Cercetările recente au arătat că ceaiul poate proteja organismul împotriva bolilor de inimă, a Alzheimerului şi a mai multor tipuri de cancer. Astăzi, există foarte multe tipuri de ceai şi o gamă largă de arome pe piaţă care au beneficii în diferite ramuri ale sănătăţii.
Timp de secole, ceaiul a fost folosit în medicina alternativă pentru a trata orice, de la bolile grave, cum ar fi cancerul, până la probleme oarecum minore, cum ar fi alergiile sau constipaţia. Ceaiul a devenit un adevărat ritual în cultura diferitelor ţări, iar băutul lui o artă. Astfel, simpla invitaţie la un ceai poate fi considerată o dovadă de preţuire, dar şi o formă de socializare, modul prin care îţi poţi petrece timpul cu prietenii sau poţi scăpa de stresul de zi cu zi. Natura ne oferă adjuvante pentru diverse stări şi simptome, cunoscându-se efectele sanogene ale unor ceaiuri.
Ceaiul de ghimbir are proprietăţi digestive dovedite
Alt ceai benefic în afecţiunile digestive este ceaiul de ghimbir, care ajută la prevenirea fermentaţiei gastrice (post ingestie alimentară), iar proprietatea lui cea mai importantă este aceea de a combate greaţa, fiind un bun antivomitiv. Este recomandat şi femeilor gravide care se confruntă cu această problemă.
Ceaiul verde te ajută să slăbeşti
Ceaiul verde este un adjuvant în regimurile de scădere în greutate, ajută la reglarea tranzitului intestinal şi este important să îl consumăm în prima parte a zilei, în primul rând din cauza coţinutului de cofeină.
Ceaiul de gălbenele poate fi remediul ideal când ai gastrită
Ceaiul de gălbenele are proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene, fiind utilizat ca adjuvant al tratamentului medical şi nutriţional al gastritelor şi al ulcerului gastric. Totodată, îl putem consuma pentru afecţiunile gingivale, deoarece are rol antiinflamator. În perioada menstruală ajută la calmarea durerilor pelvine şi participă la reglarea ciclului menstrual.
Consumul de ceai ajută la prevenirea bolii Parkinson
Un studiu efectuat la Institutul Național de Sănătate Publică din Finlanda a scos la iveală faptul că ceaiul și cafeaua duc la scăderea riscului de dezvoltare a bolii Parkinson. În cadrul acestui studiu au fost analizate peste 29.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 25 și 74 de ani fără un istoric de Parkinson în familie. Studiul a fost realizat pe parcursul a 12,9 ani, astfel încât ne putem încrede în rezultatele sale.