatilor de invatamant, pentru cresterea gradului de siguranta publica in zona adiacenta, pe traseele de deplasare a elevilor la si de la cursuri, combaterea abandonului şi absenteismului şcolar, verificarea modului de executare a serviciului de către personalul de pază, în special realizarea controlului accesului în incinta unităţilor de învăţământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS