2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani EuropeniBlocaj total în Dolj pe Masterplanul de deşeuri

Blocaj total în Dolj pe Masterplanul de deşeuri

Groapa de gunoi de la Mofleni (Foto: arhiva GdS)

În Dolj a fost declarată stare de urgenţă pe fondul situaţiei de la depozitul de deşeuri de la Mofleni. Masterplanul de deşeuri ce ar fi trebuit realizat cu aproape 54 de milioane de euro din bani europeni este blocat la această dată. Autorităţile nu reuşesc să ajungă la o înţelegere scrisă cu ECO SUD pentru depozitarea deşeurilor din întregul judeţ în depozitul de la Mofleni, iar compania care administrează respectivul depozit este acuzată că efectiv condiţionează semnarea contractului de majorare a tarifului de depozitare.

Masterplanul de deşeuri din Dolj a ajuns într-un blocaj juridic, la cinci ani de la demararea procedurilor de accesare a fondurilor europene. Investiţiile cele mai mari s-au realizat pe mai multe proiecte, precum staţii de transfer al gunoiului din judeţ sau staţia de sortare şi compostare de la Mofleni; s-au încheiat contractele cu unităţile administrativ-teritoriale şi s-au distrubuit containere în judeţ, mai puţin în Craiova.

Blocajul a apărut pe mai multe paliere. Cu toate că stația de sortare și cele de compostare există fizic, nu există un operator pe acest segment. Licitația este blocată, iar lucrurile se tranșează la Curtea de Apel Craiova.

Însă o altă problemă blochează efectiv Masterplanul la ora actuală. A fost desemnat operatorul care se ocupă de colectarea şi transportul deşeurilor din judeţ, respectiv firma IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL. Pe 19 decembrie, IRIDEX trebuia să înceapă să colecteze deşeurile de la unităţile administrativ-teritoriale care fac parte din Masterplan şi să le depoziteze la Mofleni, conform proiectului finanţat din fonduri europene şi SMID – Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Au apărut însă probleme cu depozitarea gunoiului, autorităţile fiind puse în imposibilitatea de a încheia un contract cu operatorul singurului depozit de gunoi de pe teritoriul Doljului care poate să preia cantitatea de gunoi din județ, respectiv SC ECO SUD SA. De la finalul anului trecut, mai multe primării din judeţ au reclamat faptul că ECO SUD nu primeşte gunoiul colectat de IRIDEX, situaţia fiind delicată. La depozit se primeşte gunoiul din Craiova şi din alte localităţi ale judeţului, dar sunt cele colectate de alţi operatori de transport, nu şi de către IRIDEX.

Zilele trecute, „scandalul gunoiului“ a luat amploare după ultima întâlnire pe acest proiect destinat depozitării gunoiului la Mofleni, iar părţile implicate au început să se contrazică prin intermediul comunicărilor publice. În timp ce operatorul acuză autorităţile locale şi judeţene că nu respectă legea, acestea din urmă acuză operatorul depozitului ecologic că forţează mâna autorităţilor, solicitând un tarif exorbitant pentru colectarea gunoiului din Dolj.

Masterplanul s-a blocat. Situaţie de urgenţă în Dolj

Operatorul depozitului de la Mofleni, ECO SUD, este acuzat că nu preia gunoiul din judeţ colectat de operatorul desemnat prin proiect, IRIDEX, astfel că situaţia s-a blocat.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) al judeţului Dolj a adoptat, pe 23 ianuarie 2018, în unanimitate, o hotărâre privind constatarea stării de urgenţă create de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului Dolj, pornind de la situaţia existentă în prezent la depozitul de deşeuri Mofleni. Hotărârea a fost luată la propunerea prefectului Dan Narcis Purcărescu, preşedintele CJSU Dolj, şi vine în urma mai multor adrese primite de Prefectură de la instituţii şi de la o serie de primării din judeţ, care reclamă situaţia gravă în care s-a ajuns din cauza faptului că operatorul Depozitului Ecologic Mofleni, SC ECO SUD SA, nu permite accesul gunoiului din judeţ la groapă.

Printr-o astfel de hotărâre de declarare a stării de urgenţă se încearcă rezolvarea amiabilă a problemei în al doisprezecelea ceas. În caz contrar, autorităţile ameninţă că vor trece la adoptarea unor variante mai dure. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat, pe 23 ianuarie, că una dintre măsuri ar fi o intervenţie în forţă la depozitul de deşeuri Mofleni. O alta ar fi să se depoziteze gunoiul în alt judeţ.

Primăria Craiova acuză: „ECO SUD condiţionează preluarea gunoiului de majorare a tarifului”

Conform Masterplanului, tariful de depozitare a gunoiului trebuie să fie unitar în tot judeţul, pentru toate localităţile. Cu alte cuvinte, dacă operatorul obţine majorarea tarifului de la Craiova, va încasa aceeaşi sumă şi pentru gunoiul din restul judeţului Dolj. De aici şi războiul creat între ECO SUD, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj şi ADI ECODOLJ.

Printr-un răspuns transmis către ECO SUD şi adus şi la cunoştinţa GdS și PressHub, Primăria Craiova acuză că operatorul care administrează groapa de gunoi de la Mofleni nu primeşte gunoiul din judeţ până când nu va fi majorat tariful la care preia acel gunoi: „Cu privire la necesitatea rezolvării situaţiei privind depozitarea la depozitul ecologic Mofleni a deşeurilor provenind de la unităţile administrativ teritoriale membre ale ADI ECODOLJ, facem menţiunea că municipiul Craiova este de acord cu acest fapt, iar neîncheierea unui contract între operatorul depozitului SC ECO SUD SA şi operatorul de colectare şi transport desemnat de către ADI ECODOLJ, SC IRIDEX GRUP SALUBRIZARE SRL, este din vina exclusivă a SC ECO SUD SA, care condiţionează încheierea contractului de majorare a tarifului de depozitare“.

Războiul declaraţiilor. Ce motivează ECO SUD

Printr-un comunicat de presă transmis miercuri către GdS și PressHub, SC SCO SUD SA menţionează că: „A mai fost, de asemenea, analizată posibilitatea introducerii deșeurilor provenite de la ADI ECODOLJ în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni prin dispoziția sau ordinul unor autorități județene și invocarea stării de urgență privind depozitarea deșeurilor. Concluzia a fost că introducerea acestor deșeuri în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni fără un plan prealabil de management al acestora ar duce la o blocare totală a acestui depozit și imposibilitatea primirii deșeurilor atât din Municipiul Craiova, cât și din majoritatea localităților din județul Dolj. Niciun funcționar public și nicio autoritate din județul Dolj sau din România nu pot dispune acest blocaj, care ar avea consecințe extrem de grave pentru mediu, pentru municipiul Craiova, pentru județ și pentru sănătatea oamenilor.
În final a fost analizată situația existentă, respectiv faptul că la ora actuală Depozitul Ecologic Mofleni primește toată cantitatea de deșeuri generată de municipiul Craiova și de foarte multe localități ale Județului Dolj“, se arată în comunicatul transmis către GdS și PressHub de ECO SUD.

ECO SUD invocă și faptul că nu a fost inclusă în tariful de depozitare taxa pentru economia circulară prevăzută de OUG nr. 74/2018.

De asemenea, ECO SUD neagă faptul că nu s-ar colecta gunoiul din judeţ şi dă exemple de localităţi din care compania primeşte gunoiul colectat. Operatorul depozitului de la Mofleni a precizat, prin intermediul comunicatului de presă transmis, că la ultima întâlnire avută cu ADI ECODOLJ, pe data de 28 ianuarie 2019, „a fost analizată informația conform căreia Depozitul Ecologic Mofleni nu primește deșeurile din județul Dolj ci numai pe cele provenite de pe raza teritorială a municipiului Craiova. Această informație s-a dovedit a fi falsă, compania ECO SUD SA discutând cu această ocazie despre contractele încheiate pentru preluarea deșeurilor din localitățile: Albești, Almăj, Băilești, Bechet, Bucovăț, Calafat, Calopar, Cârcea, Cetate, Coșoveni, Craiova, Făcăi, Filiași, Ghercești, Motoci, Ișalnița, Izvorul Rece, Lazu, Leu, Malu Mare, Mischii, Pielești, Podari, Poiana Mare, Preajba, Sărbătoarea, Segarcea, Șimnicul de Sus, Valea Stanciului, Vârvor, care acoperă o mare parte a ariei de deservire a cetățenilor din județul Dolj“.

Primăria Craiova contrazice ECO SUD

Primăria Craiova informează că un act adiţional la Protocolul încheiat cu ECO SUD nu a fost semnat şi asumat de către ECO SUD încă din anul 2013 şi că taxa pentru economia circulară obligatorie prin lege a fost introdusă în tariful de colectare la finele anului 2018. „Prin niciun act emis de municipiul Craiova, chestiunile expuse mai sus nu şi-au găsit rezolvare; facem menţiunea că Municipiul Craiova, Consiliul Judeţean Dolj şi SC ECO SUD SA au încheiat Protocolul înregistrat la Primăria Municipiul Craiova cu nr. 5368/14.01.2013, materializat în actul adiţional nr. 5, aprobat prin HCL nr. 3/2013 şi care nu este semnat de către SC ECO SUD SA. Prin Hotărârea nr. 513/20.12.2018 s-a introdus în tarif taxa pentru economia circulară prevăzută de OUG nr. 74/2018. În concluzie, apreciem că din succesiunea faptelor şi din înscrisurile prezentate autoritatea locală nu se face vinovată de derularea defectuoasă a relaţiilor contractuale între ECO SUD, Municipiul Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj“.

Conform HCL nr. 3/2013, prin acel act adiţional despre care primăria susţine că nu a fost semnat de Eco Sud se introdusese un aliniat care preciza că „Operatorul depozitului Ecologic Mofleni nu poate refuza preluarea deşeurilor de la operatorii cu care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ va încheia contracte de delegare a gestiunii pentru serviciile de colectare, transport, sortare şi compostare, în condiţiile respectării clauzelor contractuale care se vor încheia, a dispoziţiilor prezentului contract, cu actele adiţionale ulterioare, respectiv ale autorizaţiei de mediu eliberate pentru Depozitul Ecologic Mofleni“. Însă acel act adiţional nu a fost semnat de către ECO SUD SA.

Cum compania care este operatorul depozitului de la Mofleni nu a semnat acel act adiţional nr. 5 la contract, se prevalează de obligativitatea colectării deşeurilor de la unităţile administrative arondate ADI ECODOLJ.

La vremea la care s-a aprobat HCL nr. 3/2013 şi a apărut Actul adiţional nr. 5 la contractul nr. 17/2002, nesemnat de ECO SUD, primar al Craiovei era Lia Olguţa Vasilescu. Primarul de atunci era reprezentantul municipiului în relaţia contractuală cu operatorul ECO SUD. Din 2013 şi până acum, Primăria Craiova nu a făcut nicio referire în spaţiul public privind refuzul ECO SUD de a semna Actul adiţional nr. 5.

Municipalitatea mai argumentează acum că a majorat pentru ECO SUD tariful de depozitare a gunoiului depozitat la Mofleni. Astfel, „prin HCL Craiova nr. 504/2017, s-a aprobat majorarea tarifului la 19,27 euro pe tonă, fără TVA, începând cu 01.01.2018“.

Tariful de 19,27 euro/tonă fără TVA a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar ECO SUD ar fi solicitat iniţial majorarea lui cu 2,38 euro/tonă fără TVA, adică să fie adăugat la tarif încă 11 lei. Protocolul încheiat în 14 ianuarie 2013 între Consiliul Judeţean Dolj, reprezentat de preşedintele Ion Prioteasa, Primăria Municipiului Craiova, reprezentată prin primarul de atunci, Lia Olguţa Vasilescu, şi SC ECO SUD SA, este anexă la contractul de finanţare a proiectului SMID şi prevede ca deşeurile din localităţile doljene aflate în proiect să fie preluate la Mofleni la acelaşi tarif cu cel stabilit de Primăria Craiova, prin hotărâre de consiliu. Rămâne un mister cum de a rămas nesemnat până acum acest act adiţional.

Şi ADI ECODOLJ combate comunicarea publică a operatorului de la depozitului de gunoi

Invocând aceeaşi întâlnire din 28 ianuarie 2018 cu reprezentanţii ECO SUD, ADI ECODOLJ susţine că: „În cadrul discuţiilor care au avut loc în data de 28.01.2019 între reprezentanţii ADI ECODOLJ şi cei ai ECOSUD, această societate a solicitat, verbal, aplicarea unui tarif de 28,86 euro fără TVA, adică 34,34 euro cu TVA. În urma acestei întâlniri nu s-a încheiat nimic concret, la întrebarea noastră care ar fi cadrul legal pentru acceptarea acestui tarif reprezentanţii ECOSUD propunând negocieri directe cu primăriile“.

Autoritatea care se ocupă de Masterplanul de deşeuri a mai precizat ferm de ce nu poate fi majorat tariful solicitat de operatorul depozitului: „ADI ECODOLJ, ca reprezentant al UAT-urilor din judeţ, nu poate să plătească un tarif mai mare decât cel stabilit prin Aplicația de finanțare a proiectului SMID, respectiv tariful practicat de Municipiul Craiova“.

În comunicatul de presă transmis GdS și PressHub în 30 ianuarie 2019, ECO SUD confirmă că poartă discuţii cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ: „Compania ECO SUD SA și-a declarat disponibilitatea de a încheia noi contracte cu orice oraș, comună din județul Dolj, sau orice alt furnizor de deșeuri din acest județ care dorește să aducă deșeuri în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni“.

Reprezentanţii ADI ECODOLJ au mai precizat că situaţia este şi mai complicată în judeţ: „Din datele deţinute de noi, o serie de localităţi din judeţul Dolj transportă deşeurile la Mofleni prin diverşi operatori de salubritate, ca o variantă de maximă urgenţă şi pentru un tarif mult mai mare decat cel perceput pentru municipiul Craiova, situaţie care nu poate fi perpetuată, nefiind nici normală, nici în concordanţă cu legislaţia“.

Conform Autorizaţiei de Mediu, ECO SUD este obligată să depoziteze la Mofleni gunoiul din Dolj

Autorităţile implicate în Masterplanul de deşeuri susţin că operatorul depozitului de la Mofleni este obligat prin Autorizaţia Integrată de Mediu să permită neîntrerupt depozitarea deşeurilor în groapa de gunoi. Potrivit Autorizaţiei de Mediu eliberate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj pentru depozitul de deşeuri de la Mofleni, legislaţia obligă operatorul să preia deşeurile din judeţ. „Art. 10 din HG 349/2005 privind depozitarea deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare, impune indicarea în AIM (Autorizaţia Integrată de Mediu – n.r.) a localităţilor care sunt arondate la depozit, astfel că depozitul Mofleni va asigura preluarea deşeurilor generate în toate localităţile rurale şi urbane de pe raza judeţului Dolj“.

În Autorizaţia Integrată de Mediu se mai precizează, negru pe alb: „Depozitul de deşeuri Mofleni are obligaţia de a deservi toate localităţile rurale şi urbane de pe raza judeţului Dolj“.

Situaţia se tranşează în instanţă

Entitatea care coordonează realizarea Masterplanului de deşeuri în Dolj, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor (ADI) ECODOLJ, a acţionat în judecată operatorul ECO SUD, precum şi Primăria Craiova şi operatorul autorizat să colecteze deşeurile, IRIDEX, pentru deblocarea situaţiei privind colectarea deşeurilor din Dolj. Dosarul cu nr. 8477/63/2018 se judecă la Tribunalul Dolj, la Secţia I Civilă, iar ADI ECODOLJ a cerut ordonanţă preşedinţială pentru ca această cauză să se judece mai rapid.

ADI ECODOLJ cere instanţei să oblige ECO SUD să primească în Depozitul Ecologic Mofleni „deşeurile generate în aria administrativ-teritorială a localităţilor din judeţul Dolj (mediul rural şi urban), cu respectarea tarifului stabilit prin contractul de asociere nr. 17/2002, încheiat între ECO SUD SA şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, cu modificările ulterioare, şi a obligaţiilor prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 72/24.08.2015, revizuită în data de 11.09.2018“, se arată în cererea înaintată către instanţă. Prin solicitarea de obligare a ECO SUD să respecte condiţiile contractului nr. 17/2002, „cu modificările ulterioare“, practic, instituţia reclamantă solicită instanţei să oblige ECO SUD să semneze şi Actul adiţional nr. 5, pe care compania nu şi l-a asumat din 2013 şi până astăzi.

Soluţii de urgență: se caută o groapă de gunoi temporară

Până când conflictul juridic se tranşează în instanţă, localităţile doljene care fac parte din Masterplan trebuie să depoziteze totuși undeva gunoiul. Ca măsură de urgenţă, pentru ridicarea gunoiului din Dolj se caută soluţii în alte judeţe. La groapa din judeţul Gorj nu se poate duce gunoiul, astfel că autorităţile încearcă să asigure transportarea şi depozitarea gunoiului din Dolj într-o groapă conformă din judeţul Olt. Numai că şi acolo există probleme. „Acea groapă din Olt este făcută tot pe fonduri europene şi, conform SMID-ului, autorităţile s-au angajat să depoziteze acolo o anumită cantitate de gunoi. Pentru a putea depozita acolo gunoiul şi din judeţul Dolj, trebuie să se încheie protocoale cu fiecare localitate din Olt care colectează deşeurile la groapa respectivă, trebuie hotărâri de consilii şi o procedură greoaie şi încurcată“, explică Adela Plăcintescu, reprezentanta ADI ECODOLJ.

Valoarea totală a proiectului a fost de 53.612.797 de euro, din care finanțarea pe POS Mediu de 40.599.040 de euro și finanțare prin buget de 13.013.757 de euro. Din buget, cel național era de 8.155.265 de euro, iar cel local, 4.858.492 de euro. Dacă, inițial, finanțarea din fonduri europene se asigura prin POS Mediu, ulterior s-au adăugat fonduri pe POIM. Așadar, proiectul este cofinanțat din Fondurile Europene Structurale și de Investiții, prin Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu) și Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și Gazeta de Sud,
în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination“, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS