2.2 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile spitalelor au datorii de 30 de miliarde de lei

Farmaciile spitalelor au datorii de 30 de miliarde de lei

Medicamentele au devenit o problema acuta pentru cetatenii gorjeni, dar mai ales pentru pensionari si copii. In urma cu citeva zile s-a incheiat un protocol intre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Gorj si furnizorii de servicii farmaceutice, prin care CJAS Gorj si-a luat angajamentul de a plati datoriile catre farmacii pe parcursul anului 2002. Atit debitele de anul trecut, cit si valoarea contractelor de medicamente pe 2002 vor fi platite pina la sfirsitul acestui an. In ciuda faptului ca s-a ajuns la un punct comun, gorjenii nu pot sa isi procure din farmacii medicamentele gratuite si cele compensate. Pina cind se va clarifica situatia actuala, pensionarii vor fi nevoiti sa stringa ban cu ban si sa isi cumpere medicamentele necesare la pretul intreg.

Maria Dinu, de 67 de ani, o pensionara din Tirgu Jiu, a spus: „Este foarte greu sa ne descurcam si cu intretinerea, si cu medicamentele, care sint foarte scumpe. Pensiile sint foarte mici, dar nu avem ce face. Mincam mai putin ca sa ne cumparam doctorii. Sint ani de zile de cind imi cumpar pastile de 500.000 de lei pe luna, dar nu am ce face. Nu inteleg de ce nu se dau medicamente compensate, ca auzisem ca si-au incheiat conturile. “

Situatia poate deveni dramatica

In Tirgu Jiu sint trei farmacii cu circuit inchis, iar in urma contractelor de medicamente facute in anul 2001, datoriile farmaciilor care apartin de spitale au ajuns la 30 de miliarde de lei. Pe perioada de iarna, spitalele din Tirgu Jiu au fost aprovizionate atit cu alimente si materiale sanitare, cit si cu medicamente. Directorul Spitalului Judetean Tirgu Jiu a specificat ca rezervele de alimente vor ajunge pina in luna martie a acestui an. „Noi am asigurat necesarul. Bineinteles ca mai sint si altele de care am avea nevoie, dar daca stim cum sa administram ceea ce avem, vom reusi sa supravietuim“. Farmaciile cu circuit inchis nu sint foarte dotate, dar cu toate acestea au reusit sa acumuleze datorii de zeci de miliarde. Din cauza restantelor foarte mari, este posibil ca societatiile care furnizeaza medicamente farmaciilor din judetul Gorj sa nu mai faca acest lucru si atunci situatia va deveni dramatica.

Bolnavii de diabet nu mai au medicamente

Gorjenii care sint bolnavi de diabet nu mai gasesc tratament in farmacii. Acestia vor fi obligati ca in locul diaprelului, medicamentul de baza al diabeticilor, sa foloseas-ca inlocuitori ca meguan sau diabetin. Directoarea Colegiului Farmacistilor, Maria Firiza, a spus: „Diaprelul este un medicament pe care il importam, dar de data aceasta nu a fost gasit pe listele de oferta care ne-au fost prezentate“. Exista inlocuitori produsi in Romania, dar bolnavii de diabet intr-o forma mai usoara nu sint multumiti de acestia. O gorjeanca bolnava de diabet, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat: „Eu nu stiu ce sa fac fara diaprel, pentru ca am incercat si cu alte pastile, dar nu m-am simtit la fel de bine. Singurul medicament care mi-a fost de ajutor pentru boala mea a fost diaprelul, insa acum nu mai am de unde sa-l cumpar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS